Haft Richelieu

Richelieu, een handwerktechniek die we regelmatig terug zien komen. Zeker in een pronkrol past een mooi Richelieu lapje. Nelly, Jeanny en Marcella hebben al een mooi voorbeeld gemaakt. Hilly en Janny maakten voor het Harten-project een fraai Richelieuhart. Voor Richelieupatronen ben je vaak aangewezen op oude tijdschriften die je misschien nog ergens ver weggestopt hebt in de kast, en niet te vinden zijn, of je hebt ze weggegeven. Sinds enkele dagen is er bij Needles4all het Poolse tijdschrift Haft Richelieu te koop, met uitsluitend Richelieupatronen. De nummers 8 tot en met 37 zijn op voorraad. De pagina’s met de werkstukken staan in het Pools uitgelegd, maar je ontvangt een vertaling in het Engels, en, zodra beschikbaar, in het Nederlands.

10 gedachten over “Haft Richelieu

 1. Wat zijn wij hier blij mee, er zijn inderdaad weinig patronen van deze techniek.
  Wat belangrijk dat dit gevonden is.
  In de tijd dat ik in Polen kwam heb ik nooit iets kunnen vinden op handwerkgebied.
  Elma

 2. Romantische patronen daar houd ik wel van maar helaas moet ik dit borduurwerk aan anderen over laten. Beddegoed met dit borduursel vind ik zo mooi. Dus mocht iemand zich vervelen?:) Ik weet wel iets.

 3. Ik sluit mij bij Hilda aan !!!
  Had het gelezen en mooi dat het zo binnen ond bereik komt al is het alleen al om er in te bladeren.
  Ik wacht op de Nederlandse vertaling.
  In oude Ariadnes en Anna’s staan ook mooie lessen/voorbeelden.

 4. Toen ik eerder even in vliegende vaart bij Marcella langs ging had ik er al iets
  over gelezen .
  Vanochtend zeer vroeg was ik hier en ben uitgbreid gaan kijken bij NEEDLES4ALL
  Wat ben ik veel moois tegen gekomen en bekende namen , van lesgeefsters .
  Van papier knipwerk tot uiterst knap goudwerk en zo veel meer . Dus ik wil iedereen aanraden de site uit te spitten , want echt je krijgt zoveel kriebel-handwerk en knip gevoel , dat loopt bij mij helemaal over . Mooie materialen zijn te koop .
  Wat ik nog graag wil weten , of er in Polen zoveel aan RICHELIEU gedaan wordt .
  Ieder land is nagenoeg wel bekend om z,n eigen speciale handwerk vormen , technieken en kleurgebruik .
  Van lieve vrienden die heel vaak in Oost Europa komen en ook in Polen kreeg ik voor mijn verjaardag een serie van drie kleedjes .
  Heel mooi met richelieu geborduurd , maar wel machinaal .
  Een klein rond kleedje een ovaal kleedje wat groter en een grotere loper .
  Alles met het zelfde motief , heel fijntjes in tere kleuren en bedoeld voor de Pasen , met een klein kuikentje .
  Toen ik al zo.n serie zag had ik al de gedachte dat Richelieu nog wel eens iets echt Pools kon zijn .
  Ik ben in het bezit van enkele oude Poolse tijdschriften die voornamelijk gaan over Volks kunst en ook knipwerk , hout bewerking en ook handwerken .
  Dan is er nog een vriendin die zelfs vaak als tolk op trad voor de politie , maar zij woont niet naast de deur . En vroeger een buurvrouw , ik dacht dat ze sprak met een Duits accent .
  Later hoorde ik dat ze uit Polen kwam , oh mijn Poolse bladen . . .
  Zal ik dan wat tijd nemen om een stapel door te werken , misschien kom ik iets tegen . Kamperen in een tijdelijke woning is toch niks !
  Ik ga zeker navraag doen zo hier en daar .
  De bladen die hier verkrijgbaar zijn dat is toch weer een mooie aanvulling .

 5. geweldig ,ik zal eens op mijn gemak gaan neuzen…
  wat een leuk stuk va je in de blauwe ariadne at home!!!!
  genoten van je hundertwasserlog natuurlijk en de vele anderen ,soms in een hotel met internet ,soms via de mobiel…heerlijk!!

 6. Ha Hilly,
  Je bent weer in het land! Fijne vakantie gehad?
  Gezellig om weer een reactie van je te lezen. Je hebt de nieuwe ariadne at Home ook al! En zelfs in het buitenland kan je mijn blog niet missen!:-)))) Wel erg leuk dat je verslaafd bent aan mijn berichtjes!(*_*)(*_*)

 7. En voor allen die naar Italië gaan met vakantie: daar zijn volop tijdschriften met Richelieu patronen te koop. Ook kruissteek patronen en algemene handwerktijdschriften. Een waar Mekka voor borduursters.
  De tijdschriften zijn van uitgeverij mani di fatta en ik ben me er te buiten aan gegaan toen we in Toscane waren 🙂

 8. En wat is dan toch het verschil tussen richelieu en reticello (of is het alleen maar Frans en Italiaans)?

 9. graag een richelieu patroon voor een rond tafelkleed van 1,80 meter
  Nergens te vinden

  dank bij voorbaat

  Pascale

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *