Internationale handwerk- en quilttentoonstelling

In augustus 2009 vindt in Roermond een grote handwerk- en quilttentoonstelling plaats, die georganiseerd wordt door Naald & Draad. Sabine de Bruin van Naald & Draad geeft meer informatie:

Van 21 tot en met 23 augustus a.s. is in de historische Caroluskapel aan de Swalmerstraat 100 in Roermond een voor Nederland unieke tentoonstelling van ruim 500 bijzondere handwerken, bij elkaar gebracht van uit de hele wereld. De tentoonstelling vindt slechts één maal per 3 jaar plaats en is samengesteld onder auspiciën van Handwerkspeciaalzaak Naald & Draad. Het feit alleen al dat het Bisdom de Caroluskapel ter beschikking stelt, zegt iets over het unieke karakter van de tentoonstelling. De meest bijzondere elementen van de tentoonstelling zijn een collectie van letter- en merklappen van Jan Houtman uit Aerdt (Gelderland),
Berthi Smith komt met een prachtige collectie mangeldoeken, diverse antieke kazuifels van zowel het Bisdom Roermond als uit particulier bezit, en dan van onze zeer gewaardeerde klanten mogen we u borduurwerken en quilts laten zien.

De Caroluskapel is op zich al een bezoek meer dan waard: het is één van de weinige godshuizen in Nederland met een rococoplafond en een orgel van de beroemde orgelbouwer J.P. Picard uit Luik. Vanaf de 19de eeuw hebben de Roermondse kunstenaars en kunstateliers voor de Caroluskapel gewerkt. Frans Nicolas maakte de kruisweg. Zijn kleinzoon, de vermaarde Joep Nicolas, de beglazing boven het hoofdaltaar. Het altaar werd vervaardigd door het atelier J. Oor en verder is er werk te zien van de ateliers Cuypers-Stoltzenberg, Germanus-Baart en van A. Windhausen. Al met al biedt de Caroluskapel een plaats van schoonheid in een serene rust, zoals men die maar zelden aantreft. Een plaats om te genieten van devotie en schoonheidszin.

Jan Houtman heeft 38 jaar zich bezig gehouden met het borduren van merklappen en heeft hij er zo`n 130 gemaakt, waarvan het merendeel in zijn boerderij annex hofstede “De Haemmaeker” hangen in Aerdt (Gld). Merklappen in de kruissteektechniek werden vroeger gebruikt om de jonge meisjes te leren borduren. Daarnaast werden merklappen gemaakt om ze net zoals Jan zelf deed, achter glas op te hangen. In de lappen werden randen, volksmotieven, letters, namen, data en alfabetten verwerkt. Het is een unieke gelegenheid om de werken van Jan Houtman buiten zijn eigen expositiehofstede te bewonderen.

Gedurende de tentoonstellingsdagen zullen er diverse interessante demonstraties en workshops worden gegeven door o.m. Jeanny Cobben en Fie van Dijk demonstreert u hoe Lierse Kant gemaakt wordt, en Berthi kan u alles over mangeldoeken vertellen en laten zien. Vele soorten handwerken en technieken zullen worden gedemonstreerd: naaldkunst, frivolité, kantklossen, Hardanger, merklappen, Marker, Schwälmer en Perzisch Ajour.

Heeft u zelf nog speciale handwerkstukken die u graag aan andere mensen wilt laten zien? Laat het ons dan via expo@naaldendraad.com even weten.
Ook (inter)nationale topfabrikanten als Lanarte, Permin, Vaupel & Heilenbeck en Eva Rosenstand zullen hun (deels nieuwste) collecties en topstukken presenteren. Handwerkwereld zal ook met hun collectie handwerkboeken aanwezig zijn.

Nieuw dit jaar is dat er ook een Stitch & Bitch breicafé aanwezig is onder leiding van onze speedknitter Miriam Tegels. Het thema voor dit weekend is Sok & Zo. Dus als u altijd al graag sokken gebreid heeft en u weet het niet meer, breng het werk mee en laat u door de aanwezige dames weer op weg helpen. En anders is het misschien ook leuk om er aan te beginnen. In de tuin van de kruisgangen is een expositie van beelden gemaakt door Dhr. Konings.

De tentoonstelling is van 21 tot en met 23 augustus, dagelijks geopend van 10.00 tot 18.00 uur. De entreeprijs bedraagt € 6.00 inclusief een kopje koffie/thee.’

Foto’s van de tentoonstelling in 2006 zijn hier te zien.

23 gedachten over “Internationale handwerk- en quilttentoonstelling

 1. Wat een informatie op de late avond .
  Zo te lezen worden dat weer smuldagen .
  Op allerlei plaatsen zijn tentoonstellingen te vinden . Fijn toch als het goed verdeeld is over het land kunnen er veel mensen van genieten .
  Niet iedereen kan er een lange reis voor maken .
  Ik wilde al zeggen te hopen dat Berthi weer haar camera meeneemt .
  Maar Berthi je zult die dagen er zeker zijn om veel te vertellen .
  Het is toch weer een hele organisatie .
  Ik dacht tegenwoordig weinig te horen over de plattelandsvrouwen . Maar ze hebben immers een andere naam , ze wilden van dat platte af .
  Vroeger ging ik vaak op hun exposities kijken . In verschillende provincies waren ze wel met hun handwerken en ook erg veelzijdig met allerlei technieken .
  Iedereen die naar Roermond wil komen in Augustus kan dus z,n agenda gereed houden en alles noteren .
  En nu maar eerst een nachtje slapen .
  Welterusten allemaal !

 2. Ter aanvulling: Sabine heeft mij gevraagd om de great american aran afghan ter beschikking te stellen voor de tentoonstelling en op zo’n vraag zeg je natuurlijk niet nee!

 3. Nog een aanvulling: Mijn pronkrol (die nu nog steeds 551 cm lang is en beslist nog zal “groeien”) wordt natuurlijk ook getoond.

 4. @mieke s, super dat we met z’n allen de prachtige GAAA in het echt kunnen bewonderen en natuurlijk de schitterende pronkrol van Jeanny. Voor de handwerk/textielhebbers wordt dit een grandioos feestje in Roermond!
  @lheurebleue, enig om je weer te zien en te spreken!

 5. Dit wordt een groot feest op handwerkgebied.
  En een ontmoetingsplaats voor de fans van Berthi en Jeanny.
  Fijn dat wij al zo veel informatie hebben.
  Wij wensen Naald & Draad (Sabine) heel veel succes met deze tentoonstelling.
  Elma

 6. @Mien B, hartstikke leuk! Zoals je weet ben ik helemaal weg van het kleurgebruik van Ton Schulten.
  Weet je dat ik je heb leren kennen door de prachtige quilts van jou die in 2006 op de grote handwerk- en quilttentoonstelling hingen?
  @Elma, een beetje te vergelijken met de textieldagen op Borg Verhildersum.

 7. Mien B: daar verheug ik mij bijzonder op! Ik zou graag een werk van hem hebben maar helaas, ben maar een arme sloeber!

 8. Heerlijk om hier een paar dagen naar toe te gaan, ik verheug mij hier al op.. En om iedereen weer te zien..

 9. @Saskia, prachtig dat je welkom-lap te bewonderen is op de tentoonstelling!
  @José, ha gezellig dat we je zien in Roermond.

 10. Heerlijk vooruitzicht. Deze data staan al een jaar in mijn agenda!
  Drie jaar geleden heb ik ook vol bewondering rondgelopen. O Mien dat er toen quilts van jou hingen wist ik niet.
  Ik ging toen vooral voor het borduurwerk, maar de quilts kregen ook mijn aandacht hoor.

 11. Hallo Dames. Die “Platte Vrouwen” heten tegenwoordig Vrouwen van Nu !!! Op sommige afdelingen is het handwerken helemaal in het vergeetboek geraakt. Maar we gaan wel ieder jaar naar de tentoonstelling in de Gaarde te Bunnik.
  Die Handwerkgroep heeft altijd een prachtige tentoonstelling……….genieten van allerhande Blackwork-Marker-Hardanger-Quilt-Biscornu’s enz. enz. en alles even fijntjes gemaakt en met zorg uitgestald.
  Hulde voor Lina en Sjoukje en de anderen…de laatste keer was Fie van Dijk er ook…die we nu in Roermond weer aan het werkkunnen zien.
  dit najaar is er in Bunnik een kursus Kralenwerk door Anne Leenaarts.
  Kijk ook eens op de site http://www.nbvp.nl

 12. Nou, als IEDEREEN dan gaat, dan ga ik ook maar :-))).
  t is ‘maar’ 165 kilometer, mooie lokatie, leuke mensen én in mijn vakantieperiode, dus deze keer zou het wel eens kunnen lukken……

 13. wat moet dat een feest worden.ook ik ga mij best doen op er te komen. maar gelukkig zijn er oo k weblogs

 14. J.Huizer , mooi om te lezen over vrouwen van nu . Heb al even op de site gekeken .
  Ik meen dat er onlangs een mooie tentoonstelling is geweest in Nijverdal .
  Allerlei handwerktechnieken en ook quilten .
  Zal nog eens verder informeren , vorig jaar mocht ik een beginnende Quiltster ontmoeten , zij zou in Nijverdal nu met een Quilt hebben meegedaan .
  En wat gaven ze vroeger prachtige oude patronen uit , van merklapmotieven en andere technieken .
  Ik heb er een aantal kunnen kopen , heel lang geleden . Toen werden ze eigenlijk als een soort opruiming aangeboden , tegen redelijke prijs .
  Jammer genoeg kon ik niet meer de gehele collectie bemachtigen .
  Wat zou het mooi zijn als deze serie nog eens opnieuw zou worden uitgegeven .

 15. @Elza Nak, geweldig als je vanuit het hoge noorden naar het zuiden komt!!! Je kunt er een mooi weekend van maken.
  @Ine, leuk om je dan weer te zien!!!
  @Lies, ik maak je link aanklikbaar:
  http://www.nbvp.nl/ Lekker gemakkelijk!:-)
  De laatste keer dat ik een prachtige handwerken van Vrouwen van Nu zag was, meen ik, in Breda tijdens het textielfestival.
  @Josefien, goed plan van je!!! In Eindhoven hebben we elkaar jammer genoeg misgelopen.
  @Basje, dat zou ik echt gaaf vinden als jij kunt komen!!! Ik heb zo’n mooie herinneringen aan de ontmoetingen met je.
  @Gerrie, een voorstel indienen voor een heruitgave!?

 16. Heb dit gelijk in mijn agenda gezet. Lijkt me super om te zien.Bedankt voor je uitgebreide informatie.

 17. Hallo Beste Dames
  Wat leuk om te lezen dat we jullie in Roermond kunnen verwachten.
  En ook natuurlijk dat Elma uit het hoge Noorden naar ons zonnige zuiden komt afzakken.
  We zijn erg ons best aan het doen om alles weer tip top voor elkaar te krijgen en de presentjes liggen al op jullie te wachten.
  Maar ben toch eerlijk met alle enthousiaste dames zoals o.a. Berthi Jeanny MiekeS Fie Elma Tammy die onze gelederen komen versterken kan het al eigenlijk niet meer stuk.
  Maar ook en vooral door alle dames en heren die ons hun Pronkstukken willen lenen.
  Verder wens ik jullie een zonnig handwerk weekend toe. Tot in Roermond
  groetjes Sabine

 18. Berthi…wat zijn nou afstanden….om met Cruyf te zeggen alle nadeel heeft zn voordeel.
  We worden al aardig bejaard maar dat heeft als voordeel dat je een voordeelkaart voor de trein hebt en je kan nog vriendinnen mee nemen met 40% korting en al pratend en handwerkend ben je zomaar waar je wezen wilt n.l. ROERMOND !!! Laat al die vrouwen eens kijken op reisplanner van NS in een zucht ben je door heel Nederland en kan je fris en fruitig op de tentoonstelling arriveren om een dag zorgeloos te genieten. groetjes van Lies…………tot ziens

 19. @Lies, afstand stelt tegenwoordig niet zoveel meer voor. In een mum van tijd ben je op je plaats van bestemming. We gaan er dan wel vanuit dat de trein op tijd rijdt en als je met de auto gaat, dat er geen files zijn.
  En ga met een paar vriendinnen, dan moet je zelfs in de gaten houden dat je niet te lang in de trein blijft zitten. Al pratende zou je zomaar je station voorbij laten gaan!:-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *