Vrijgesproken

Charlotte Marres fotografeert al lang gemeenschappen, groepen mensen dus. Op die manier raakte zij ook geïnteresseerd in de gevangenissen. Zij dacht, laat ik eens gaan kijken wat ik daar allemaal tegenkom. Gelijk bij haar eerste bezoek vielen de teksten op de muren op. Ze had brute, grove en harde teksten verwacht, maar werd vooral geraakt door de zachtheid van veel teksten. Bijvoorbeeld: ‘Wees niet getreurt wat gebeurt is is gebeurt’ of deze persoonlijke tekst ‘Sas zodra ik buitenben wat even zal duren kom ik naar gein houw vol doe ik ook en doe het Rustig aan.’ En toen dacht Charlotte: ‘Jeetje, als je zo lang in je eentje in een cel zit, hoe kom je er toe om dit aan Sas te richten en op te schrijven. Wat gaat er dan in je om.’

De foto’s van de muren zijn overal en nergens genomen. Op plekken waar men niet zo lang verbleef, vond Charlotte heel veel teksten. Waarschijnlijk geschreven op emotionele momenten.

Charlotte kwam op het idee om de teksten zelf te gaan borduren op servetten. Dan breek je het ijs tijdens een etentje als je onverwachte teksten op het servet ziet als die op je schoot ligt. De gevangenis wilde deze servetten tentoonstellen. Charlotte zag het niet zitten om haar eigen borduursels te laten zien. Het leek haar beter om de gevangenen zelf de tekst, die ze eens op een muur hadden geschreven, te laten borduren. Twee maanden lang ging Charlotte elke zaterdagmiddag naar de vrouwengevangenis in Nieuwersluis. Ook van de borduurwerken werden foto’s gemaakt en ze zijn tot en met 31 december 2009 te zien in het Gevangenismuseum in Veenhuizen.

De favoriete uitdrukking van Charlotte is die van een meisje uit Suriname: ‘ik heb alleen twee vrienden God en mijn Moeder.’

Dit borduurwerk is gemaakt door een 65-jarige Surinaamse vrouw die na veelvuldige detentie had besloten een nieuw leven te beginnen.

Bron: Cappuccino en NRC Handelsblad

13 gedachten over “Vrijgesproken

 1. ‘Heb ik uitgebreid net herinneringen opgehaald over mijn psych. ervaringen , hier kan ik zo verder vertellen . Met een personeels reisje reden we langs Veenhuizen en bleven er enige tijd stil staan en wisten nog dat één van onze broeders na zijn opleiding in Veenhuizen was gaan werken . Onze reis vervolgden we opweg naar Assen naar een kinderkliniek waar we die dag een uitvoerige rondleiding zouden krijgen .
  Doordat ik op een gesloten afdeling werkte kreeg ik enkele jaren lang te maken met Justitie patienten , vaak voor zeer ernstige delicten . Voor de provincie Zuid Holland was een onzer doktoren aangewezen om een medische rapport uit te brengen .
  Het was soms komen en gaan van telkens nieuwe patienten .
  We waren altijd creatief bezig met handwerken en zo ontstonden er handwerken die alleen door justitie patienten waren gemaakt . Wanneer iemand eerder weg ging kon weer een ander het afmaken , dit altijd in goed overleg .
  Soms keek ik naar handen die zoveel ernstigs hadden aangericht .
  In de oorlog is er heel wat in muren gekrast in de cellen waar gevangenen zaten .
  Er zijn gedichten geschreven als een laatse afscheid voor een executie .
  Hoe het mogelijk was in die dagen ik snap het niet , maar soms werden deze gedichten buiten de gevangenis verspreid .
  Vlug een copietje maken op de computer kenden we toen nog niet .
  Mooi dat de expositie in Veenhuizen te zien is . Ik ga opletten waarschijnlijk zal er nog eens aandacht voor komen op een regionale zender .

 2. Nog even een heel ander onderwerp !
  Omdat het toch al laat was ging ik zomaar even langs de Haagsche Bee . Ik zou zeggen ga ook eens kijken , het is er zo gezellig .
  Goed opletten kom je wellicht nog bekenden tegen en . . . je kunt er lekker een ijsje likken . Gaan dus , gewoon doennnn !!!!
  http://www.haagschebee.nl

 3. indrukwekkend,jammer dat Veenhuizen zo ver weg is vanuit Limburg,dank voor je blog,groet Elly

 4. Berthi,ontroerend, die teksten uit de gevangenis. Goed om de gedetineerden zelf te laten borduren. Groetjes, Nel Tip

 5. @Gerrie, wat een toeval dat ik nu deze log plaats!
  Jij hebt heel veel gedaan en gezien in je leven tot nu toe, Gerrie. Heel fijn dat je met ons je verhalen wilt delen!
  Wat een schitterende werken zie ik voorbijkomen bij de Haagsche Bee. Basje staat erg mooi op de foto en dan niet te vergeten haar mooie quilts en een fijn borduurwerk! Prachtig werk, Basje! Petje af voor je! En dan zag ik ook die supermooie quilt van Marcella voorbijkomen!
  Hier kan je een kijkje nemen:
  http://www.haagschebee.nl/01_nieuws/indexnieuws.htm
  @Elly, ik had deze expositie graag gezien, maar het is, net als voor jou, nogal een eindje van mijn huis vandaan…
  @nel tip, in het begin zagen de gevangen het borduren alleen als een tijddoder, maar hoe langer ze bezig waren met het project vonden ze het eigenlijk wel grappig. De mensen zien hun als brute typen en nu zou de zachte kant naar voren komen via het borduurwerk.

 6. Een bezoek aan de gevangenis, wat een goed idee om deze teksten te laten borduren. Het is geen optie om een misdrijf te plegen, lekker ongestoord zitten borduren lijkt mij wel wat.
  Nu op bezoek bij de Haagse-bee. Wat een mooi borduurwerk en erg veel prachtige quilts. Wat wordt daar veel gelikt. De ijscoman doet goede zaken. Basje met haar werk in beeld, prachtig om zo’n oma te hebben.
  Elma

 7. Attentie !
  Straks komt CHARLOTTE MARRES in het programma : DE ZOMER DRAAIT DOOR .
  OP NED 3 om 19.30 uur
  Herhaling vannacht om 00.40 uur

 8. Ik ben nog net op tijd voor de tip van Gerrie.
  Het is ook een bijzonder project. Meteen misschien een soort van therapie.

 9. @Gerrie, om 19.45 uur las ik je berichtje. Het bleek net op tijd te zijn.
  Het gesprek met Charlotte Marres was kort. In een rap tempo vertelde zij over de expositie. Het onderwerp komt bij Cappuccino uitgebreider aan bod. Via de link die ik geef is het interview met Charlotte te beluisteren. Zet het balkje onderaan op ongeveer 19.20 en je komt snel bij het interview.

 10. Vannacht zal er ook nog wel meerdere keren een herhaling zijn .
  Maar ja niet iedereen is zo gek als ik om soms in de nachtelijke uurtjes van slag te zijn om het te zien .
  Ja het was zeker kort en nog maar net toen het woord borduren viel werd ze min of meer onderbroken . Moet je helemaal naar de studio komen om je verhaal te doen.
  Sommige onderdelen krijgen vaak meer tijd .
  Maar gelukkig is er toch enige aandacht geweest .
  Weet je toen ze het over de isoleer cellen had , rook ik weer die bedompte lucht .
  Ik heb mooie jaren beleefd in de psychiatrie , maar er is toch heel veel droefheid en chronische patienten die in de steek zijn gelaten .
  Jonge mensen die soms door een hel gaan .
  Ik kan er uren over vertellen . Met oud collega,s halen we vaak herinneringen op .
  Nog iets geheel anders . Ik ging weer naar de kapper en langs wat winkels en kwam nu met de Ariadne at Home thuis !
  Prachtig ! Je hebt een heel mooi doek uitgekozen om zo in z,n geheel te laten zien . Dat naturel en die heel mooie motieven . Ik kan er weer van genieten .

 11. @Gerrie, jij vond het dus ook een erg kort gesprek! Jammer, maar beter enige aandacht, dan helemaal niet!
  De mangeldoek op de linkerpagina is van een uitstekende kwaliteit. Deze is nauwelijks gebruikt. Door veelvuldig gebruik van een mangeldoek wordt deze steeds lichter, en sommige mangeldoeken hebben gestopte plekjes. Je moet niet vergeten dat er een enorme druk op de mangeldoek komt.
  De afgebeelde mangeldoek is uit circa 1900, Jugendstilperiode. Herkenbaar door de vele sierlijke en zwierige lijnen. Aan de kleding van de dame kun je een mangeldoek ook bij benadering dateren.

 12. Er is zoveel te zien , ik was nog even aan het ronddolen .
  Ik ging dus naar http://www.gevangenismuseum.nl/
  En bij Thema,s is nog veel meer tevinden .
  Morgen hoeft zich geen mens nog te vervelen .
  Ik ging kijken bij het speelgoed museum in Roden , daar ben ik al eens geweest , een aanrader !
  En bij Thema,s over kleding en mode , je raakt niet uitgekeken .
  Teleac verre verwanten .
  Ik hoop het goed uitgelegd te hebben , ben al een beetje slaperig .

 13. Bedankt Berthi voor je uitleg !
  Je hebt toch maar een mooie verzameling .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *