Donald Duck 75 jaar

Het is feest! Vandaag 75 jaar geleden verscheen Donald Duck voor de eerste keer in een korte tekenfilm die Walt Disney (1901-1966) uitbracht: The wise little hen. Donald Duck weigert Mevrouw Kip te helpen met het zaaien en oogsten van maïs, waarop zij de maïsgerechten niet met hem deelt.

Donald Duck is in Nederland razend populair, terwijl in Amerika Micky Mouse veel geliefder is. Sinds de start van de Nederlandse Donald Duck in 1952 vlogen meer dan 1 miljard exemplaren over de toonbank. Wekelijks worden er ruim 300.000 verkocht en door bijna 2 miljoen mensen gelezen. Zoals je weet valt het stripblad al jaren bij mij op de deurmat. Trouwe fans zijn we. Natuurlijk is de glossy Donald al in huis. Het blad ziet er grappig uit en valt hier in de smaak. Dus stemmen voor nummer 2!

Volgens Matthijs heeft het vrolijke weekblad in het nieuwe nummer aan mij gedacht…13 gedachten over “Donald Duck 75 jaar

 1. Hihi, ook over mij denk ik !!
  Heb véél drogisterij brilletjes en wanneer ik de derde op mijn hoofd wil zetten vind ik de 2 terug die ik kwijt was !!
  Wanneer DH zijn brilletje kwijt is kijkt hij eerst bij mij op mijn hoofd !!;-))
  Gefeliciteerd met DD, hoorde er pas ook over op de radio.
  Denk niet dat ik het jubileum nummer koop.
  Koop liever ANDERE boeken !!
  Bij Marianne P een inkijkje in het pronkrollen boek !!
  http://lapjesenzo.web-log.nl/elke_dag_een_draadje/2009/06/pronklappen.html

 2. Gewoon zo oplossen: een brilletje bij je bedlampje, een brilletje bij je borduurmand, een brilletje bij je kookboek, een brilletje bij…..
  ;-)))

 3. Há, DD…tja die hadden wij ook toen ik jong was (jaren 50 dus…)Vond hem prachtig en ik heb er één ding aan overgehouden: als ik zin heb in iets pittigs, maak ik een beschuit met kaas, strooi daar flink kerrie over en doe er een lik mayonaise op. Mmmmm..destijds een revolutionair recept uit de Donald Duck dus, nu nog altijd heel erg lekker. Toen één van de eerste dingen die ik helemaal alleen zelf maakte (was een jaar of 6) en mijn ouders als verrassingsontbijt op bed bracht op een zondagmorgen, apetrots was ik, maar of ze het zo lekker vonden zo vroeg op de morgen zo’n pittige hap??? Ze zeiden van wel!Toch lief van ze…

 4. @marian’ne m, haha, ik heb ‘slechts’ twee brilen. Een computerbril, die ik de hele dag op mijn neus heb, en een bril voor als ik op stap ga (dan zie ik op afstand alles iets scherper).
  Helaas heb ik niets aan een brilletje van de drogisterij want ik heb min glazen.
  Als ik de krant of een boek wil lezen zet ik zelfs mijn bril af!
  Het pronkrollen-boek ziet er fantastisch uit! Het komt op het goede moment uit.
  @Ine, (*_*) (*_*) (*_*)
  @Frouke, als een dochter met zoveel liefde een ontbijt klaar maakt, smaakt het altijd!

 5. Hoorde ik net dat er steeds meer computerspelletjes gedaan worden door ouderen .
  Mij niet gezien , zo dacht ik dan nog liever met m,n neus in de Donald Duck .
  Maar zoals ik de Donald Duck zie , die komt warempel net kijken . . .
  Ik ben er dus niet mee opgegroeid en zeker hier of daar er wel eens even in gebladerd
  Nou Berthi ik zag bij Bruna iets over de Donald , toen moest ik gelijk aan jou denken .
  Ooh en over brilletjes gesproken , in de keuken mag ik naast mijn draagbril wel een loei van een vergrootglas neerleggen om al de kleine lettertjes op de verpakkingen te kunnen lezen . Bar en boos , dat is soms net een puzzle .

 6. Niet alleen mijn bril, een map met patronen, een doos met kralen. Alles ben ik kwijt en loop dan als een kip zonder kop te zoeken. Opeens zie je het zo liggen terwijl je er al 10 x langsgelopen bent.
  Te druk of de leeftijd?
  Nu ga ik gauw met het eten bezig, alles moet om half zes klaar zijn. Een uur verplicht rust bij de buis, het derde deel van de twee zusters Elliot.
  Elma

 7. @Gerrie, weet je dat de Plus bij mij in de buurt aan het een winkelwagentje een vergrootglas hebben zitten? Super handig vor de kleine lettertjes!
  @Elma, heel goed voor je dat je nu verplicht een uur pauze neemt!

 8. Hallo ik ben jeroen, 32 jaar en het is mij nog nooit gelukt om Donald Duck na te doen, om maar even een jeugdprogramma van vroeger aan te halen. Maar Donald is ubercool.

 9. Mijn kinderen zijn “groot” geworden met DD op de achterbank in de auto. Bakken vol met losse en gebundelde DD staan nog in de kasten en onder het bed. De heren kunnen er nog geen afscheid van nemen.
  En de brillen ben ik ook altijd kwijt. Heb voor de zekerheid twee borduurbrillen laten maken.
  Trouwens een goed idee dat ze bij Plus een vergrootglas aan de winkelwagentjes hebben gemaakt. Misschien ook een goed idee voor AH.

 10. o, o! doet mij aan een klein ongeval denken tijdens mijn recente reis. mijn lange broer had zijn bril ook op zijn hoofd staan. de deuren in het hotel waren niet op zijn maat. hij botste met zijn hoofd tegen de deurstijl en zijn bril kwam vast te zitten in zijn schedel. er moest een dokter aan te pas komen om het op te lossen …

 11. Ha,ha,ha, heel herkenbaar dat gedoe met de bril. Ik heb hem overal bij nodig en als iemand me ineens iets laat zien begin ik snel met mijn hand rondom hoofd en borst te voelen of ie ergens hangt, het loijkt net alsof ik dan een kruisje sla ;- )
  Heerlijk Donald Duck en wat zo leuk is, onze kleinzoon van drie begint het ook al helemaal leuk te vinden!

 12. Mijn bril staat de hele dag op mijn neus behalve bij het lezen en handwerken. Dan hang ik hem met één pootje in de halsopening van mijn shirt/blouse. Ik ben hem dus echt nooit kwijt!
  Mijn broers lazen de Sjors en de Pep. Ik had de Tina. En dus niet de Donald Duck. Toch cool dat die eend het al zo lang zo goed doet! Dat komt, denk ik, door de simpele karakters en de voorspelbaarheid van de afloop van de verhaaltjes.

 13. @lheurebleue, ai, hij zet nooit meer zijn bril op zijn hoofd!
  @Corrie, gezellig dat je er weer bent. Ik heb je logjes al gelezen. Je hebt een fantastische vakantie gehad en veel gehandwerkt.
  @Saskia, wij hebben vroeger ook nooit de Donald Duck gehad. Zelf heb ik een poos de Tina gehad. De oude nummers staan zelfs netjes ingebonden in de boekenkast.
  Donald Duck is waarschijnlijk zo populair omdat hij meer een mens is dan een eend. Hij toont ook zijn onhebbelijke eigenschappen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *