WWKIP Day 2009

De World Wide Knit In Public (WWKIP) Day vindt morgen plaats. Vijf jaar geleden werd deze dag in het leven geroepen door Danielle Landes. In ons land zie je steeds meer activiteiten rondom deze dag. Kleine of grote groepen, het maakt niet uit. Het gaat om samen te breien in het openbaar. Om vast in de stemming te komen vond ik het volgende ‘breigedicht’ van Moira Linehan:

Eve’s Design


Then there’s the Yemeni legend

of Eve in the Garden knitting

a pattern on the serpent’s back,

the snake unfinished like the rest

of creation, the first woman

thinking to add design, a sheath

of interlocking diamonds and stripes

along that sensuous S,

knitting giving her time to learn

what’s infinitely possible

with a few stitches, twisting cables,

hers a plan to mirror the divine

inner layer that can’t be shed

no matter what it rubs up against.


Young Woman Knitting, ca 1883 van de impressionist Berthe Morisot (1841-1895). Het schilderij bevindt zich in The Metropolitan Museum of Art.

12 gedachten over “WWKIP Day 2009

 1. mooi gedichtje en dat schilderij liegt er ook niet om. wat een mooie periode was dat toch,Ik heb hier wel wat mee fijn weekend

 2. Mijn verslag van een 1 mans (vrouw) breidag.
  Op 4-2-2009 werd Ton geopereerd aan zijn hand, naar boven geslingerd om op het dak te parkeren van de parkeergarage van het Martini ziekenhuis in Groningen. Na Ton afgeleverd bij de afdeling dagopname en sterkte gewenst te hebben ging ik naar beneden. In de centrale hal waar het een komen en gaan is van erg veel mensen ben ik op een mooi licht plekje gaan zitten breien aan mijn trui. Mijn breiwerk lag op tafel en er werd steeds een blokje aangebreid volgens de methode van Horst Schulz in de patchworktechniek. Je zet steeds weer steken op aan het bestaande breiwerk en mindert dan tot je weer 1 steek op de naald hebt. Dit wordt steeds herhaald. Van 11 uur tot 2 uur heb ik daar zitten breien en niemand heeft het breiwerk ook maar een blik waardig gegund of een praatje gemaakt. ( waar ik anders wel van houd en graag over handwerken mag praten ) Om twee uur ben ik maar weer naar de afdeling dagopname gegaan om Ton op te halen. De operatie is prima gelukt en om drie uur reden wij weer naar huis met weer een aantal blokken verder aan de trui.
  Elma

 3. @basje, … daarom koos ik ook voor dit schilderij, in combinatie met het gedichtje Eve’s Design!
  @elma, de mensen die het ziekenhuis in en uitlopen zijn waarschijnlijk met hun gedachten bezig en zien weinig wat er zoal om hen heen gebeurt. Misschien moeten ze naar een familielid die ernstig ziek is, of moeten ze een operatie ondergaan. Als je op een terrasje had gezeten, had je vast aanspraak gehad.
  Heel fijn dat de operatie prima is verlopen, en… jij bent weer een stuk verder gekomen met je trui! Het breien was voor jou een goede afleiding en gaf je vast rust!

 4. Mooi gedicht en schilderij! Al lijkt het voor mij meer dat ze aan het haken is.
  Heerlijk weer vandaag om buiten met een breiwerkje op een terrasje te gaan zitten.

 5. O, waar zijn mijn pennen !!???
  Helaas(of niet) vandaag niet in het openbaar breien voor mij.
  Wel buiten borduren en dat is nóg lekerderder.
  Maar zoals je weet brei ik regelmatig in het openbaar, al kost het mij nog steeds een beetje moeite.
  Ik vestig aandacht op mij zelf, wat ik normaal niet zoek.
  Maar krijg toch wel voorzichtig leuke reacties.
  Het bewijs dat ik toch wel interessant was is een foto waarop ik zit te breien achter mijn kraam op de lentemarkt, en er heel dicht achter mij (30/40 cm) een mevrouw over mijn schouder mee kijkt.
  Ik had dat daar niet gemerkt !!;-))
  idd mooie stijl van schilderen.
  Het heerlijk zachte voorjaarszonnetje met zijn mooie kleuren.

 6. Mooi bedacht een openbare breidag .
  Maar ik helaas niet , weet niet eens waar m,n pennen zijn .
  In elk geval goed om er hier over te lezen . Het jaar door zijn er vele bijzondere dagen .
  Ik zal niet zo gauw meer aan een breiwerk beginnen , nog wel eens wat patroontjes uitproberen , dat is altijd leuk .
  En om het gevoel van hoe het was om een breiwerk in de hand te hebben .
  Ik nam ooit een breiwerk mee naar een feestje bij vrienden er waren nogal wat studenten aanwezig . Ondertussen lekker klessebessen . Ik had er rekening meegehouden om geen ingewikkeld patroon mee te nemen . Heel gewoon sokken breien .
  Ik kan mij niet herinneren dat er minder leuke reacties kwamen .
  Het patroon waar Elma over verteld dat herinner ik mij goed , het is te vinden in Handwerken z. gr.
  In de trein of wachtkamer van dokter of tandarts zat ik graag te lezen . Makkelijke lectuur of een studie boek .
  Eens zat ik in de Haagsche tram met een zeer emotionele brief .
  Ik had de brief net uit de brievenbus gehaald en had weinig tijd .
  Het was eigenlijk geen goede plek om zo die brief te lezen .
  Maar ja wist niet dat het zo,n heftige inhoud zou hebben .
  Ik wens iedereen een goede breidag toe en anders maar met een naald en draad steekjes zetten op het linnen of met nog een andere naald met zo,n venijnig haakje , dat noemt men gewoon een haaknaald . En ook daar kun je prachtige steekjes mee vasthaken .
  Is er misschien ook een borduurdag en haakdag . . . ???
  Prachtig breischilderij van zeer lang geleden en het gedicht !

 7. Kijk ik nog even naar de breiende vrouw en zie er staat nog een lege stoel naast haar .
  Zal ik dan maar een poosje naast haar gaan zitten ?
  Wie weet wat ze allemaal nog te vertellen heeft over het breien van vroeger !

 8. Nog even gekeken bij de schilderes Berthe Moriset, wat heeft zij mooie schilderijen gemaakt. Of ze aan het haken of breien is mag je zelf invullen, haken mag ook op een breidag.
  Elma

 9. Zou ook wel even op de stoel naast die Mevrouw willen zitten te handwerken.Als ik goed kijk heeft ze een tas,waar lange banden aan vastzitten,om haar middel geknoopt.Daar komt haar werk uit en zal haar garen ook in zitten.Is dat niet een goed idee voor alle handwerksters,die deze zomer buiten wil handwerken?Heb zelf een handwerkzak,die over de stoelleuning gaat,en met klittenband vastzit.Maar bij gebrek aan een stoelleuning is dit een leuke oplossing

 10. ik het het de laatste tijd te druk om te handwerken. jammer, jammer. ik geniet daarom des te meer van de rust van het prachtige schilderij …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *