De mangeldoek in ariadne at Home

Mangeldoek van toen luidt de kop van het artikel over de mangeldoeken in ariadne at Home van de maand juli 2009. Het geheel ziet er prachtig uit! Links een paginagrote foto en rechts het interview. In beknopte versie is de geschiedenis van de mangeldoek te lezen. Wil je meer lezen over de mangeldoek dan is er het boekje Wascht en manghelt glat of ick sla iou vor iou gat, mangelen en mangeldoeken dat ik in 2003 heb geschreven. De publicatie is nog te koop bij mij. Heb je belangstelling, stuur me dan een e-mail via het mailformulier dat je linksboven op mijn blog vindt. Tijdens de handwerkexpositie in Roermond op 21, 22 en 23 augustus 2009 is het boekje ook verkrijgbaar.

Voor het julinummer van ariadne at Home is er gekozen voor een zomerblauw kleurenpalet. ‘Ooit is mij verteld dat vrijwel alle Nederlanders van blauw houden’, schrijft hoofdredacteur Brigitte Speekman. Extra mooi dat mijn mangeldoeken in het blauwe nummer mogen staan!

18 gedachten over “De mangeldoek in ariadne at Home

 1. Het artikel in de Ariadne at Home ziet er erg mooi uit zo te zien.
  Is het boekje van jou ook nog te koop?

 2. Was ik vanmiddag bij Bruna en keek bij het groepje woonbladen en dacht och later maar .
  Dus waarschijnlijk lag het nieuwe nummer er al . .
  Ik kwam wel thuis met OOG , ook niet mis .
  Kijk zo in de stille komt er weer heel wat schrijfwerk klaar .
  Leuk in elk geval weer een mooi artikel . Want het zal bij velen nog niet zo bekend zijn , de mangeldoeken .
  Berthi mooi dat je nu na veel werk het resultaat in de winkels kunt vinden .
  Ik vind het hier weer echt een verrassing dit te lezen .
  Wat zal het druk worden bij de afdeling tijdschriften . . . !!!!

 3. Fantastisch Berthi, weer eens aandacht voor je mooie verzameling en al je kennis daaromtrent.Ga hem zeker halen. Ja, Gerrie, ik kocht ook OOG vanmiddag plus Mister Motley. Niet veel over textiel in OOG deze keer…aangezien het naakt centraal staat. Prachtig trouwens! Wel ook een artikel over Michael Raedecker, de schilder die zn schilderijen van borduurwerk voorziet. Niet mijn smaak, wel interessant!
  Mister Motley kende ik nog niet. Mooi uitgevoerd blad, nog niet helemaal gelezen, maar hier en daar wordt wel erg wonderlijk op het begrip volkskunst ingegaan….moet ik me nog maar eens goed in verdiepen en dan wil ik wel eens ergens wat tegengas geven. Weer stof genoeg tot nadenken dus!

 4. leuk dat er zoveel aandacht aan besteed wordt.
  de pagina’s in ariadne zijn heel mooi opgemaakt. de mangeldoek komt prachtig tot zijn recht.

 5. Eindelijk weer een reden om de Ariadne te kopen 😉
  Je boekje over mangeldoeken vond ik enkele jaren terug in een antiquariaat in Roermond.
  Dus dat staat hier ook in de kast.

 6. @willy, jazeker, het boekje is nog te koop.
  Als je belangstelling hebt, wil je me dan een e-mail sturen voor verdere gegevens?
  @Gerrie, sinds gisteren ligt het julinummer van ariadne at Home in de winkel.
  Het nieuwe nummer van OOG heb ik nog niet gezien, maar gelukkig kom ik regelmatig bij de Readshop!:-)
  @Frouke, over volkskunst raak je niet uitgepraat. Zoals ik al eerder zei zijn de meningen hier nogal zeer verschillend over.
  Hoe dan ook, volkskunst is prachtige zeer kundige kunst waar veel mensen van genieten.
  Ik heb Mister Motley nog niet gekocht, zat het wel te overwegen vanwege het interessante onderwerp. Goed om van je te horen dat het blad mooi uitgevoerd is.
  @ine, grappig dat ik soms in een antiquariaat ben te vinden!:-)

 7. Wat een verrassing, er rijdt een auto de oprit op en wat wordt er gebracht “zomer blauw” Wil dacht, dit blad moet meteen bezorg worden. Nu ga ik lekker in het zonnetje zitten lezen.
  En nu nog allemaal naar Roermond om ze in het echt te zien.
  Als echte Nederlander houd ik ook van blauw.
  Elma

 8. @elma, wat een service van Wil en het is een zeer fraaie dag om buiten in het zonnetje te lezen!

 9. Wat goed weer een artikel over de mangeldoeken.
  Hebben ze nu huis verfraai tips met/van mangeldoeken. Knip er kussentjes van, hang ze voor de ramen, drapeer ze op de bank !? Van de restjes nog een stel pannenlappen.
  Ik zou ze maar mooi heel laten !!!;-)
  Ook ik kende ze niet tot ik er over las in Merkwaardig denk ik !?
  En heb toen je interessante boekje gekocht.
  Ook een artikel in een Engels blad (?) kreeg ik door Jacqueline Holdsworth. toegestuurd.
  Ik zou graag een Blauwe Ariadne at home kopen maar moet even geduld hebben zegt mijn knip !!;-))
  Blauw is ook mijn kleur, maar sinds ik met lapjes werk komt rood vaak voordringen !!

 10. @marian’ne m, nee, nee, de mangeldoeken laten we heel! Er wordt niet geknipt in de historische doeken!
  Jij hebt een perfect geheugen. Je zult het vast in Merkwaardig hebben gelezen.
  Ik heb een artikel over mangeldoeken geschreven voor het magazine Piecework, een Amerikaans blad!
  Blauw is één van de mooiste kleuren en sluit goed aan bij rood!:-)

 11. Wat leuk Berthi, dat er een artikel in Ariadne at Home staat. Ik zal het snel kopen. Goed dat er weer aandacht voor komt, het zal de verkoop van je boekje zeker weer doen stijgen!

 12. Berthi, Leuk artikel en een goede reclame voor de tentoonstelling van Naald en Draad in Roermond !!

 13. @Sanny de Zoete, ook jouw naam staat vermeld!
  @Martine, leuk om te horen!
  @Jeanny, zeker mooi zo’n aandacht voor de expositie!

 14. Ariadne zal het wel merken deze maand: flinke verkoop!
  Ook ik ben met het blad thuisgekomen. Het was toch weer leuk om eens te bekijken. Maar toch is het niet meer zoals vroeger.
  Valt wel op: je rode mangeldoeken in een blauw blad!!

 15. @ine, voor de fotografie had ik ook mangeldoeken met een blauwe rand opgestuurd. Toch kozen ze voor de rode rand. Misschien met de achterliggende gedachte om rode theedoeken te laten zien, die staan op pagina 46. De titel hebben ze wel een mooi blauw kleurtje gegeven!:-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *