Hermitage Amsterdam

Zilver- en goudstiksels, strass steentjes, (nep)parels, pailletten, ze zijn allemaal overvloedig verwerkt in de galakostuums die te zien zijn op de expositie Aan het Russische hof in de Hermitage Amsterdam. Een van de twee grote expositiezalen is omgetoverd tot een balzaal. In vier ronde vitrines staan de mooiste jurken opgesteld. Van tijd tot tijd komen de vitrines in beweging. Er klinkt muziek en op een wand zie je fragmenten uit Sokoerovs Hermitagefilm Russian Ark. Het geeft je een indruk van het leven van de Romanovs in de negentiende eeuw.

De snit van het kostuum, de kleur van het fluweel en het patroon van de goud- en zilverborduursels die het kleed verfraaiden, werd bepaald door de rang van de draagster. De jurken van de eredames en de kamerjonkvrouwen waren van groen fluweel met gouden borduursels, die overeenkwamen met de borduursels van de parade-uniformen van de rangen van het hof, terwijl de rok en een gedeelte van het lijfje van wit satijn waren. De freules van de tsarina hadden jurken van dieprood fluweel, de kostuums van de gouvernantes van de grootvorstinnen waren van donkerblauw fluweel met goudborduursel in hetzelfde patroon. Dames die geen hofrang hadden maar wel waren uitgenodigd op een ontvangst aan het hof, dienden te verschijnen in kostuums van hetzelfde model, doch genaaid van andere stoffen en met andere versieringen. De goudborduursels werden aangebracht in de ateliers van V. Zaleman, I. Vasiljev, I. Loman en anderen in St. Petersburg, maar ook in de kloosters Novodevitsji en Ivanovski in Moskou. Soms werden er ook bedreven naaisters gehaald uit de stad Torzjok voor het borduurwerk aan de galakostuums voor de keizerlijke familie.

Het magnifieke en overvloedige borduurwerk op de galajurken is uniek. De variatie van materialen, het gebruik van verschillende technische kunstgrepen om de metalen draden te bevestigen, de gouden en zilveren plaatjes van uiteenlopende vorm, glimmend of gematteerd, gedreven of in cantilles in het geborduurde patroon, dit alles droeg bij aan de fantastische, overdadige afwerking van de kostuums. De uniformen met goudborduurwerk van de hovelingen deden in pracht en praal niet onder voor de galajurken.
De kostuums harmonieerden uitstekend met het weelderige interieur van de feestzalen aan het hof.

Er is nog zoveel meer te zeggen over deze magnifieke expositie waar ruim 1800 objecten te zien zijn, maar het beste is om al deze pracht en praal met eigen ogen te gaan bekijken in de Hermitage Amsterdam. Misschien niet op zaterdag, wat ik deed, want dan is het wel heel erg druk. Voordeel was wel dat ik afgelopen zaterdag bijzonder heb genoten van het Don Kozakkenkoor dat optrad in de kerkzaal.

De foto’s komen van internet want ik mocht in het museum niet fotograferen. De tweede en derde foto is gemaakt door Edwin van Eis. De informatie over het borduurwerk is overgenomen uit de catalogus Aan het Russische hof, paleis en protocol in de 19de eeuw.

Op de bovenste foto is de galahofjapon van tsarina Maria Fjodorovna, St. Petersburg, 1870-1890, afgebeeld. Lila-roze fluweel, tule en zilverstiksel.

Aan het Russische hof, paleis en protocol in de 19de eeuw is te zien tot en met 31 januari 2010.

18 gedachten over “Hermitage Amsterdam

 1. Moet nog even wachten, maar wil er zo graag heen om te dromen……… Dank je voor dit logje.

 2. Prachtig die japonnen, want je kunt het geen jurken meer noemen. Vroeger heb ik, toen ik een jaar of 16 was, modeshows gelopen.Vanuit de kostuumklassen werden kleding genaaid, onderleiding van Juf Dirksen, uit alle periode’s. Zoals Catherina de Grote en Jacoba van Beijeren. Ik zat in die tijd op de INAS en mocht ook mee. We hebben aardig wat verenigingen bezocht. Jammer dat het echte sjieke kleding verdwenen is.
  Zo gauw het wat rustiger en niet zo warm is probeer ik ook naar Hermitage te gaan.

 3. Bij het bekijken van de eerste foto’s was ik al verbaasd, heeft Berthi op zaterdag alle bezoekers weggestuurd om deze mooie foto’s te maken, maar er zijn ook nog andere bronnen.
  Hoeveel uren zal er aan deze jurken genaaid zijn en wat mooi dat ze zo goed bewaard zijn. Ook het gebouw ziet er prachtig uit.
  In de naaikamer van maison Elliot zit Tillie ook altijd de kraaltjes en versieringen op de japonnen te naaien.
  Ik ben benieuw of wij de trouwjurk van Tillie ook te zien krijgen.
  Voor onze oudste dochter heb ik de trouwjurk die door vriendin Annie genaaid is helemaal versierd met stras en pareltjes, met bijpassend tasje. Weken arbeid, maar erg leuk werk. En dat voor één dag.
  Elma

 4. @Saskia, het is een magnifieke expositie, en vergeet het prachtige gebouw niet dat zeer fraai opgeknapt is. Absoluut een bezoek waard.
  En wil je graag achtergrondinformatie dan is het aan te raden om de mooi uitgevoerde catalogus te kopen. Het verhaal over het borduurwerk is nergens te lezen op de expositie.
  @Anje, als je nog even wacht is het misschien minder druk. Overigens zag ik afgelopen zaterdag bijzonder weinig toeristen in het museum. Er is zoveel publiciteit gegeven de laatste weken zodat wij met z’n allen erg nieuwsgierig zijn gemaakt en ons de afgelopen twee weken massaal lokte naar het museum.
  @Hilda, misschien moet je juist wel met deze warmte gaan want in het museum is heerlijk koel!:-)
  @Elma, voor een bijzondere dag met een bijzondere jurk heb je veel over! En ik neem aan dat je oudste dochter de fraaie trouwjurk keurig in haar kast heeft opgeborgen!

 5. Dat zou wel eens een uitstapje kunnen worden voor de zussen en schoonzussen.

 6. Die japon!!!
  Daar verbleken de Sissiejurken bij waar we vroeger van droomden.
  Vanaf een poster in Antwerpen keek me een hofdame ook al uitnodigend aan: “Kom naar de Hermitage”
  Jeetje en zelfs een “dresscode” nu kiezen we voor kleuren die we mooi vinden.
  Wel een sport lijkt me om te dragen: zo’n jurk moet toch wel heel zwaar zijn.
  Ja dit staat op om mijn wensenlijstje. Maar de zussendag is al ingevuld.

 7. Wegens ruimte gebrek bij dochter is de trouwjurk nog altijd hier opgeborgen. Net nog even het tasje bekeken, ik ben er naar 13 jaar nog steeds trots op.
  Elma

 8. Nog een extra verrassing, ik zit te genieten van het Donkozakkenkoor. Als je op de link drukt kun je het koor beluisteren.
  Berthi wat zul je genoten hebben om te luistern naar dit koor in die mooie omgeving.
  Elma

 9. wat een feest”jeurken” en dan al die voorschriften qua kleur en borduurwerk. Ik vraag me af of de naaisters hier ook van genoten hebben destijds. Je moet je toch goed voelen als zoiets gereed in de doos gaaat.-

 10. Fantastisch hee, Berthi, wij zijn ook al geweest, ik kon niet langer wachten! Er was zoveel te zien en te genieten met als afsluiting een heerlijke koffie met citroen- meringue gebak (klinkt niet echt russisch!)

 11. @betty, ha leuk dat jij ook al bent geweest! Geweldig museum hè!
  In het café zijn wij ook geweest. Op een verkeerd moment! Erg druk, en het liep niet echt gesmeerd. De ene persoon mag alleen bestellingen opnemen, de andere mag alleen afruimen, de derde serveert, en bij een vierde persoon reken je af.
  @elma, ik weet weer dat je een trouwjurk hebt laten zien toen Jeanny en ik bij je waren. Ik zie de prachtige jurk zo voor me!

 12. Op TV had ik al veel gezien over de verbouwing van het oude complex .
  De binnenhuis archtectuur is heel bijzonder
  De prachtige costuums en weelderige japonnen daar zullen vrouwen vele vele uren over gebogen hebben gezeten , ijverig steekjes maken verfraaingen aan brengen op de stof .
  Tegenwoordig zijn we niet zolang bezig met ons ochtend ritueel , alles snel als het even kan .
  Hoelang zou men bezig zijn geweest om zich in dergelijke gewaden te kleden .
  En hulp van een kleedster natuurlijk .

 13. Wat een geweldige collectie ,echt de moeite waard. ik liep te kwijlen. Mijn zus en ik gaan er zeker nog een keer naartoe. We hebben nu zoooveel indrukken te verwerken gekregen,dat moet even inzinken,en dan gaan we weer om te zien wat we gemist hebben.Wat een ongeloofelijk aantal bezoekers.GEWELDIG!. Ik zou graag een boek willen bemachtigen waar alleen foto,s van de costuums instaan.Kan iemand mij daaraan helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *