Pronkrol 1934


De pronkrol van ruim vier meter uit 1934 wordt in het filmpje omgeschreven als zijnde een merklap die alle handwerktechnieken toont die toentertijd bekend waren. Bij het laatste zet ik een vraagteken.

De pronkrol is in een emmer met sop beland waardoor alle handwerkjes een roze gloed over zich heen hebben gekregen. Erg jammer! Dit zal de ‘pronkrolsters’ van nu niet laten gebeuren.

32 gedachten over “Pronkrol 1934

 1. Wat een leuk filmpje om zo je pronkrol te laten zien. Het geeft weer ideeën voor de toekomst. Een DVD met 340 meter ( of meer pronkrol/boek )
  Elma

 2. @elma, is er geen mogelijkheid om de pronkrollen te exposeren dan is een dvd maken een overweging waard!?

 3. Het sopje is eeuwig zonde, maar het is nog steeds een erg mooie souvenir. een DVD-tje is inderdaad een erg leuk idee 😉
  Wat ik erg aardig vind aan het filmpje zijn de vele handen die met enig ontzag aan dat mooie handwerk zitten, voelen en “kijken”.

 4. Eerst dacht ik, toen ik dat las van dat sopje, dat was een ongelukje. Maar de héle lap is aangetast. Dus dat was een wasbeurt!!
  Zo jammer.
  Vandaag heb ik verschillende , nog hele gave, pronkrollen kunnen bewonderen. Want dit meisje was weer eens op stap! Naar Antwerpen. Museum het Maagdenhuis.
  En nog veel meer.
  M’n voeten!!!!!

 5. Loved seeing the pronk rol in such a delightful social setting ! Glad to hear the term Mooi – is still not outdated.
  Background music – wonderful – very apropo. Ravel’s infante defunte ?

 6. Het is inderdaad jammer dat het een rode gloed heeft gekregen maar aan de andere kant de pronkrol is wel bewaard gebleven. En dat is toch het belangrijkste.

 7. mooi gefilmd, jammer van de schrob beurt. 1934, zou de maakster nog in leven zijn? @ Elly Manintveld Smith, background music is indeed very beautiful: Erik Satie, the Gnossiennes part 1.

 8. Jammer het opent niet bij mij, gisteravond ook niet.
  Ligt vast aan mijn óver beveiliging, door DH erop gezet na een crash, zéér óverdreven 🙂
  Straks een andere PC proberen !!

 9. Mooi zoals deze rol door een ieder bewonderd wordt. Jammer van het sopje, maar ja, dat hoort dan bij deze rol.

 10. Jammer, ook ik krijg het filmpje niet op het scherm..maakt erg nieuwsgierig natuurlijk!
  Berthi, is er een andere “plek”op het www waar ik het kan zien?

 11. Gelijk een test gedaan. Pronkrollers van NU de rode stof geeft niet af en kan tegen een sopje.
  Elma

 12. Daar zou ik graag meer van willen zien. Tip voor toekomstige filmers en fotografen: we willen er met de neus bovenop!

 13. Ik denk, dat de maakster er trots op zou zijn geweest, dat van haar pronkrol een filmpje is gemaakt én dat dit filmpje nu op internet voor de hele (handwerk-)wereld te bewonderen is!
  Ondanks de rode waas toch een mooi historisch document!

 14. Wat een verrassing is dit weer. En zo bijzonder dat het filmpje ook nog volgende week en daarna tevoorschijn te brengen is.
  Een prachtige lap, wat aardig om die via jou aan belangstellenden te tonen.

 15. Prachtige rol , de verschillende onderdelen worden nauwkeurig bekeken en zeker bewonderd .
  Die rode gloed had er beter niet kunnen zijn . Geeft het ook een beetje oudheid aan ?
  Ooh schrik als er ongelukjes met handwerkjes gebeuren .
  Eindeloos denkwerk en zeer veel steken zijn er vastgelegd en dan dit .
  Van nabij heb ik lang geleden gehoord over een merklap , die wel een sopje nodig had dacht men .
  Het was een wolwerk en dat liep verschrikkelijk uit . Het einde van het verhaal weet ik eigenlijk niet .
  Heel misschien dat ik er nog eens naar zal vragen .
  Tegenwoordig zie ik zo hier en daar quiltsters bezig , met een combinatie van vilt of wollenstofjes verwerkt op een katoenen basis .
  Dat zou ik niet aandurven , en is dat nu zo,n mooie combinatie ?

 16. @iedereen die problemen heeft: kunnen jullie het filmpje op youtube ( http://www.youtube.com/watch?v=otIB337gu2M ) wel zien? Krijgen jullie hier foutmeldingen? Zo ja, welke?
  De speler maakt gebruik van flash, dit heb je in ieder geval nodig om het te kunnen bekijken. Youtube maakt hier ook gebruik van. Als het daar lukt zou het hier eigenlijk ook moeten lukken.
  Groetjes Matthijs

 17. Heb het gelukkig wel kunnen bekijken.Ook heb ik de speeltijd een paar keer terug geschoven om het goed te kunnen zien.Zou het helemaal wel willen zien.De stoplapjes
  kwamen herkenbaar in beeld.Elma fijn te weten,dat onze stof kleurecht is.Vroeger hadden ze,denk ik,alleen maar katoen en linnen en die waren niet allemaal kleurecht.
  Toch een mooi historisch aandenken.

 18. Matthijs, dank je wellll.
  Nu heb ik het wel kunnen bekijken, maar hier lukt het echt niet.
  Er staan heel veel mooie filmpjes daar via jouw link.
  Ben al een tijdje zoet 😉
  Over de Zeeuwse lap.
  Over merklappen, wel eng hoe ze inlijsten. En ook over quiltwerk, daar ga ik nog even voor zitten.
  Fijne dag !!

 19. Ik zou wel in het scherm willen kruipen om tussen die dames te staan en te kijken en te voelen………

 20. @ine, wordt het niet tijd dat jij af en toe eens een gastlogje gaat schrijven?
  Jij bent zo vaak op stap, en ziet dus heel veel, zodat jij erg veel hebt te vertellen en wij het fantastisch zouden vinden als je dat met ons wilt delen!
  @elly, ontzettend leuk om een reactie van je te lezen. Enne… Marnel is veel beter thuis in de muziek dan ik, en heeft al een antwoord gegeven op je vraag. Enne, nu weet ik het ook!:-)
  @Hilda, het is inderdaad fijn dat de pronkrol bewaard is gebleven.
  @Marnel, in het filmpje zie je een lapje met de datum 1931 voorbij komen, als ik het goed zie. Stel dat ze toen 13 jaar was, dan is haar geboortejaar 1918. Dan is de maakster nu 91 of bijna 91 jaar als ze nog in leven is.
  @marian’ne m, Matthijs was er eerder bij dan ik, en heeft de link gegeven. Nu moet het lukken!
  @Annelies, zo kun je het ook bekijken!
  @Frouke, de link is door Matthijs gegeven! Veel kijkplezier!
  @elma, een opluchting!
  @mieke s, we houden het in ons achterhoofd!
  Nog dichter op de afzonderlijke handwerkjes met uitleg!
  @willy, jammer! Misschien via de link van Matthijs wel geluid! Het is het proberen waard!
  @Anne, het blijft hier staan en altijd te zien.
  @gerrie, zonder de roze gloed was de pronkrol nog mooier geweest!
  @Matthijs, fijn dat je de link al hebt gegeven! Je was er eerder bij dan ik!:-)
  @Truus, het is een geruststelling dat de stof van Elma kleurecht is, dus niet afgeeft. Iedereen kan rustig en vrolijk verder gaan met de pronkrol.
  @marian’ne m, ha, mooi zo.
  Inmiddels heb ik ook al verschillende andere filmpjes bekeken. Je kunt je een hele dag vermaken, maar de huishoudelijke klussen moeten ook gedaan worden!:-)
  Via de pronkjournaals zie ik heel veel mooie handwerktechnieken. Ik ben ervan overtuigd dat deze pronkrollen nog mooier gaan worden dan de exemplaren uit de vorige eeuw. Eigenlijk mag je niet vergelijken want nu hebben wij de beschikking over veel beter, mooier en meer materiaal. In ieder geval interessant om ze naast elkaar te bekijken en over 100 jaar gaat een conservator van een museum onderzoek doen naar de geschiedenis van de huidige pronkrollen. Een mooi vooruitzicht!:-)

 21. Hallo Berthi,
  Bij mij is geen film te zien, alleen een stuk tekst. Weet je hoe dat kan?
  Groet Hinke

 22. leuk filmpje
  en ach dat ongeluk met dat kleurtje is toch ook weer geschiedenis … (als het met mijn eigen werk zou gebeuren zou ik het wel rampzalig vinden!)

 23. Dag Matthijs! Dankjewel! Op youtube was het wel te zien. Leuk hoor. Maar hoe het nou kan dat het hier niet lukt….. Dan is er toch een ander probleem dan het flashverhaal denk ik?

 24. Wat leuk dat Matthijs toch steeds een beetje alles volgt en toch een tip geeft dat het lukt om dit filmpje te bekijken, zodat alle kijkers en lezers dit leuke filmpje kunnen zien.
  Niet alle garens die wij gebruiken geven niet af bij een wasbeurtje. Een tijdje geleden kwam mij een merklap onder ogen geborduurd met rood Blomstergaren. Na een wasbeurtje is de merklap onherstelbaar verkleurd.
  Als je met de garens werkt van de Caron collectie: Waterlilies, Watercolors en Wildflowers is het advies voor dat je gaat borduren de overtollige verfresten er eerst uit te spoelen. Dit kan eenvoudig in een handsopje met wat fijnwasmiddel en vervolgens goed uitspoelen en laten drogen. Op deze manier zijn de verfresten verdwenen en kunnen niet meer uitlopen op de stof nadat het geborduurd is en gewassen wordt. Dit is het advies van the Stitchcompany.
  Elma

 25. @elma, dank je voor de tip, maar ik heb nog een vraag hierover. Worden de kleuren van de garens na de wasbeurt beduidend lichter of valt dat mee?

 26. Erg leuk filmpje. Hopelijk wordt mijn rol niet zo “gekieteld” tijdens de tentoonstelling !!!

 27. Berthi, de Caron collectie is kleurecht. Dit uitspoelen is uit voorzorg als er nog verfresten inzitten die je dan uitspoelt.
  Elma

 28. @Jeanny, groot bord plaatsen met de tekst: Kijken met de ogen en niet met de handen!
  @elma, dank je voor het antwoord!
  In principe was ik geen enkel handwerk dat ik zelf heb gemaakt.

 29. Wat een leuk filmpje en jammer van die rose waas. En nee, ik geloof met jou niet dat dit alle handwerktechnieken van toen waren.

 30. hmm dat is vreemd. Als het op youtube werkt zou het eigenlijk ook hier moeten werken… Het zal inderdaad niet aan flash liggen dan. Krijgen jullie een foutmelding? Andere tips zijn uiteraard ook welkom, dat maakt het op afstand oplossen iets makkelijker 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *