Pronkjournaal XI

We hebben al veel mooie pronkjournaals met diverse handwerktechnieken voorbij zien komen. Toch is er een handwerktechniek die door ontzettend veel handwerksters wordt gedaan, maar die we nog niet hebben gezien; het patchwork. Sjoukje maakte een pronkrol met uitsluitend patchwork. Kijk eens hoe prachtig zo’n patchwork-pronkrol kan worden!

Elma: ‘Patchwork-pronkrol van Sjoukje. De lengte van de stof was 10 meter blauw-paarse stof, daar zijn de tunnels vanaf gegaan om tussen twee blokken te naaien. De maat van de blokken is 24 x 24 cm. Deze maat was deelbaar door 3 en 4, makkelijk voor het tekenen van alle blokken. Er zit een stevig stuk plastic achter elk blok, zodat het als een harmonica opgevouwen wordt. Met strikken gesloten en past in een doos. In de doos zit nog zoveel ruimte dat Sjoukje in september aan een nieuwe rol begint in andere kleuren. Deze rol is helemaal in paarse tinten met af en toe een klein bloemetje. Er zijn blokken met de hand en machinaal gemaakt. Er zullen nog meer detailfoto’s gemaakt worden, zodat jullie deze rol nog beter kunnen bekijken. Er zijn nog drie rollen in patchwork in bewerking, met weer heel andere kleuren.’

Elma: ‘Dit is de kast waar de lapjes van Sjoukje liggen. Voor de kenners onder ons, het zijn stoffen uit de collectie Fossil Fern, Marble en Krystal.’

24 gedachten over “Pronkjournaal XI

 1. Mooi zo om op verschillend manieren te gaan pronken . Deze rol is prachtig en mooi van kleur .
  Hoe groot zijn eigenlijk de blokken en de gehele lengte ?
  Ben nieuwsgierig , mijn meetlint ligt alkaar .

 2. Dat ziet er mooi uit, nog nooit op deze manier gezien en de achterkant, mogen we die ook zien?

 3. Patchwork pronkrol van Sjoukje. De lengte van de stof was 10 meter blauw-paarse stof, daar zijn de tunnels van af gegaan om tussen twee blokken te naaien. De maat van de blokken is 24 x 24 cm. Deze maat was deelbaar door 3 en 4, makkelijk voor het tekenen van alle blokken. Er zit een stevig stuk plastic achter elk blok, zodat het als een harmonica opgevouwen wordt. Met strikken gesloten en past in een doos. In de doos zit nog zoveel ruimte dat Sjoukje in september aan een nieuwe rol begint in andere kleuren. Deze rol is helemaal in paarse tinten met af en toe een klein bloemetje. Er zijn blokken met de hand en machinaal gemaakt. Er zullen nog meer detailfoto’s gemaakt worden, zodat jullie deze rol nog beter kunnen bekijken. Er zijn nog drie rollen in patchwork in bewerking, met weer heel andere kleuren.
  Elma

 4. Lous@ even ben ik bij je op bezoek geweest, wat maak jij een prachtige grote quilt. Het idee om ook even een foto van de lapjes te maken neem ik over. In mijn kast was 1 plank bestemd voor de rollen stof waar Sjoukje mee werkte en kon ze steeds weer stukjes van afsnijden. Ze liggen er nog en zal ze op de foto zetten.
  Elma

 5. lek idee en op die manier een leuke verzameling blokken om het kiezen van een motie te vereenvoudigen,

 6. Wat mooi en de kleur is ook zo prachtig en wat een ontzettend leuk idee.
  Groetjes
  Ines

 7. ELMA , dankjewel voor de uitgebreide aanvulling .
  Hier ligt altijd een centimeter bij de computer altijd fijn als ik onverwachts iets tegen kom om de maat voor me te zien .
  En voor inches en centimeters te gebruiken .
  Harmonika vouwen doet me alweer denken aan de kleine kleuterboekjes die er waren . Maar och zoveel meer is zo opgevouwen , soms een strook reclame .
  En kijk de kleuterboekjes en zo,n mooi gevouwen handwerk dat is van groter belang .
  In m,n hoofd ga ik met het idee alvast verder borduren .
  Daar heb ik voorlopig even geen lapjes en draad voor nodig .
  Soms groeit er in het hoofd zoveel meer dan m,n handen kunnen uitvoeren .
  Maar ik maak gewoon een keuze en een beetje tijd en geduld en gewoon doorgaan .
  Dat er ook vandaag maar weer veel steekjes mogen groeien in de handwerktuin .
  En .. er is ook een prieel hoor waar je af en toe kunt uitrusten !

 8. Prachtige pronkrol en wat een leuk idee om het op te vouwen.De kleuren zijn weer zeer geslaagd.
  Gisteren bij een bijeenkomst geweest van Wereldwijven uit Dordrecht. Het is de bedoeling dat allochtonen en autochtonen samen met mensen van de kunstacademie dingen maken. De oude traditie wordt dan omgezet in hedendaagse mode trents. Onder de motto van doe wat je leuk vind en verdien zo je geld ermee.
  @ Henny als ik het verkeerd heb verbeter mij dan.

 9. Sjoukje,wat een mooie pronkrol.Een andere techniek geeft een hele andere uitstraling.Prachtig dat we het hier mogen bewonderen.De kleuren doen het natuurlijk bij patchwork.

 10. een prachtige rol, toch doet het me meer denken aan een breirol, wat in feite ook een patronen”boek” is dan aan een pronkrol waar proefjes van allerlei verschillende technieken in verzameld werden. Ook het doel lijkt me wat anders: deze rol gebruik je om patronen te kiezen voor een nieuwe quilt. Het doel van de pronkrol was het verkrijgen van een dienstje. Aan de hand van de kennis en vaardigheden kon “mevrouw” bepalen of ze het meisje geschikt vond om aan te nemen.
  Toch doet dat aan de schoonheid van de rol niets af, hij is prachtig! Leuk idee ook om rollen in verschillende kleuren te maken. Dat is erg handig om je kleurkeuze te stimuleren in nieuwe projecten.

 11. Marcella het is geen pronkrol, maar een boek om mee te pronken. Sjoukje houd niet zo erg van borduren waar wilde graag met ons mee doen om ook een rol te maken die ze in boekvorm heeft uitgevoerd. Ze kijkt in het boekje 1000 quiltpatronen en zoekt er weer een aantal uit, die dan op de juiste maat getekend worden en door Sjoukje genaaid.
  Elma

 12. Schitterend die kleuren. En een leuk idee dat opvouwen. Zo is elk patroon gemakkelijk te bekijken.
  De andere pronkrollen mogen we die ook een keertje bewonderen?

 13. @Elma, zo zou ik het ook genoemd hebben, maar het verhaal hierboven zegt het toch anders 😉 Ik vind het idee van een rol zelf ook wel erg uitdagend om er ook andere technieken in te verwerken behalve de traditionele en oude technieken. Ik heb er een gezien met uitsluitend kantkloswerk. Schitterend, helaas kan ik niet kantklossen.Wat mij bij bovenstaande versie aanspreekt is het gebruik van kleuren. Als je een dergelijke rol ook in andere kleuren maakt en dat is Sjoukje ook van plan las ik dan kun je heel mooi zien wat kleuren doen in combinatie met elkaar of in combinatie met andere tinten van dezelfde kleur.

 14. @marcella, je hebt gelijk als je letterlijk de pronkrol van vroeger wilt volgen, maar om heel eerlijk te zijn, vind ik deze nieuwe versie met patchwork erg geslaagd en zeer charmant. Van mij mag hij bij de pronkrollen.

 15. Sjoukje, PRACHTIG !!!
  Mooie kleuren en zo qonsequent vast gehouden.
  Dat marmer effect in de stoffen zo mooi.
  Leuk dat je op deze manier toch aan het project mee kan doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *