Wandeling door Maastricht

Zoals ik je vertelde waren we met Pinksteren in Maastricht. Er werd een bezoek gebracht aan het Bonnefantenmuseum, een avond naar de film Coco avant Chanel, een hernieuwde kennismaking met het Hundertwasserhuis in Houthem en een bezoek aan Centre Céramique voor de tentoonstelling Keurkinderen – Hitlers elitescholen in Nederland. Maar… als je in Maastricht bent wil je ook door het gezellige centrum wandelen en al helemaal als het een stralende dag is. Loop je een stukje met me mee?

Ik begin bij de antiek- vlooienmarkt in de Stationsstraat. Hier kun je elke zaterdag gezellig rondneuzen. Vervolgens neem ik je mee naar de Rechtstraat waar je aparte winkeltjes tegenkomt en op nummer 106 ligt Shirdak. Hier tref je prachtig etnografisch textiel aan en mooi nieuw handwerk. Ik ging niet met lege handen de deur uit.

Ik loop verder en kom bij Gelateria Luna Rossa. Dit heerlijke ijs moet je geproefd hebben. Heb je daarna zin om je in een sprookjeswereld te wanen, ga dan bij De Sprookjeskamer naar binnen. Mijn uiteindelijke doel is om bij de Dominicanenkerk te komen, maar eerst kom je op de wandelroute La Passionara nog tegen.

Ik heb geen hoedenhoofd en kan dan ook met een gerust hart La Passionara links laten liggen. Op naar de Dominicanenkerk waar Selexyz zich bevindt. Een schitterende lokatie! Moeiteloos kun je hier uren doorbrengen.

Het interieur is ontworpen door Evelyne Merkx samen met haar partners van Merkx-Girod. Op dit moment is zij druk bezig om de laatste hand te leggen aan de Hermitage Amsterdam. Sober, strak en hedendaags wordt het interieur van de Hermitage Amsterdam. Met hier en daar ‘gouden eieren’, zoals interieurarchitect Evelyne Merkx ze met een knipoog noemt: bijzondere elementen, grote losse meubels die onder meer bij de entree, in het studiecentrum en het restaurant de sfeer gaan bepalen.
De Hermitage Amsterdam opent op 20 juni 2009 met de spectaculaire tentoonstelling Aan het Russische hof. Paleis en protocol in de 19e eeuw. Ruim 1800 voorwerpen zijn er te zien van de Hermitage in Sint Petersburg.
Ik dwaal af. Terug naar Maastricht.

Inmiddels is het laat geworden en is er geen tijd meer om de beste boekhandel van Nederland, De Tribune, te bezoeken. Een reden om terug te gaan naar Maastricht. Als laatste nog één tip: Hou je van Chinees eten, dan is het Chinees-Indisch-Kantonees restaurant Wen-Chow (tegenover het station) een aanrader.

17 gedachten over “Wandeling door Maastricht

 1. Wij kunnen Berthi rustig een weekend weg sturen, haar werk, passie en hobby gaat gewoon door. Snel reageer ik even, later alles rustig bekijken op mijn wandeling door Maastricht. Het regent hier al een hele tijd, echt handwerkweer.
  Elma

 2. Wat een leuk weekend, en al dat moois op de reis toe. Ik wandel met je mee en linkk af en toe af ,

 3. @elma, hier idem dito regen, eindelijk zou ik haast zeggen. De tuin is er helemaal door opgeknapt, prachtige tinten groen zie ik.
  @willy, ik vind het ook altijd leuk om tips bij anderen te lezen!
  @basje, in een kort tijdsbestek hebben we veel gedaan en gezien. Je zou haast vergeten dat we in Maastricht waren voor een schaaktoernooi!:-)
  @Elza Nak, voor jou is Maastricht een mijl op zeven!:-) Maar wie weet, reis is toch eens af naar het diepe zuiden!

 4. Hu Huu ik ben zo moe van die lange tocht door Maastricht , maar ik heb genoten en ga nog wel een keer deze route nemen .
  Berthi je hebt het weekend van minuut tot minuut heel goed doorgebracht .
  Had je eigenlijk deze planningsroute van tevoren uitgestippeld ?
  Ik wil altijd graag goed bedenken wat ik belangrijk vind om te zien en natuurlijk zijn onverwachte bezienswaardigheden altijd heel leuk .
  Maastricht is een mooie stad .
  Voordat wij er gingen genieten moest er eerst een nichtje met een Limburger trouwen om ons in die richting te voeren .
  Natuurlijk waren we ooit wel in Valkenburg geweest , daar kwam iedereen wel een keertje alsof er verder geen Limburg bestond .
  Is er eigenlijk nog wat te beleven in Valkenburg ?
  Daar is iedereen denk ik al zo vaak geweest .

 5. @Gerrie, de antiek- en vlooienmarkt, de Rechtstraat, Selexyz, Hundertwasserhuis, Bonnefantenmuseum en Centre Céramique waren gepland. In het leescafé en restaurant van Centre Céramique http://www.centreceramique.nl/ schijnen ze de lekkerste koffie van Maastricht te hebben. Het is me niet gelukt om deze te proeven. Ik dronk een kopje koffie bij Coffeelovers op Plein 1992 http://www.coffeelovers.nl/ Een prachtige gelegenheid, jammer dat de koffie zo snel koud was. De volgende keer ga ik naar het leescafé!
  Valkenburg… Daar was ik voor het laatst in 2007 (in mijn geheugen lijkt het nog maar zo kort geleden):
  http://berthi.web-log.nl/berthi/2007/10/zuidlimburg.html
  http://berthi.web-log.nl/berthi/2007/10/kinderkleding_e.html

 6. O ja, in de Rechtstraat zit een klein broodzaakje met verrukkelijk brood (we proefden een stukje brood). Helaas weet ik de naam niet. Omdat het er zo druk was zijn we doorgelopen. De volgende keer ga ik hier brood kopen.
  Dus… als je in Maastricht bent, sla dan de Rechtstraat beslist niet over!

 7. Wat een reis, zó veel !!
  30 jaar geleden een keer in Maastricht geweest.
  Herinner mij veel ‘stadse’ drukte !!;-)
  Zal er niet snel meer komen, ik kijk dus lekker hier mee .
  Veel moois te vinden in steden dat wel, en in Maastricht dus ook.
  Hee zie nu dat het een ketting is.
  Er steekt een nekje uit, dacht eerst dat het een armband was, mooi !!!
  Over de Russische Hermitage werden pas documantaires uitgezonden, zeer bijzonder.
  Het typisch Russische drama en sentiment druipt er van af, geweldig.
  Mooi dat er hier aandacht aan wordt besteedt.

 8. Mooie ketting , was ik nog vergeten te zeggen . Is die niet erg zwaar met die dikke kralen ? Nou zeg ik snap echt niet dat je geen hoedje gekocht hebt .
  Je hebt geen hoedjes hoofd verkondig je altijd , maar is er nu echt geen modelletje te vinden . Moet je Maxima zien met klein en rond en bol tot zeer overvloedig .
  Ik vind haar piekharen niet zo staan onder een hoed , niet sjiek genoeg . Daar moet een keurig opgestoken of kort kapsel onder .
  Weet je welke problemen ik had met de aankoop van een hoofddeksel ( mooi woord eigenlijk )al was het een regenhoedje .
  Altijd moeilijk om een passend iets te vinden met mijn dikke haren zat het vaak te strak en dan zou al m,n verstand in de knel komen .
  Ik zie nog een kerk vol boeken , daar raak je ook nooit uitgekeken .
  Wat kan het fijn zijn snuffelen tussen boeken . . . .
  Het was een aangename wandeling door Maastricht .

 9. ik ben al lang van plan nog eens naar maastricht te gaan. het zal er de eerste tijd niet van komen. daarom des te leuker om via je blog toch virtueel rond te wandelen in die heerlijke stad. dankjewel!

 10. @marian’ne m, jaja, we hebben onze tijd nuttig besteedt, en daarbij zijn we toch ook nog geruime tijd bij het schaaktoernooi geweest. Ik had zelfs tijd om te lezen! Een handwerkje neem ik nooit mee!:-)
  Drukte? Het is maar net in welk gedeelte je van Maastricht bent. Maar geldt dat niet voor elke stad?
  Het is een korte nieuwe ketting, samengesteld met oude kralen.
  Nu zie je maar weer, ik kijk veel te weinig tv. Heb ik deze bijzondere documentaires gemist! Jammer.
  @Gerrie, de zwaarte van de ketting valt reuze mee.
  De hoedenverkoopsters zeggen altijd dat er voor ieder hoofd een hoedje is. Of dat ook voor mijn hoofd op gaat…
  Ik ben niet zo groot, heb kort haar, klein hoofd, dus al met al een moeilijk hoedenpersoon. Misschien moet ik eens een klein hoedje, een dopje, proberen!:-)
  Heel, heel veel boeken!
  @lheurebleue, Maastricht gewoon op je lijstje laten staan. Komt vast eens aan de beurt!

 11. Berthi
  Ik volg je weblog met interesse. Ook nu je over “mijn” stad schrijft.
  Het doet me goed dat je De Tribune noemt als beste boekhandel. De boekhandel in de Dominicanerkerk is inderdaad schitterend en indrukwekkend, maar een uitermate vakkundige zelfstandige verdient steun, zeker naast zo’n grote reus.

 12. @Willeke, leuk om van je te horen/lezen, en fijn dat je mijn blog met interesse volgt.
  Jammer dat we geen tijd meer hadden om naar De Tribune te gaan. Het staat met stip op de eerste plaats voor een volgend bezoek aan Maastricht.

 13. Berthi wat een heerlijke wandeling heb je gemaakt en wat een prachtige halsketting heb je gekocht! Veel leuker dan een hoed ;- ) er zijn maar héél weinig mensen bij wie ik een hoed goed vind staan, ik hou er niet zo van. In die boekhandel zou ik wel een weekje willen logeren!
  Heel jammer dat Roermond zo ver weg is, want ik zou je graag eens horen spreken over al het moois dat je mag bewaren. Ik wens je heel veel plezier en succes met je lezingen.

 14. Heerlijk dit allemaal te lezen, ik kom graag in Maastricht heeft ook mijn hart. Als ik de volgende keer ga neem ik jou lijstje mee Berthi.
  Geniet van al je logjes doe ze vaak allemaal te gelijk, ga ik voor zitten.. Veel prachtige dingen komen voorbij ook zo je Log over Jeanny Cobben haar handwerken PRACHTIG !! Leuk haar een paar keer te mogen ontmoeten. Genieten geblazen!! Heerlijk naar Marken staat ook op mijn lijstje. Moet nog veel gaan bekijken in eigen land.
  Berthi Dank je wel voor alles waar je ons mee op de hoogte houd.
  Groetjes José Tot ziens !!!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *