Pronkjournaal XII

Jeanny: ‘Een keer iets heel anders dan wat men van mij verwacht, denk ik: filetdoorstopwerk. Patroontjes heb ik van Riet uit onze groep en enkele uit “Die Neztarbeit”/”Le Filet brodé” van de DMC-bibliotheek.

Tussen mijn voorraadje stofjes kwam ik nog aïda band tegen uit de erfenis van mijn zus. Ik kon het niet laten om er enkele mooie tussenzetseltjes van te maken.

Een tijdje geleden kreeg ik van Elma via de post een verrassingspakket gestuurd met een aantal linnen stofjes en enkele borduurboekjes van Zweigart. Hiervan heb ik de volgende compositie gemaakt.Allereerst op een linnen band een tussenzetsel met lieveheersbeestjes. Dan op een geblokte stof een heerlijk te borduren patroon. Beide patronen komen uit het Zweigart boekje no. 171. (op het tweede patroon heb ik de lieveheersbeestjes terug laten komen).

Dan volgt een linnen band als tussenzetsel met een Hardangermotief. Vervolgens uit Zweigart boekje no. 125 een roos en afsluitend weer het linnen band als tussenzetsel met een mooi platsteek motief.’

Dit alles achter elkaar geeft het volgende resultaat:

Je kunt op alle foto’s klikken voor een vergroting.

44 gedachten over “Pronkjournaal XII

 1. BEELDSCHOON, Jeanny!!! Zowel de handwerkjes als de foto’s!
  Ik val helemaal voor die schattige lieveheersbeestjes! Van het filetdoorstopwerk heb je een mooie compositie gemaakt. Een dierbare herinnering zijn de stofjes van je zus en alles bij elkaar is het weer een prachtige aanvulling voor je pronkrol! Ik kijk uit naar de expositie in augustus om al dit moois van dichtbij te bewonderen.

 2. Jeanny wat mooi!
  Dat Fluitekruid (?) vind ik zo mooi uitgebeeld. En idd die lieveheersbeestjes zijn echt schattig.

 3. Ik heb nog even een “wandeling” gemaakt langs alle pronkjournaals.
  Begin al een heel klein beetje een idee te krijgen van hoe het eruit komt te zien.
  Maar ben blij dat het bijna augustus is 😉
  Zo mooi alles wat jullie gemaakt hebben.

 4. Wat een prettig begin van deze zonnige morgen, als je zo veel moois mag zien.
  Wat Jeanny weer laat zien is super.
  Deze pronkrol wordt een juweeltje.
  Dit is een reden te meer om alle moed te verzamelen en de voor velen lange reis te ondernemen naar Roermond.
  Zet in je agenda 21, 22 en 23 augustus 2009.
  Elma

 5. Zelfs met de eenvoudige kruissteek weet Jeanny een meesterstuk te maken!
  Grappig hoe de lieveheersbeestjes van het ene naar het andere lapje lijken te kruipen!
  Met verbazing kijk ik naar het prachtige doorstopwerk. Ik zie geen aan- of afhechting. Hoe krijgt ze het toch voor elkaar?

 6. @Saskia: dat aan- en afhechten is echt supersimpel maar ik verklap niks hoor, dat mag Jeanny zelf doen of je moet wachten tot in Roermond!
  Jeanny, het meeste had je ons al laten zien; ik vind vooral het hardangerstrookje heel mooi geworden. Ik had me niet kunnen voorstellen dat hardanger op deze streepstof zou ‘werken’!

 7. Jeanny mooi die verschillende technieken wat je hebt gebruikt. De “sterren” zijn erg mooi gemaakt.Ook de lieveheersbeestjes mogen er zijn en de linten van je zus passen er mooi bij.

 8. Dit is een erg mooi stukje van de rol, wat zal het een prachtig geheel worden. Het doorstopwerk heb ik ooit gedaan, was een heel leuk werkje om te doen.

 9. wat een genot om mee te mogen kijken naar al dat moois Ik heb menet verdiept in het boek uit Winschoten, maar deze rol isdaar niet mee te vergelijken, alleen al qua stoffen.Het ziet er supper uit. Heb me voorgenomen koste wat kost naar Roermond te gaan, Ik popel om dit van dichtbij te zien

 10. wat een genot om mee te mogen kijken naar al dat moois Ik heb me net verdiept in het boek uit Winschoten, maar deze rol is daar niet mee te vergelijken, alleen al qua stoffen.Het ziet er super uit. Heb me voorgenomen koste wat kost naar Roermond te gaan, Ik popel om dit van dichtbij te zien

 11. wat een genot om mee te mogen kijken naar al dat moois Ik heb me net verdiept in het boek uit Winschoten, maar deze rol is daar niet mee te vergelijken, alleen al qua stoffen.Het ziet er super uit. Heb me voorgenomen koste wat kost naar Roermond te gaan, Ik popel om dit van dichtbij te zien

 12. SCHITTEREND !!!!!!
  Mooi al de variatie in materialen, motieven en technieken.
  Mooie erfstukjes gebruikt, heel persoonlijk.
  In de eerste instantie moet ik bij Jeanny toch altijd aan wit denken, maar dat is hier dus helemaal niet.
  Klassiek en ook eigentijds door de materialen, kennis en vaardigheid van deze tijd.
  Ja, en een lieveheersbeestje MOET erbij, liefff !!!;-)))

 13. Wauw!!Jeanny,wat mooi.Alle lapjes zijn kleine[grote]kunstwerkjes.Wat zullen de lievenheersbeestjes zich thuis voelen tussen het donker rode omslagstof.Prachtig.

 14. Hallo Allemaal dat was weer genieten van al het moois van Jeanny
  Het was zelfs zo erg dat ik bezweken ben voor een lapje van de ruitjes stof en boekje 125 van zweigart
  We waren vanmorgen toch op les bij onze Elma en dan weet je het wel dan worden er 100 en 1 ideen geboren
  Ik beschouw het als een voorrecht om bij haar op les te gaan
  Maar om terug te komen op Jeanny wat schitterend werk.
  Heb jij soms stiekum meer uurtjes in een dag als dat wij hebben.
  Ik handwerk toch ok iedere dag wel wat maar zo’n produktie haal ik niet.
  IK wens iedereen een fijne dag
  En of je nu wel of niet weg gaat fijne vakantie.

 15. Vandaag een ere galerij van Jeanny met de prachtigste werkstukken .
  Een feest om hier binnen te komen .
  Iedereen spreekt over Roermond , maar dit is alvast een klein Roermond met een heel mooie collectie .
  De kleuren zijn zo mooi en de gekozen motieven .
  Je zult er met blijdschap aan gewerkt hebben denk ik .
  En daarna voor allen die hier langs komen nog eens een vreugde om alles te bewonderen .

 16. Na een heerlijke fietstocht van 60 km. moest ik eerst snel bij Berthi kijken. Ik werd er nog warmer van dan dat ik al was.
  Wat een complimenten !
  @marcella. Door jouw vraag werd ik zelf nieuwsgierig en heb ik de lapjes eens achter elkaar gelegd, die ik nog niet heb verwerkt in de rol. Toen kwam ik op 3.90 meter en ik heb al 5.51 meter …..
  @Saskia, het aan- en afhechtdraadje kun je gemakkelijk onder het geborduurde gedeelte wegwerken en bij sommige patroontjes kan het draadje om het stramien gewikkelend worden, omdat het een heel fijn draadje is.
  @Mieke s ik heb nog meer stofjes waar ik e.e.a. mee wil proberen.
  @Basje, het is ook mijn bedoeling om eens een andere rol te maken dan de traditionele. Meestal zijn dat ‘íngewikkelde’ technieken, die menigeen afschrikken. Ik probeer te laten zien, dat je niet persé ‘moeilijk’ hoeft te doen. Veel mensen hebben geen plek meer in huis om iets op te hangen, maar willen toch iets borduren/maken en kunnen het dan kwijt in de pronkrol.
  @marian’ne m, mijn rol heeft eigenlijk heel weinig witte werken.
  @Elly s. Wat leuk, dat ik je heb ‘aangestoken’. Kijk en dat is eigenlijk ook de bedoeling !
  @Gerrie, ik heb elk lapje/bandje met heel veel plezier gemaakt.
  Ik had nog een mooi Bulgaars borduurwerk gemaakt, maar dat komt in een volgend journaal. Nelly uit onze groep is momenteel met vakantie en die heeft dat borduurwerk nl. het eerste gemaakt en mij ‘aangestoken’.
  In een volgend journaal dus twee foto’s van dat Bulgaars borduurwerk.

 17. Nou ik moet eerlijk zeggen al dit mooie werk bewonderen , dat stimuleert wel .
  Het is een soort borduurvitamine die we hier krijgen en dapper slikken , dan komt er nog meer moois voor de dag .
  Gisteravond moest ik even spitten in een kast , nogal lastig en alles staat nog een beetje overhoop .
  Omdat dit een tijdelijk kamperen is , maak ik mij er niet druk om .
  Kom ik zoveel fijne patronen tegen , het was genieten .
  Wat kan een mens zich dan rijk voelen .
  Ik wens iedereen een beetje koelte toe voor deze avond !
  Mooie gelegenheid om gewoon stil in je stoel of op de bank alweer aan een nieuw handwerkje te denken .
  Ik kom soms gedachtenruimte te kort !

 18. @Jeanny, WAUW, wat een lengte al voor een pronkrol. Reserveer je wel voldoende ruimte in Roermond?
  @Gerrie, een aantal graden minder zijn van harte welkom! En een regenbui mag er ook vallen, geen hoosbui!

 19. Nou Berthi, er zou wat onderweg zijn naar regio Venlo volgens het weerbericht vanavond.

 20. @ine, terwijl ik met de nieuwe log bezig was, kwam Matthijs me vertellen dat de lucht er verdacht uitziet! Maar ik zit niet op een hoosbui te wachten.
  Het is vreselijk broeierig! Een voorteken…

 21. Gerrie wat kan jij toch altijd zo knap de dingen, die moeizamer gaan, een draai geven zodat ze weer positief zijn.
  Dat bewonder ik in je en geeft mij ook een andere kijk op veel dingen.

 22. Jeanny, mooi dat je dat zegt dat een rol ook eenvoudiger kan zijn.
  Ik werd een beetje ontmoedigt door de prachtige handwerken die er voor de rol gemaakt worden.
  Terwijl ik zelf, 2 jaar geleden, iedereen aan de ‘rol’ wilde laten gaan via de nieuwsbrief van Merkwaardig.
  Nu moet ik mij dat zelf gewoon voorhouden, iedereen naar haar kunne en er plezier aan beleven !!;-)

 23. @marian’ne m, elke pronkrol is uniek, speciaal en bijzonder! Iedereen maakt op haar eigen manier een pronkrol met een eigen verhaal en dat is o zo mooi!

 24. Nu kijk ik al uit naar het Bulgaarse borduurwerk .
  Maar ik heb geduld hoor !

 25. @marian’ne m, het is de bedoeling om met plezier en ontspannen te handwerken en leuke dingen te maken. Dit probeer ik althans over te brengen.
  @Gerrie, ik zal proberen als Nelly terug is, snel foto’s te maken.

 26. Dat kan ik niet, dat willen wij hier niet horen. Of je nu grof of fijn werkt, langzaam of snel dat maakt niets uit. Als je er maar plezier in hebt.
  Verschil is er altijd. Jeanny fietst 60 km en Elma is al erg trots als ze 6 km heeft gefietst.
  De inmiddels 40 dames die hier met een pronkrol bezig zijn, werken allemaal anders. Het basis patroon wat ze krijgen wordt door ieder anders uitgewerkt, stof, kleur borduurgaren en indeling.
  Één groepje maakt een pronkrol met uitsluitend Hardanger en platsteken. Ze gebruiken Bellana met 8 draden op een cm. Een aantal werkstukken dat klaar was en op de rode voeringstof werd gelegd, het patroon kwam prachtig uit. ze waren erg trots op het resultaat.
  Maar je hoeft niet alles te maken. Lekker elke dag van je weblog genieten en kijken wat er zich in de wereld afspeelt, dan wordt je kleine wereld toch heel groot.
  Gelukkig zijn er mensen die de aanzet geven, dan volgen de reacties vanzelf. Al zie je geen mens, je kunt toch meepraten.
  Elma

 27. leuk, filetdoorstopwerk is een techniek die ik nog altijd eens wil leren. toevallig heb ik net een oud geerfd filetlapje (geen biefstuk 😉 )gewassen …

 28. Zie ik weer het woord filetstopwerk voorbij komen .
  Ik vraag me af is dit nog ergens te koop ? Filetstramien/Gaas ? Er is ook nog een techniek filetknopen , ooit een filet naald gehad . Soms ben je een beetje dom om veel weg te doen , alleen voor een probeersel is het al zo leuk . Heet het eigenlijk filetnaald , want het is toch een soort spoeltje .
  Niet dat ik nu iets nodig heb , maar het is al een wat oudere techniek .
  Heb wel eens een klein doorstopje gemaakt op vitrage .

 29. Ben ook benieuwd of het gaas(katoen?) hier nog te koop is.
  Op onze oude ambachten markt maakte een vrouw prachtige werken.
  Ik vroeg of ze niet een stukje te koop had, helaas.
  Ze noemde een adres, maar ben ik nu even vergeten 🙁
  Heb het toen op internet opgezocht, maar de winkel had geen web-winkel.
  Marcella bestelde/kocht het in Frankrijk !?

 30. Ben hier aan het opruimen en kom allerlei aantekeningen tegen…
  Waaronder één dat er in de HzG 3-86 Hongaarse borduurpatronen zouden staan !!?
  Ik zie hem niet in mijn kast, heb ze niet allemaal, dus kan niet vertellen of ze mooi zijn.

 31. om even aan te haken op de “kwestie” ontmoediging: mijn jongste bezocht een Montessorischool en daar kregen kinderen van gemengde leeftijdsgroepen samen gymnastiekles. De gymleraar hield zijn leerlingen voor dat ze moesten proberen om zichzelf te verbeteren en niet te streven naar wat een ander (al)kan. Ik vind dat een mooi uitgangspunt. Vertaald naar onze souvenirs: maak datgene wat jou uitdaagt en waar jij gelukkig van wordt en vooral… wees trots op je eigen werk en op jezelf!
  @Gerrie, een filetnaald gebruik je bij het knopen van een net, het doorstoppen kan met een borduurnaald met stompe punt. Ik heb een paar maanden geleden een logje geschreven naar aanleiding van een workshopje netten breien ( sorry, zo heet dat 😉 maar uiteindelijk is het me nog niet gelukt om een zo fijn netje te breien dat het in mijn souvenir kan.
  @Marian’ne ik koop mijn tule in Frankrijk, tule is niet geknoopt maar geklost en het heeft zeshoekige mazen i.p.v. de vierkante van het filetwerk. Ik kan je dus niet aan een adresje helpen ( helaas zou ik bijna zeggen 😉

 32. @marian’ne m en alle anderen, het stukje stof voor het filetwerk heb ik van Riet uit onze groep en het is Gardisette gordijnstof. Nu helaas niet meer te koop. Maar wie wat bewaart……Dus Riet nogmaals bedankt !!!

 33. Ook hier doet het probleem zich voor, de Gardisette gordijnstof met de vierkante maas is hier ook niet meer te krijgen.
  Af en toe komt er uit een doosje nog een stukje tevoorschijn en wordt dan ook meteen verwerkt.
  De ruitstof kan ik wel leveren op een lapje van 30cm. X 30cm.
  Elma

 34. De naam GARDISETTE was ik even helemaal kwijt . Nog niet zolang geleden had ik deze vitrage ook , alhoewel de tijd gaat zo snel . Het zal toch in het eind van de vorige eeuw zijn geweest . Ben benieuwd of ik nog eens iets tegen zal komen .
  Vanmiddag ging ik toch nog eens kijken bij oude handwerkpatronen om iets over filet knopen te vinden .
  Het GROOT HANDWERKBOEK uit grootmoeders tijd heb ik weer eens fijn doorgebladerd .
  Ruim 100 handwerken en ook mode uit DE BAZAR – DE GRACIEUSE – en DE VROUWENWERELD
  Een prachtige kanten bekleding voor een parasol van filet doorstopwerk .
  Het kan gemaakt worden op een zelfgeknoopte filet , op filetstof of vitrage met een vierkante maas , zo wordt beschreven .
  Jammer dat er geen filetnaald in staat .
  Er is ook een filet latje nodig .
  In de bekende 3 RODE BANDEN over handwerktechnieken zal er zeker meer over in staan . In het bekende boek IK KAN HANDWERKEN wordt dit ook wel beschreven denk ik .
  Het boek met de patronen uit grootmoeders tijd heeft prachtige platen .
  Verschillende kleurplaten van het COSTUUMMUSEUM in den Haag , dat destijds gevestigd was aan de LANGE VIJVERBERG , deze collectie is nu ondergebracht in het GEMEENTE MUSEUM in den Haag .
  Velen zullen dit boek wel kennen .
  GROOT HANDWERKBOEK uit grootmoeders tijd
  van ILONKA & LEONARD DE VRIES
  En MARGIT REIJ
  ISBN 90 229 52541
  D/1979/0939/293

 35. Heel fraai, fijntjes en inspirerend! Het kleur gebruik (ecru, creme en donkerrood) is ook heel erg mooi en subtiel.
  hartelijke groet,
  Tilleke Schwarz

 36. Prachtig werk! Ik geniet van alle pronkrollen en technieken. Dankzij Elma bezoek ik weer de site. Ik maak ook een pronkrol,door Elma gestimuleerd. Nu zou ik graag het patroontje van het filetdoorstopwerk willen hebben. Is dat mogelijk? Ik vind het zo prachtig dat eerste werkje. Is dat mogelijk Jeanny? Graag hoor ik iets.Edith

 37. Jeanny,
  Toen ik jou doorstopwerk zag, kreeg ik toch ook zo’n zin om zoiets te gaan maken.Patroontjes heb ik genoeg, maar dat net hè. Weet jij waar ik dat filetnet kan aanschaffen? Of gebruik jij misschien een ander materiaal?
  Met vriendelijke groet,
  Lies Brouns

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *