Betje Wolff

Denk nooit aan Betje Wolff / of denk aan Aagje Deken. Deze tekst lezen we op de sokkel van het beeld Betje Wolff en Aagje Deken dat te vinden is in Nes aan de Amstel, de geboorteplaats van Aagje Deken. Deze twee dames vormden een literair duo in de achttiende eeuw. Zij vergaarden veel roem met hun roman Sara Burgerhart. ‘Het is’, schreef Prof. L. Knappert in zijn inleidingen bij de vroegste drukken, ‘bij Betje en Aagje alles natuur. Zij hebben, trots velerlei tegenspoed, schik gehad in ’t leven, den dwazen kant der menschen en der dingen gezien, lustigjes en fijntjes gesold met de kleine zotheden in hare omgeving en uit een onverdeeld gemoed den draak gestoken met wat zij onnatuur, onwaarheid, zotternij opmerkten.’ Met andere woorden: Zij brachten leven in de brouwerij. Het boek werd een kassucces. Bovendien is het de enige Nederlandse roman uit de achttiende eeuw die aldoor herdrukt wordt.

Voordat Betje Wolff (1738-1804) ging samenwonen met Aagje Deken (1741-1804) in De Rijp stond haar woonhuis in Middenbeemster. Ze trouwde op 18 november 1759 met de 52-jarige predikant Adriaan Wolff. Gedurende haar huwelijk heeft ze met de dominee in de pastorie van de Nederlands Hervormde kerk in Middenbeemster gewoond. Op zolder was Betjes werkkamer, van waar zij achter haar lessenaar, een wijd uitzicht had over de Beemster velden. Dit was haar lievelingsruimte die zij haar Paleis Kipperust noemde: ‘En boven is myn meest verblyf; Daar zyn myn kaarten, printen, boeken: ‘k Hoef nooit naar iets te lopen zoeken.’

Sinds 1950 is de pastorie een museum geworden: Museum Betje Wolff. Elk jaar vinden er nieuwe wisselexposities plaats. De zomertentoonstelling ’t Is goed, ’t is wasgoed loopt tot en met 30 september 2009. Tijd om eens terug te gaan naar de Beemster. Het is inmiddels jaren geleden dat ik Museum Betje Wolff voor het laatst bezocht.

Ik brei de Beemster aan elkander

(Indien ik niet te naaien heb)

Nu voor den een dan voor den ander

Wyl ‘k in dat werk genoegen schep.

Betje Wolff

15 gedachten over “Betje Wolff

 1. Berthi….leuke log…bekend blauw bandje..k’heb precies dezelfde uitgave in mn bezit. Wat een leuk toepasselijk versje……………..ga door.. groetjes LIES
  p.s.
  Mn vriendin Hennelore is 6e geworden bij de spin wedstrijden. k’heb haar gauw jouw log over de winnaar toegestuurd…ze wist het wel want ze was er zelf bij …maar altijd leuk met die foto-erbij. Nu moet ze weer in Bocholt op het Pompoenenfeest Spinnen dat zal wel in September zijn.

 2. @j.huizer3@kpnplanet, het is de uitgave uit 1945 die ik heb. Het papier is wel een beetje verkleurd. Het was niet zo’n beste kwaliteit zo vlak na de oorlog.
  Mooi dat Hannelore 6e is geworden! Ik hoop dat ze hier tevreden mee was.
  Het is een beetje vroeg om al aan pompoenen te denken!:-))) Maar ja, feesten moet je ver vooruit plannen!:-)

 3. Wij denken elke dag aan de pompoenen, om een pompoenenfeest te geven moet je eerst zaaien en poten en dan oogsten. Het is een prachtig gewas met diverse soorten, waar je wel de ruimte voor moet hebben.
  Dit jaar hebben wij uitsluitemd eetbare pompoenen gepoot. Ook soorten die wat langer in de kelder houdbaar zijn. Bijna dagelijks eten wij een kopje pompoenensoep bij de broodmaaltijd, erg lekker.
  Maar het gaat over Betje Wolf en Aagje Deken.
  Grappig dat je die altijd samen noemt.
  Elma

 4. Dat roept herinneringen op aan de middelbare schooltijd: de verplichte literatuurlijst en daar moest Saartje Burgerhart op. Als tiener vond ik het verschrikkelijk…en zo dik! Misschien zou ik het nu met plezier lezen?
  Berthi, als je toch in Middenbeemster bent, ga dan ook eens naar De Rijp, het volgende dorp. Dat vind ik het allermooiste dorp van Nederland. Bij het oude raadhuis staat een beeld dat de samenwerking tussen Nederland en (naar ik meen) Korea moet voorstellen, gemaakt van – ik verklap niks – zéér interessant materiaal. Het zal je zeker bevallen!

 5. Wat een mooie uitgave heb je Berthi, zelf heb ik een Pandora pocket (Hou ik ook van)…
  Het was de 1e brievenroman die ik las en ik vond dat zo verrassend ,anders en leuk om te volgen. Ik begrijp goed dat het nog steeds herdrukt wordt.Het museum is echt heerlijk om in rond te dwalen ,je waant je echt in die tijd.Wij hebben toen gelunched bij het Aagje Deeken restaurant met wijn van eigen teelt…..ik herinner me dat ik ook een lekker Beemsterkaasje kocht daar en supergroentes…echt de moeite waard.
  http://www.aagjedeken.nl/

 6. Dat is zo’n boek dat ik nog altijd lezen wil! Ik wist niet dat er een museum was. Dank voor deze “oog-opener”.

 7. Zulke oude boeken hebben echt charme. Ik heb er een paar in de kast staan.(van Sigrid Undsett)
  Eerlijk gezegd heb ik dit boek nog nooit gelezen, tóch eens doen.
  De namen ken ik natuurlijk wel van de literatuurles.
  En wat leuk, dit sluit weer mooi aan bij alle kostuumdrama’s op tv van de laatste tijd. Gisteren Jane Eyre meegebracht van de bieb en bij de Slegte vond ik Tess of the d’Urbervilles.
  Dus ik kan kiezen.

 8. Zouden wij ook niet zo’n zomerhuisje achter in de tuin willen hebben? Maar dan wel graag met stroom erin. We willen dan zo lang mogelijk van de dag genieten.
  Net nog even bij een textielwinkel langs geweest. Moest nog spandraad hebben. Kom ik daar mooi kant tegen en nog organza stof. Het zijn wel restanten maar des te mooier. Wat zal ik er van maken geurzakjes of kussentjes. Ik zie het nog wel. De voorpret is er al vast.

 9. Heel bijzonder dat zij een eigen werkkamer had en mocht schrijven! Zo vanzelf sprekend dadt nu is, was het toen niet!!

 10. @elma, vanmiddag tijdens de toespraak op de HAN kwam het woord oogsten regelmatig naar voren!
  @mieke s, dank je voor deze tip. Ik heb nog geen idee of het gaat lukken om naar de Beemster te gaan. Er zijn zoveel plannen…
  Maar je weet maar nooit!
  @hilly, ik heb toentertijd genoten van mijn bezoek aan het museum. Heel sfeervol. Vooral Paleis Kipperust maakte indruk op mij.
  Heel toepasselijk om naar het Aagje Deken restaurant te gaan. Het ziet er erg gezellig uit!
  @ine, prachtig die kostuumdrama’s!
  @simone, dank je voor deze link. Interessant artikel om uit te printen en in het boek te bewaren.
  Heel mooi dat het tuinhuisje van Betje en Aagje opnieuw opgebouwd wordt.
  @Hilda, onverwachte verrassingen zijn het mooist!

 11. Wat een prachtige band om dat boek en ook nog in Berthi,s kleuren .
  Zo,n mooie buitenkant maakt een boek al extra aantrekkelijk .
  Dit boek kende ik niet en het komt natuurlijk op een wil ik graaglezenlijstje te staan .
  Ik kom bijna nooit in een bibliotheek , dat is omdat ik zo bezitterig ben en een boek graag zelf wil hebben .
  Ga alvast snuffelen , er zijn op internet genoeg plekjes waar je zo iets nog tegen kunt komen . Dan zal het wel een exemplaar worden met een wat mindermooie omslag , maar deze mooie buitenkant zit al aardig in m,n geheugen en die denk ik erbij .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *