Opening Hermitage Amsterdam

Heb jij gisteravond op tv ook zo genoten van de opening van de Hermitage in Amsterdam? Ik was zeer onder de indruk van het pianospel van Lucas en Arthur Jussen. Wat een talenten zijn deze jongens! Het was overigens de tweede keer dat zij optraden voor de koningin.

De afgelopen dagen is er veel gezegd en geschreven over de Hermitage in Amsterdam. Het is bijna een must om een bezoek aan dit nieuwe magnifieke museum te brengen. Bij mij staat het bovenaan op mijn lijstje.

Het is toepasselijk om in mijn log van vandaag aandacht te besteden aan Russisch textiel. Heb ik eigenlijk een voorbeeld in huis? Na diep nadenken kwam ik tot de conclusie dat ik ‘slechts’ over boeken beschik met informatie over Russisch textiel. In deze log en deze log kwam het een en ander al aan bod. Vandaag zocht ik verder in mijn boekenkast en vond het boek Europese Volkskunst. Ik lees: ‘Van groot belang voor de Russische volkskunst is de textiel. In het weven en breien, in het borduren en kantklossen, het bedrukken van linnen of de vervaardiging van tapijten zijn Russen en Oekraïeners ware meesters. Vooral het kunstborduurwerk loopt van de Byzantijns beïnvloedde versiering van linnen en zijden dekens met sacrale beeltenissen via de vervaardiging van geborduurde grafdoeken tot de tooi van gordijnen, tafel- en beddedekens, handdoeken en delen van de mannen- en vrouwenkleding. De klederdracht mag verschillen naar etnische groepen en landstreken, in levensblije kleurigheid geeft de ene plaats de andere niets toe.’

De achtpuntige ster is in vele delen van de wereld een populair motief, zo ook in Rusland. Deze ster kom je op de Nederlandse merklap ook geregeld tegen. Het patroon op de afbeelding is gemaakt met platsteken en rijgsteken.

In Het grote folklore borduurboek vertelt Mary Gostelow: ‘Een van de meest populaire handwerktechnieken in het eigenlijke Rusland, waar ook Wit-Rusland bij behoort, is borduren met kruissteken dat dikwijls met een rode, zijden draad op naturel gekleurd linnen wordt uitgevoerd. Het borduurwerk wordt doorgaans met kunstzijde uitgevoerd. Naast de gewone kruissteek treft men in Russisch borduurwerk ook de Montenegro-kruissteek, de stiksteek, de festonsteek, de platsteek, de splijtsteek en de kettingsteek aan. Populaire patronen die allemaal óf worden herhaald óf als strooimotief dienst doen zijn de achtpuntige ster die vooral in het gebied rondom Moskou voorkomt, ruiten, granaatappelen en andere vruchten, bloemen – dikwijls in potten -, vogels en menselijke figuren. De blouses van de vrouwen zijn vooral op de mouwen geborduurd. Ook werden de Sarafans, wijde rokken die aan een lijfje zonder mouwen waren bevestigd of gewoon aan bretels hingen, van borduurwerk voorzien.’

Een kruissteekmotief van bloemen dat een variant is op het achtpuntig sterpatroon.

De tentoonstelling Aan het Russische hof laat veel kostuums zien. Zal hier veel borduurwerk op terug te vinden zijn? Om hier achter te komen zal ik een uitstapje Amsterdam moeten plannen!

Deze laatste foto is een detail uit een grote foto die gemaakt is door AP. De eerste foto is van Joost van den Broek/Volkskrant. Wil je meer foto’s van de opening zien, kijk dan hier.

39 gedachten over “Opening Hermitage Amsterdam

  1. Wat is dit prachtig
    En wat een aanwinst dit wonder mooie nieuwe Museum .
    Ik zag enkele weken eerder veel op TV over
    de architectuur , de inrichting van het geheel .
    En de tentoonstelling . . .!!!!!
    Jammer dat voor veel mensen de drempel nog te hoog blijkt te zijn om eens een museum te bezoeken en dat ze op sommige dagen verkiezen hun tijd door te brengen op een meubelboulevard .

  2. Berthi de borduur werkpatronen die je laat zien zijn prachtig de motieven en de kleuren . Heel vaak de rood zwart combinatie .
    Ik bedenk dat ik ergens een randje heb geborduurd in die kleuren .
    Het was van een serie Russische randen in een borduur blad van BURDA .Van wel heel lang geleden . In Handwerken z. gr zal ook best nog het een en ander te vinden zijn .
    Als we ons vervelen kunnen we nog een duik nemen in de oude nummers .
    Jammer , jammer dat ik nog zoveel niet zomaar voorhanden heb om het op te zoeken . Want ja zo zijn we immers , bij het zien en lezen over de Hermitage komt er bij ons een zoekdrang op gang om over al in huis te gaan zoeken naar nog meer .
    Och als of deze uitgebreide log van Berthi nog niet genoeg mocht zijn voor deze Zondag .

  3. Nou Gerrie ik ga liever naar een museum ;)Trouwens koop ik ook liever een boek of een schilderij dan meubels, maar soms moet je natuurlijk weleens. De Hermitage lijkt me prachtig.

  4. De Hermitage en het paleis op de Dam staan bij mij ook op het verlang lijstje. Bijzonder dat ook in die tijd de luxe ver boven de mens en zijn gezondheid al stond.

  5. De Russische kunst is prachtig en in het borduurwerk hun ‘eigen’ mooie kenmerken.
    Ik moet nog verder lezen maar eerst even een ontbijtje !!;-)
    Toevallig afgelopen week mijn houten dametjes op de foto gezet voor een logje, maar die kijken wat vriendelijker dan jouw staatshoofden !!
    Ine heeft een leuke katten serie ook zo grappig.

  6. Hij staat ook op mijn lijst, het is ook zo’n rijkdom wat daar te zien is, dat mag je gewoon niet missen.
    Groetjes
    Ines

  7. Rijdend van Noord naar Zuid hoorden wij op de radio een erg leuk gesprek over de Hermitage van de Architect en degene die verantwoordelijk was voor de inrichting van de tentoonstelling, alle problemen die ze ondervonden en een stukje over de geschiedenis van het gebouw. Deze Hermitage is zeker een bezoek waard. Wat ik nog mis bij alle handwerktechnieken zijn de prachtige Russische bandkanten.
    Begin november 1989 hebben de dames Vloors en Polvliet in samenwerking met Katia Chatelan een bevoegde Russische kantlerares, opgeleid aan de kunsthogeschool in Moskou aan een 9-tal oudcursisten van de NKO-kamtopleiding een aantal facetten van deze kant doorgegeven. In die jaren waren er hier nog weinig patronen en boeken.
    Deze dames hebben door het hele land aan de oud cursisten het Russiche kant doorgegeven.
    Zelf heb ik deze lessen gevolg bij Victoria van Strik in Dalen. Nu zijn er ook veel boeken te koop met patronen van deze mooie kanten. o.a een Traditional Matryoshka. Om bij de kanten te blijven, onze tweede stop was bij het Museum de kantfabriek in Horst. (later hier meer over) Wat ik nog wel vertel dat als je aan de praat komt ontmoet je altijd mensen die dagelijks bij Berthi op bezoek komen en met alles op de hoogte zijn. Nog adviezen kunnen geven over het naaien van de pronkrol.
    Elma

  8. Sorry, in de haast had ik het niet goed gelezen, kantklossen is wel genoemd, wij komen net thuis van onze reis.
    Elma

  9. @Gerrie, misschien dat de uitzending van de opening meehelpt om mensen over de streep te trekken zodat de musea meer bezoekers krijgen.
    Enne, ik geef uiteraard de voorkeur om een museum te bezoeken boven een dagje meubelboulevard!
    Ik denk zeker dat er oude nummers van HZG zijn waar informatie over Russisch handwerk in te vinden is.
    @Mien B, na al je grote klussen ben je zeker toe aan een uitstapje!
    @Willy, boeken heb je nooit genoeg, zeg ik altijd!:-)
    @Hilda, zou het lukken om beiden op één dag te bezoeken?
    Voor de Hermitage heb je al een hele dag nodig!
    @marian’ne m, ‘mijn’ heren kijken zelfs heel zuur!:-)
    @Ines, een rijkdom die wij zelden te zien krijgen, verwacht ik!
    @elma, ik noem inderdaad ook het kant, maar fijn dat je een aanvulling geeft. Telkens sta ik te kijken van de hoeveelheid technieken die jij allemaal beheerst en de kennis van je!
    Heel mooi dat je een bezoek hebt gebracht aan Museum de Kantfabriek en dat jouw kennis weer goed van toepassing kwam!

  10. Ja ja en één van de jonge heertjes praatjesmakers wist al uit te leggen wat kunst is , KUNST IS OM NAAR TE KIJKEN !

  11. @Gerrie, wordt hij vaak door zijn ouders meegenomen naar het museum?:-) Of is hij gewoon een wijsneusje?:-)

  12. Ja Gerrie, heb ik ook.
    De boeken opgezocht.
    En gegoogled naar Russische kunstenaars !!
    Staat mij ook iets bij in de HzG, maar ik zoek nu even niet meer :-))
    Ben in Russiche sferen een baboesjka aan het borduren. Morgen laat ik mijn houten verzamelinkie zien !!
    Rusland heeft altijd ‘iets’ gehad. Eerst was het het land met de meeste ijs/sneeuwpret voor mij. Toen kwam Doctor Zhivago, opeens werd het onze ‘koude’ vijand. Toen Michael Gorbatsjov kwam werd het een land van helden.
    Daarna heb ik de kunst en de folklore leren kennen en documantaires over de Hermitage gezien.
    Een land met vele ‘gezichten’, maar zo intrigerend.

  13. @marian’ne m, ik kom morgen bij je op bezoek!
    Rusland is een fascinerend land en jij drukt het goed uit om daaraan toe te voegen ‘met zijn “vele” gezichten’!
    Nog niet zo lang geleden zag je in de mode veel Russische elementen.
    Jammer dat ik de documentaires heb gemist over de Hermitage. Misschien kan ik ze via uitzending gemist gaan bekijken.
    Geniet van je Russische sfeer!

  14. O Elma was jij vandaag (zondag) in Horst?? Ikke gisteren!!
    De Hermitage staat ook al op mijn verlanglijstje voor dit jaar.
    En allemaal dankzij Berthi die ons er attent op maakt.

  15. Ine ik was zaterdag om half twee in Horst.
    We moeten maar een kenmerk gaan dragen als fans van Berthi. Het was toen erg druk, er was een groep uit Ijsselstijn.
    Elma

  16. Elma, ik kwam er zaterdag om twee uur aan. Was op de fiets vanuit Deurne gekomen. Ja een hele drukte door die grote groep.
    En al ken ik je gezicht van de foto’s hier ik heb je helaas toch gemist.
    Doen we!! De volgende keer een Berthi- kenmerk.

  17. Ine, wij moeten samen daar binnen zijn geweest. Toen wij vertrokken zat de grote groep nog aan de koffie met vlaai. Wij zijn via een prachtige route met veel tuinbouw naar Deurne gereden.
    Elma

  18. De tentoonstelling in de Hermitage is echt geweldig! 😀 Ik had zoveel geluk dat ik bij de persopening mocht zijn, twee dagen voordat de Hermitage openging. En een week nadat ik nog in de Hermitage in Sint Petersburg was… magisch! 😀 En jaaaaaaaa, Russisch textiel is heerlijk, vooral het handgemaakte linnen <3

  19. Jaa, ikke nie eens, OOOOO !!;-)
    DH hield net de DvD omhoog, heeft hij pas gekocht.
    HIJ kijkt wél graag films en heeft deze al verschillende keren bekeken.
    Heb pas een film over het leven van Johnny Cash(iest heul anders)AF gekeken, bijna 3 uur, zoooo moooi.
    Ben de hele week al van slag, snifffff !!!;-))))

  20. Vanavond hebben wij de logs besproken van de laatste dagen. Thea die altijd erg veel truien voor haar dochter breide vond prinses Maxima er zo mooi uitzien in haar blauwe vest. Volgens ons was het van langharige wol, zou Maxima ook aan het breien zijn gegaan. Het stond haar erg mooi
    Elma

  21. Marian’ne bedankt voor de tip. Ik las het net op tijd en had me heerlijk voor de tv geïnstalleerd.
    Na 4 weken Tess nu gaan genieten van Jane Eyre.
    Bedenk me ineens dat de quaker samplers ook in dezelfde tijd gemaakt zijn als dat deze films spelen!

  22. @marian’ne m, Jane Eyre heb ik niet eerder gezien, vandaar dat ik er toch voor wil gaan zitten. De BBC maakt de mooiste kostuumseries.
    Voor de publieke omroep is de zomerstop ingegaan en dan zie je dat er meer kostuumdrama’s uitgezonden worden. Blijkbaar is de groep kijkers voor een dergelijke serie niet al te groot. Jammer!
    @elma, wat een leuk gespreksonderwerp!:-)
    Het vest van Máxima is prachtig. Het staat haar erg mooi. Zeker op de witte broek kwam het vest erg goed tot zijn recht.
    @ine, ben je ook bezig met een quaker sampler?

  23. @marian’ne m, och arme jij! Al een hele week van slag! Voor straf geen dvd’s meer kijken!:-)))

  24. In de jaren 50 Jane Eyre gezien op TV .
    Toen woonde ik nog intern in ons psych. ziekenhuis .
    Ik meen dat we toen nog maar één TV toestel hadden , alleen voor het personeel . s,Avonds kon je gaan kijken in de grote salon van het hoofdgebouw .
    Zaten we in het donker en er werd een pause ingelast , d.w.z dan kwam de dienstdoende dame v.d. huishouding met een kar vol kopjes en werd er koffie geschonken met een koekje erbij .
    Meestal gingen we op Zaterdag en er waren toen nog erg weinig uitzendingen .
    Ik herinner mij een mooie uitzending over VEROLME . We voelden ons alsof we in de bioscoop zaten .
    Later kwamen er een paar toestellen bij en werden ze bij toerbeurt voor een bepaalde tijd naar één van de pavijoens gebracht .
    Totdat iedere dagafdeling werd voorzien en nog later spaarden patienten zelf voor een TV op hun kamer . Al was dat voor een kleine groep , want er waren nog enorme slaapzalen .
    Ben ik toch weer helemaal een eind in de tijd terug gedoken . En dat alleen vanwege Jane Eyre . De serie die nu is te zien zal wel veel mooier zijn , toen was het gewoon zwart wit . En daar waren we al blij mee .

  25. Mijn reactie op de Hermitage te Amsterdam is
    spoorloos verdwenen.Wel kom ik op diverse
    ingangen ons e.mailadres tegen.Dat was niet de bedoeling!
    Hennie

  26. @Hennie Stevan-Bathoorn, je reactie op deze log heeft hier nooit gestaan. Ik verwijder geen reacties, uitzondering spam natuurlijk! Ik vermoed dat er iets verkeerd is gegaan bij het plaatsen van je reactie.
    Kan je de reactie misschien opnieuw schrijven?
    Ik heb je e-mailadres hier nooit gegeven, en kan je zo ook niet zeggen of die terug te vinden is in een of andere reactie.

  27. Elke avond wat… en dan ook nog op de zaterdag na de opening in de nacht naar de Hermitage. Lieve allemaal, mis het niet. Het is P r a c h t i g!!! De ambiance, de schilderijen, de jurken, de kostuums. Het ademt alles van toen. Sta stil, kijk en doe daarna je ogen dicht. Hoor muziek en zie…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *