Tord Boontje

Tord Boontje, tot voor kort een onbekende naam voor mij. In de museumwinkel van het Bonnefantenmuseum viel het boek Tord Boontje geschreven door Martina Margetts op. Zeer fraai vormgegeven, om de harde kaft is een soort gaas verwerkt waardoor een feeërieke sfeer ontstaat. Open je het boek dan komen de schitterende foto’s van sprookjesachtige interieurs en installaties je tegemoet. Wat het boek ook zo bijzonder maakt zijn de gestanste patronen op elke pagina waar tekst geschreven is. Net als zijn ontwerpen is dit boek een kunstwerk geworden.

Het boek is een document over zijn werk van de afgelopen tien jaar. In het voorwoord schrijft Tord Boontje: ‘Het is een wonderlijke reis, die begon met het vastplakken van dekens aan stoelen gemaakt van stukken hout en het in stukken snijden van wijnflessen. De reis heeft mij nu gebracht naar massaproductie en televisiecommercials. Onderweg heb ik talloze mensen ontmoet die me steunden en die het risico namen om met mij mee te reizen. Ik werk graag in collecties, waarin ik kan experimenteren met nieuwe ideeën, en op zoek kan naar verandering en ontwikkeling, wat een belangrijke drijfveer is achter mijn werk. Ik geloof dat als we ontwerpen zien als een manier om de toekomst van onze wereld te vormen, het net zo stimulerend en opwindend moet zijn als een goede film of een goed boek. Tegelijkertijd moet het niet alleen duidelijk maken wie we zijn, maar ook hoe we het liefst onze wereld zouden zien.’

Ik raad je aan om enkele ontwerpen van Tord Boontje te bekijken op zijn website. Voor Philips ontwierp Boontje een speciale editie voor de Senseo.

21 gedachten over “Tord Boontje

 1. Zijn naam alleen al heeft iets (?).
  Nooit van gehoord.
  Jauxx die zalen, vol maar zulke leuke details.
  Ook zijn andere werk, mooie ‘vrouwelijk’ vormen.
  ((Zo, nu even een senseo-tje.
  Heb mijn machien na een maand weer terug omdat er een fabrieksfout in zat.
  Errug gemist !!!;-))

 2. Dat vogeltje doet mij een beetje aan een prikkaart denken. En ja daarna met kleurig garen borduren!
  Die senseo was die niet ooit voor DEpunten te sparen?
  Ik heb die oude boekjes niet meer. Weet het dus niet zeker.
  Hij heeft leuke ideeën.

 3. Tord komt van de Oud-Noordse naam Tor. In Zweden was het in de 40- en 50-er jaren van de vorige eeuw een veelgebruikte jongensnaam. Ook in Noorwegen komt het voor. Van Denemarken weet ik het niet.

 4. @marian’ne m, heerlijk die Senseo! In mijn keuken staat alleen nog maar een Senseo apparaat. Het ‘oude’ koffiezetapparaat ging de doos in!:-)
  Tord Boontje heeft een mooi design ontworpen voor de Senseo… het prijskaartje is er ook naar!:-)
  Boven het vogeltje zijn gestanste patronen van takken en bloemen. Geweldige uitvoering!
  @Ine, ik heb geen idee of je die Senseo met DE-punten kon sparen.
  @eva.b, het volgende lees ik in het boek:
  ‘Tords ouders leefden eenvoudig en hadden eenvoudige ambities. Zijn Zweedse moeder was textielontwerpster en zijn Nederlandse vader was vertegenwoordiger voor een transportbedrijf. “Hij werd naar Zweden uitgezonden en daar ontmoetten ze elkaar. Ze trouwden en verhuisden naar Nederland. Daar groeide ik op (Eindhoven); mijn moeder werkte lange tijd niet omdat ze drie kinderen had.” Zijn oudere zus Cindie en zijn jongere broer Adri schelen allebei achttien maanden met hem. Zijn moeder vertelt dat hij als kind altijd creatief was. Iets maken heeft hij van zijn moeders ouders; zijn grootvader was ingenieur en uitvinder, en zijn grootmoeder weefster.’
  Tord Boontje ontwerpt ook stoffen!

 5. Geweldig die Tord Boontje. Ik ben er gek op. Heb enkele stuks serviesgoed. Wat glaasjes voor kaarsjes. Zo mooi. En dan zijn lampen niet te vergeten, altijd nog een wens om die te kopen.

 6. Berthi, Tord Boontje heeft voor Douwe Egberts ook mooie blikken ontworpen waar de Senseo pads in passen, in grijs en rood. Ik heb ze al een tijd, ze blijven leuk!

 7. prachtig! dat iemand zo’n sprookjeswerelden kan scheppen. ik zal zeker uitkijken naar het boek! dank voor de tip!

 8. Wat een vondst dit boek Berthi.
  Daar was ik een hele tijd zoet mee om al dat moois te bekijken.Tord Boontje:een naam om te onthouden.

 9. Eva, dank je !!
  Ik moest al aan die naam denken, maar de hollandse achternaam bracht verwarring.
  Op het filmpje sprak hij Engels, ik verwachtte noors/zweeds, dus toen nóg meer verwarring voor MM !!;-))

 10. Kijk bij Google op DouweEgbertsGeschenken !zelfs een Senseo om Latte te maken.
  Je kan tegenwoordig ook gewoon betalen want anders moet je wel de hele familie af lopen om bonnen te verzamelen.
  Succes Lies

 11. Berthi,leuk de aanvulling over zijn familie.
  eenvoudige ambities en dan textiel ontwerpen.
  Niks eenvoudig, lijkt mij prachtig !!;-))
  Ja dan valt de appel….
  Nu wil ik ook zo’n mooi senseo blik, staat leuk naast mijn DOT-terige die té klein is !!
  Of zo’n prachtige lap stof ???
  Eens zoeken .

 12. @astridvanbeers, leuk om ernaar uit te kijken om ooit zo’n lamp in huis te hebben. Wensen moet je hebben in het leven!
  @Maaike, prachtig zijn de blikken. Ik kwam ze op internet tegen.
  Voor wie ze niet kent:
  http://www.philips.nl/shared/assets/nl/productnieuws/SenseoTordBoontje/hires/SENSEO-r-Bewaarblik-Wit.jpg
  Prachtige glaasjes:
  http://www.philips.nl/shared/assets/nl/productnieuws/SenseoTordBoontje/hires/Tord-Boontje-SENSEO-r-Glas-Rood.jpg
  @lheurebleue, het boek zal zeker bij je in de smaak vallen!
  @Mien B, een naam die je gewoon niet vergeet!
  @j.huizer3@kpnplanet, het sparen van DE-punten gaat bij mij zo wie zo langzaam. Alleen Eline en ik drinken koffie!:-)
  @marian’ne m, het is allemaal zo doordacht wat Tord Boontje maakt. Niet eenvoudig, maar de persoon blijft zichzelf eronder, en dat is toch wel weer heel mooi.
  Laat ik nu net een simpel senseo blik hebben gekocht!:-)

 13. Dank je wel voor dit logje en…….. ik zag nog heeel veel meer moois in het Bonnefanten en in de winkel!
  Groetjes Anje.

 14. En Hebben jullie Freek nog gezien zoeven ?
  Je weet wel die van de mooie jas .
  Ik zou het nog even melden hier maar ja was er natuurlijk veel te laat mee .
  En ik zou dan gezegd hebben neem een lekker kopje senseo koffie mee voor bij de TV , uit zo,n mooi apparaat .
  Ik was hier al eerder , maar nog veel te moe van een drukke dag gisteren .
  En gisteren was de opening op TV van de Hermitage . Verdorie net toen ik heel vroeg gisteren de computer afsloot bedacht ik , oh vergeten te zeggen dat de opening van de Hermitage wordt uitgezonden . Ik heb het helaas ook niet gezien , Maar mogen wij misschien hopen op een herhaling of anders uitzending gemist .

 15. Leuk dat ik hier Tord Boontje weer tegenkom. Een tijd geleden eens gezien op tv, maar ik was zijn naam vergeten en het programma, dus kon het niet meer opzoeken. Blij verrast dat er een boek is, die komt zeker op mijn lijstje.

 16. Bij het programma over Freek was het zo leuk dat een jonge fan een regenboog jas aan had door haar moeder gemaakt.
  die daar 2/3 maanden aan gewerkt had.
  DAT is nog eens een fan ;-))
  Na afloop mocht ze met hem op de foto.

 17. @Gerrie, Freek heb ik helaas gemist!
  @willy, leuk dat je hem al kende en het boek op je lijstje komt te staan.
  @marian’ne m, dé jas heeft al veel teweeg gebracht, en terecht. Het is een prachtstuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *