Uitverkoop begint vroeg

Ligt het nu aan mij of is het daadwerkelijk zo dat de uitverkoop steeds vroeger begint. Soms heb ik het idee dat de ene uitverkoop de andere opvolgt. De zomer moet nog beginnen, maar overal zie ik al aanplakbiljetten met Sale. Het Nederlandse woord Uitverkoop doet niet meer mee.

Niet alle ondernemers zijn blij met deze vroege uitverkoop. Sommigen vragen zelfs aan Mitex om de Wet op de Uitverkoop, die in 1987 werd afgeschaft, weer in te voeren. De kleine zelfstandige ondernemers kunnen nauwelijks opboksen tegen de grote warenhuizen. Voor hen zou het fantastisch zijn om maar enkele weken per jaar uitverkoop te hebben.

Maar goed, we zijn inmiddels allemaal een beetje verslaafd aan de uitverkoop. Misschien zijn we wel echte koopjesjagers geworden door de vele uitverkopen die er zijn? Stiekem zijn we toch uit op een koopje!? Zo dacht ik vorige week deze klomp aan de haak te slaan in de uitverkoop. Mooi niet, ik viste achter het net. Ze waren al láng uitverkocht, werd mij verteld. Ik ben dus niet allert genoeg op de start van de uitverkoop. Wel lees ik in dit artikel dat het wetenschappelijk is bewezen dat vrouwen betere beleggers zijn dan mannen. De belangrijkste redenen zijn dat vrouwen meer geduld hebben en een ‘goede neus’ hebben voor koopjes. Ook in het dagelijkse leven zien we dat vrouwen beter zijn in het vinden van koopjes. Vrouwen hebben geduld om te wachten tot de periode van uitverkoop aanbreekt. En kopen dat met kortingen van 30% tot 80% bijvoorbeeld een hele garderobe voor het komende jaar.

Mannen redeneren anders: ‘We kopen gewoon impulsief wat we nodig hebben zonder dat de prijs van belang is.’ Een vergelijkbaar gedrag zien we op de beurs. Vrouwen hebben het geduld om te wachten op een goed moment om met ‘korting’ te kopen. Kijk, dat is toch een mooie opsteker voor de vrouwen, maar eigenlijk wisten we dit toch al…

15 gedachten over “Uitverkoop begint vroeg

 1. @marian’ne m, doordat de uitverkoop zo vroeg begint, ben ik altijd te laat. Meestal wil ik gaan winkelen als de uitverkoop op zijn einde loopt en dan heb ik geen zin meer.

 2. Ooooh Berthi het lijkt wel of jezelf een uitverkoop organiseert , er zijn momenteel 13 klanten in je web-villa
  Heb je de koffie al klaar staan ? Wel laat eigenlijk zoveel volk op de late avond .
  Ik ga nog even bij Nova langs en misschien kom ik nog even terug . Anders later wel .

 3. Net terug van vakantie val ik midden in je uitverkoop! Ik ben niet van de laatste mode en niet van winkelen, maaaaar laat in de uitverkoop zijn pas echt koopjes te vinden, net zo op de late zaterdagmiddag bij de bakker en de groenteman. Vandaag 2 bollen prachtige sokkenwol gevonden voor 1/3 van de prijs! Leuk toch als je net graag een paar wilde breien?
  groetjes Anje.

 4. Sinds ik een aantal weken geleden deze weblog heb ontdekt, leer ik iedere dag wat bij. Wat ontzettend knap en inspirerend om iedere dag een stukje te schrijven over een steeds wisselend onderwerp.Ik vind het een geweldige site en kijk iedere avond even als een soort (ouderwetse) dagsluiting voor het naar bed gaan.
  Dank je wel Berthi

 5. Voor mij komt er voor m,n mode aankopen een rek vol kleding thuisgereden . Wat een luxe , maar ik geniet ook niet van enige uitverkoop toestanden . Nou ja die tijd is voor mij geweest helaas misschien er is gewoon een andere tijd aangebroken . Maar zo,n middag is heel gezellig dat kan ik wel vertellen . Een heel enkele keer wil ik nog wel eens een vriendin voor zo,n middag uitnodigen .
  De meesten zijn nog aardig ter been zodat ze liever gewoon naar de winkel gaan
  En heel eerlijk gezegd vind ik het prettig als ik zo,n middag alleen met mijn prive verkoopster ben . En het is ook erg vermoeiend dat wel aan en uit en kleuren uitzoeken .Ik weet heel goed wat ik wil , gelukkig . Ik heb de passpiegel van te voren klaar gezet , ik wil mezelf toch heel graag zien of het staat .
  En ik heb een erg leuk contact met de verkoopster , we zijn al helemaal op elkaar ingesteld . Telefonisch is er al overleg geweest , waar ik belangstelling voor heb .
  Zo gauw het passen is afgelopen en ik m,n keus heb gedaan zitten we nog een tijdje samen na te praten terwijl zij de nota schrijft . We luisteren naar elkaars verhalen . Zij over de kleinkinderen en ik soms ook over mijn Web-contacten . Dus pas op jullie gaan soms ook over de tong ! Als het rek wat leger geworden weer naar de auto wordt gebracht is er weer een vermoeiende middag om , maar wel heel leuk en geniet ik na van al mijn aankopen . Soms komt ze later nog wel eens een enkel topje of shirtje brengen .
  En dan wacht ik weer af tot het volgend seizoen . Nu zal ik nog een bekentenis doen . Wie dit nu zal lezen denkt misschien , nou zo te horen koopt die nogal wat zo elk seizoen . Helaas helaas aangezien mijn omvang op zekere plaatsen wat erg uitzet , voornamelijk door te weinig beweging , komt het voor dat ik zo af en toe een maatje omhoog klim .

 6. Vrienden van ons hebben een kledingwinkel. Van hen weet ik, dat de tegenwoordige uitverkoop voor kleine bedrijven inderdaad rampzalig is. Ze zijn de zomermode nog aan het uitpakken, als bij de grootgrutter de bikini’s al in de grabbelbak terecht zijn gekomen.
  Wat me trouwens opvalt bij de grote winkels, is dat er blijkbaar ook speciaal voor de uitverkoop wordt ingekocht. Waardeloze troep voor een habbekrats. Of we daar nou zo blij mee moeten zijn?

 7. Mannen komen niet voor niets van Mars ;-))
  Ik ben dol op de uitverkoop en koopjes en ik heb dan ook nooit last van impulsaankopen, wel heel af en toe van een miskleun.
  Groetjes
  Ines

 8. voor consumenten is het prettig die constante uitverkoop. voor winkels misschien minder. maar misschien zijn ze blij van grote voorraden af te raken. in België is de ‘solden’ aan strenge regels gebonden. De zomeruitverkoop duurt van 1 juli t/m 31 juli en de winteruitverkoop van 1 januari t/m 31 januari. De eerste dag van de ‘solden’ worden de winkels werkelijk bestormd. Veel vrouwen nemen dan zelfs een dagje vrij. Er is ook een sperperiode van anderhalve maand voor de solden van start gaat. Er is dan een verbod op het aankondigen of suggereren van prijsverminderingen. Zo kunnen consumenten controleren of de prijs werkelijk naar beneden gaat tijdens de solden.

 9. Dat was weer lachen vandaag….Berthi als
  dagsluiter…een soort pater de Greeve ???
  Wat slaat je web-log toch aan bij ons.
  Ik stuur je een postzegel van een Souvenir de ma jeunesses toe…weer nieuwe
  inspiratie voor een log..of heb je hem al ??
  groetjes en doorgaan …..Lies

 10. Een andere oorzaak voor de vroege uitverkoop is: de kleding voor het volgend seizoen wordt steeds eerder geleverd. Ik doe veranderwerk voor een kledingwinkel. Jaaaaaren geleden kwamen de eerste winterjassen eind augustus – begin september binnen. Tegenwoordig soms al in juli! De winkels moeten plaats maken voor de nieuwe collectie dus vandaar….
  Ik moet overigens mijn inkopen voor het lopende seizoen nog doen! Mijn man kwam gister thuis met een paar nieuwe schoenen, juist, uit de uitverkoop. O jee, is het zomerseizoen dan al begonnen? ;-)))

 11. inspirerende blog ,(kan bijna nie anders met zo een enthousiaste schrijfster). Koopjes jagen is ook niet mijn favoriete bezigheid. Toen de kleinkinderen “klein ” waren en op een dorp woonden werd ik soms door DD naar destad gestuurd, Maar kopen in een volle winkel is niets voor mij. Ik zou wel zo iemand als Gerries Thuis kledingrek willen. Het probleem is Ik weet wat ik wil en kan dat niet vinden

 12. Begin spontaan te grinniken bij Saskia’s verhaal over bikini’s en grabbelen.
  Tja!
  Gerrie je hebt het goed geregeld. Thuis uitkiezen is toch een stuk minder vermoeiend als winkel in winkel uit.
  Uitverkoop? De jaarlijkse zussendag (5 zussen en 3 schoonzussen) valt toevallig expres altijd in de zomeruitverkoop.
  Verder let ik daar ook nooit zo op. Ik kom meestal iets tegen en maak dan de afweging wel of niet kopen/nodig.

 13. Je ziet tegenwoordig toch ook veel meer nieuwe collecties in de winkels? Je hebt de voorjaarscollectie en daarna komt nog de hoogzomer-collectie. Wat ik hier in de winkels zie is dat de voorjaarscollectie in de uitverkoop is, maar de zomercollectie nog niet. En inderdaad de najaarscollectie hangt er ook al…
  Helaas kan ik bijna nooit iets vinden in de uitverkoop. Ik ben nogal groot (1.88 m) en in de uitverkoop hangen toch meestal de kleinere maatjes. Dus je boft als je maatje 38 hebt!
  En Gerrie, wat heerlijk luxe om je kleding zo thuisbezorgd te krijgen! Je lijkt de koningin wel 😉

 14. @Anje, een fijne vakantie achter de rug, en dan ook nog een koopje vinden bij thuiskomst! Dat is niet gek!
  @Anneke Schoonenberg Kegel, dank je voor je mooie woorden en praat gerust met ons mee.
  Fijn dat je nu elke avond even langskomt!
  @Gerrie, dat noem ik nog eens exclusief winkelen!:-) Maar alle gekheid op een stokje, ik vind het geweldig dat je op deze manier op je gemak nieuwe kleding kunt uitzoeken.
  @Saskia, vanmiddag moest ik een boodschap in de stad doen, en zag ik in een etalage zowel zomer- als herfstkleding. Van de zotte!
  Voor Thijmen kocht ik bij de Sting twee zomer T-shirts van de nieuwe zomercollectie. Het lijkt allemaal een beetje door elkaar te lopen. Overzichtelijk wordt het er niet van.
  @Ines, een miskoop zal iedereen wel eens hebben!
  @lheurebleue, goed geregeld in België!
  @j.huizer3@kpnplanet, nee, nee die heb ik niet! Een logje na de zomervakantie over de mooiste postzegels!
  @mieke s, toch vind ik het jammer als de nieuwe kleding voor het volgende seizoen steeds vroeger in de winkels komt te hangen.
  @basje, herkenbaar! Ik kan beter gaan winkelen zonder plan!:-)
  @ine, dat zal altijd een gezellige zussendag zijn!
  @Simone, juist! Ik betaalde het volle pond voor de T-shirts voor Thijmen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *