Pronkjournaal X

Marcella plaatste bij Pronkjournaal VIII de volgende reactie: ‘Wordt het niet eens tijd om er een lijntje naar het westen aan te koppelen?’
Jazeker Marcella, gaan we doen! Ik weet dat jullie met een groepje handwerksters regelmatig gezellige en inspirerende souvenir-bijeenkomsten hebben. En dat jullie prachtige handwerken maken weten we ook. Over niet al te lange tijd beschikt Nederland over een groot aantal pronkrollen anno 2009. Dit wordt een prachtig cultureel erfgoed waar de nieuwe generatie trots op kan zijn.

Marcella stuurde de volgende foto’s van haar pronkrol, met de rode stof van Elma, in wording:Trijnie is één van de souvenirleden en was onlangs bij Elma op visite. Samen hebben ze twee avonden gewerkt om de stof voor twee pronkrollen op de juiste wijze te verwerken. ‘Het was weer reuze gezellig in de oude pastorie’, vertelt Trijnie. De volgende foto’s maakte Trijnie:

De stof wordt door Elma opgemeten en op de juiste breedte dubbelgevouwen. Op de onderste foto heeft Elma 20 meter stof (de ene helft voor Trijnie en de andere helft voor Marcella) om haar arm. De stof vormt een tunnel die omgekeerd moet worden. Elma heeft nog 140 meter stof klaarliggen dat gestikt moet worden. Nederland is helemaal in de ban van de pronkrollen.

Een kijkje in de leskamer/winkel van Elma mag niet ontbreken.

Instituut voor Handwerken verkoopt alle stoffen, borduurgarens en kraaltjes die nodig zijn om de pronkrol te maken. Geen webwinkel, maar per e-mail kun je Elma bereiken: elma.hoog@planet.nl

21 gedachten over “Pronkjournaal X

 1. Dames, jullie hebben een prachtige keuze gedaan. Ook jullie pronkrol wordt een juweeltje!
  @Marcella, ga je de mooie stof die je op de rode stof hebt liggen verwerken in de pronkrol?

 2. Prachtig al die pronkrollen !
  In de laatste jaren is er veel veranderd in Nederland als het gaat om naald en draad .
  We missen op de scholen dat er enige aandacht is voor gewoon eenvoudig handwerk .
  Ik hoor ook wel eens verzuchten dat de jonge lui van tegenwoordig zo weinig geduld hebben om met draadjes te zitten priegelen .
  En toch is er veel gaande met al het nieuwe breien , de winkels hebben weer gevulde vakken met bolletjes wol, garen en ook de andere handwerk materialen worden meer en meer aangeschaft . Dus hebben we nog te klagen ? Er is internet waar we elkaar ontmoeten en van alles laten zien , elkaar stimuleren .
  In het Quiltnieuws mogen we ook gelukkig jonge kinderen dapper bezig zien met hun eerste eigen gemaakte Quilt werk .
  Het naald en draad pad loopt gewoon een beetje anders dan we misschien zelf graag wilden . Maar we komen er toch ?
  Weer nieuwe pronkplannen , we juichen het toe ! We kunnen niet genoeg pronken .
  En bij het zien van bovenstaande foto,s is het prachtig zo,n aanmoediging .
  Ik blijf wat toekijken , ik hoop dat het mij is toegestaan . Ik loop af en toe rond met zoveel plannen in m,n hoofd , wat daar nog allemaal van verwezenlijkt zal worden ? Maar ik vind het heerlijk om het een en ander laten groeien , gedachten laten gaan over mooie dingen kan toch ook mooi zijn .
  We zien wel hoe het zal lopen . Al de genen die de draad willen oppakken wens ik heel veel succes en ik wil heel graag jullie blijven volgen .
  Begin er aan voordat de atrose toeslaat of je ogen wat minder kunen , mooi voor later om met al het moois te kunnen pronken .

 3. Wat geweldig dat Elma met haar stoffen zo kan helpen . Iedereen tevreden met stof voor een mooie afwerking .
  Als ik er nog aan denk hoe ik half den Haag afgelopen heb om aan goede stoffen te komen in de juiste kleur . Quiltwinkels bestonden hier nog niet .

 4. Marcella, ik gok er op dat je de achterkant van je rol nog gaat versieren met deze prachtige sits (?) van Den Haan en Wagemakers (?)
  Ik verheug me op toekomstige tentoonstellingen over pronkrollen.

 5. Schitterend !!!!
  Ik dacht: “Hee bekende handwerkjes”.
  Tuurlijk van Marcella, zo mooi !!!;-)
  En die mooie sits ga je ook gebruiken !!?
  Wat een grote lap voor de achtergrond.
  Had geen idee hoe dat te doen, mooi idee zo.
  Leuk Elma zo te zien in haar ‘domein’!!
  (((zwaaiii))) Elma ;-))
  Ik wordt een beetje ontmoedigd bij zóveel moois, pfffff.
  Of mij dat ooit (nog)lukt.
  Wel een geruststellende gedachte dat er mooie materialen in voorraad zijn !!

 6. Schitterend die prachtige rode stof,lijkt wel dezelfde kleur als die van Jeanny.De bewerkte lapjes komen er heel mooi in uit.Met jullie 10 meter,kunnen jullie heel wat pronkstukjes maken.Dat mooie gebloemde stof,past prachtig bij die rode kleur,gaat zeker ook een functie krijgen?De plaatjes bij Elma komen mij erg bekend voor.

 7. Ja, Elma je hebt het weer voor elkaar. Het ziet er schitterend uit. Toen ik de foto’s bekeek dacht ik dat het gebloemde stof ook voor de achterkant wordt gebruikt.Nu ik de reactie’s lees van de anderen ga ik twijfelen. De stoffen vind ik zeer mooi. Waar komt dat gebloemde stof vandaan? Uit Hindelopen?

 8. Erg mooi Marcella !!
  Elma, wat heerlijk, ik voel me weer direct thuis bij het zien van de foto’s.

 9. Op de dag dat Dijn en ik onze Zuid-west-lijn openden zie de logs daarover bij haar en bij mij komt er hier dit pronkjournaal. Wat een grappige toeval. Erg leuk om Elma ook hier aan het werk te zien, ik had de foto’s van Trijnie natuurlijk ook al gezien. De verdeling van onze twintig meter is overigens 8-12, acht voor haar en twaalf voor mij. Ooit hoorde ik van een rol van wel twaalf meter, daarna stond het vanaf het begin vast dat ik dan ook twaalf meter zou maken. Zover ben ik nog lang niet, ik doe het rustig aan en maak ook andere dingen tussendoor. De prachtige sitsen randstof komt van den Haan en Wagemakers. Ik had drie jaar geleden de laatste meters van de rol, als ik me niet vergis was dat inderdaad uit de Hindelopen collectie. Ik was zelf heel aangenaam verrast dat de sits zo prachtig staat bij de rode stof van Elma.
  Marian’ne, ik was eerlijk gezegd ook nog niet erg bezig met het bedenken hoe ik de voering zou maken. Elma heeft een werkelijk prachtig en handig systeem bedacht (waarvoor nogmaals mijn hartelijke dank) en dat heeft me een heleboel werk bespaard uiteindelijk.
  Dank jullie wel, Berthi en Elma voor dit mooie pronkjournaal, ik voel me gewoon een beetje jarig 😉

 10. Rood de kleur van de liefde!
  Dus heel toepasselijk voor jullie passie deze schitterende rode stof.
  Leuk een kijkje in Elma’s snoepwinkeltje. En niet schadelijk voor onze lijn 😉
  Nu begrijp ik ook Jeanny’s opmerking (vorig pronkjournaal) dat de rode stof haar lapjes omarmt. De lapjes worden in de rode stof gevouwen en dan vastgezet. MOOI!!

 11. Als er een handwerkstersgilde was, zou een pronkrol het meesterstuk zijn! Wat een prachtige bewijzen van meesterschap! Petje af en diepe buiging!

 12. Oh wat prachtig!!! Ik ben zo onder de indruk van deze pronkrollen. Helemaal geweldig!! En wat een werk verzetten deze dames.. Erg knap!!

 13. Daar sta je dan met je mouw van 20 meter. Trijnie wilde dit graag vast leggen om jullie te kunnen tonen. Dit voorjaar tijdens hun vakantie in het noorden was er afgesproken om de pronkrol te gaan naaien. Die van Marcella kon ook wel even meegestikt worden, ook dezelfde kleur.
  Jeanny was de eerste die koos voor de rode kleur, die ook erg mooi is. Maar alle tinten blauw, groen, paars, bruin, pink en ecru worden hier uitgerold. Elke pronkrol heeft zo in combinatie met de gekozen kleuren zijn eigen charme. Berthi ook weer bedankt voor het verzorgen van het pronkjournaal.
  Elma

 14. Ooooh wat prachtig, ik had al gelezen van de rode stof, wat mooi zoals het doorschijnt, zulke mooie dingen wil ik ook eens in het echt zien als het zover is.
  Trijnie en Elma hebben een bereklus geklaard, wat moeilijk om dat allemaal precies even breed te krijgen, heel knap allemaal!

 15. Mag ik ook komen jubelen? Wat een vakmanschap meesterschap… nu eigenlijk al van museale waarde! Ontwaar ik daar Queen’s vlindertje trouwens? :-)))

 16. Wat leuk om even achter de schermen te kijken. Dat wordt een prachtige rol. Wat zijn de dames daar druk mee.

 17. Marcella vertelde mij, dat de foto’s van Elma via je weblog te zien zijn. Ik voel mij helemaal trots, dat via mij het lijntje naar het Westen gelegd is. En dan te bedenken dat mijn grootvader tegenover het huis (een oude patorie) van Elma woonde.
  Daardoor was ik als klein kind al vertrouwd met het huis waarin ik nu zo graag kom om met Elma over handwerken te praten.
  Trijnie

 18. Wat leuk om deze toepassing te zien! De gebloemde stof komt inderdaad uit de winkel van Den Haan & Wagenmakers in Amsterdam (waar ik werk)! Het is een randenstof die ‘Zaanstreek’ heet (dus niet Hindeloopen zoals ik ergens las), en die is er in twee kleuren: creme ondergrond en blauw. Ook te zien op http://www.dutchquilts.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *