Pronkjournaal IX

Het heeft te lang geduurd, maar hier is dan een nieuw pronkjournaal van Jeanny. Allereerst van Nelly uit onze groep dit mooie werk geborduurd op 16-draads linnen. Het patroontje staat in HzG nummer 134.

Zelf ben ik bezig geweest met de handwerktechnieken uit Marken. Van een vriendin had ik een lap gebruikt laken gekregen. Het vlas is in haar familie zelf verbouwd, gesponnen en geweven. De lap is ongeveer honderd jaar oud en heeft 13 x 14 draden per cm.
Het eerste lapje is het Marker sneewerk. Aan de hand van voorbeelden uit het boek Letter voor letter heb ik zelf mijn voorletter J moeten ontwerpen, omdat vroeger de I en de J samen als I werden gebruikt. En ik wilde perse een echte J maken.

Het tweede lapje is Marker witwerk. Ik heb gebruikgemaakt van de patronenserie ‘Voortborduren aan Grootmoeders Handwerk’ met de bijbehorende platen en mijn mappen met patronen die ik door de jaren heen heb verzameld. Tussen de randen heb ik het tjalkmanschuintje geborduurd.

Het volgende lapje is Marker stopwerk met een (vind ik zelf) prachtig motief. Ik heb geen zwart, maar donkergrijs (kleurnummer 3799 van DMC) gebruikt.

Verder heb ik nog een ‘uitkijkje’ en een ‘vernaaid lint’ gemaakt.

Tussendoor moet ik even vertellen, dat mijn man (en af en toe ook ik) van de ruimte, die vroeger garage heette een ware Merklapperie heeft gemaakt. Een heerlijke ruimte, waar de cursus kan plaatsvinden, maar die ik ook voor andere doeleinden kan gebruiken. Zoals het volgende: Omdat bovenstaande lapjes toch bij elkaar horen, vond ik het tijd worden om eens iets aan elkaar te naaien voor de pronkrol. Hierna zag ik tussen mijn stapel lapjes nog wel enkele delen, die bij elkaar konden gaan horen. Van het een komt dan het ander en dan komt die Merklapperie heel goed van pas. Daar heb ik mijn geborduurde lapjes maar ook stofjes, lintjes en bandjes uitgespreid over de tafels… De naaimachine kwam er af en toe aan te pas en na wat heen en weer schuiven en passen en meten, ontstond een lengte van iets wat ik zelf niet mooi kon vinden… Maar toen ik de bordeauxrode stof (die door Mieke van onze groep al ‘pronkrolklaar’ was genaaid) uitrolde en daar mijn lengte lapjes in begon te spelden, zag ik de rode stof mijn lapjes omarmen en ontstond er iets moois, waar ik bijna tranen van kreeg…
Tot nu toe is mijn ingeregen rol 551 cm lang, maar er liggen nog ongeveer 250 cm aan lapjes te wachten. Hier moet ik weer nieuwe inspiratie voor krijgen om er een mooi geheel van te kunnen maken.

Op pinksterzondag ben ik met Sabine van Naald en Draad en onze mannen naar Marken geweest. We hebben er nog dames in klederdracht gezien en deze leuke kindertjes (jongen en meisje) wilden zelfs even voor ons poseren.

32 gedachten over “Pronkjournaal IX

 1. Hier zijn geen woorden voor het zijn borduurwerken om van te dromen .
  Wat prachtig om je handen zo te sturen met dit resultaat .
  De kindertjes zo lief .
  Gelukkig er blijft aandacht voor klederdracht .
  Iedereen welterusten en dromen van mooie handwerken .

 2. De borduurwerken zijn juweeltjes, Jeanny!!! En je weet dat Marken een speciaal plekje bij mij heeft. De Marker merklap benadert het meeste waar een merklap voor bedoeld was.
  Ik kan me heel goed voorstellen dat jij ontroerd was nadat je al jouw prachtige handwerkjes zag liggen op de bordeauxrode stof. Ik kijk uit naar de expositie die eind augustus is.
  Ja, als je met Pinksteren naar Marken gaat, dan tref je bijna altijd personen in klederdracht aan. Het blijft prachtig om naar te kijken, maar niet praktisch om te dragen.
  Nelly heeft eveneens een prachtig kleurrijk borduurwerk samengesteld. Strak, stijlvol! Erg mooi!

 3. Wat opwekkend om de dag met zulk mooi borduurwerk op het scherm te beginnen. Ik geniet van het Pronkjournaal. Fijn dat men de moeite neemt om dit met anderen te delen.

 4. Ik heb het gedeelte gezien van de pronkrol die Jeanny al klaar heeft en het resultaat is echt meer dan een som der delen. Kippenvel krijg je ervan! Heel mooi en anders dan de ’traditionele’ pronkrollen. De rol van Jeanny wordt een heel persoonlijke rol met inderdaad technische hoogstandjes maar ook lieve, leuke en gewoon mooie lapjes. Het laat zien dat iedereen dit maken kan. Jeanny, ik hoop dat je zo snel mogelijk iedereen laat meegenieten van het geheel!

 5. heb net even een paar klusjes in huis gedaan, moet maar saai, en nu zit ik te genieten val al dat moois dat over het scherm rolt. Wat een verzameling, 5.5 meter en dan nog een “restje ” van bijna 3!!! Ik ga nog even “plaatjes”kijken .

 6. heb net even een paar klusjes in huis gedaan, moet maar saai, en nu zit ik te genieten van al dat moois dat over het scherm rolt. Wat een verzameling, 5.5 meter en dan nog een “restje ” van bijna 3!!! Ik ga nog even “plaatjes”kijken .

 7. het ziet er allemaal weer prachtig uit Jeanny
  Je stimuleert ons ook om weer door te gaan om de meters te vullen
  fijne dag allemaal
  Groet Elly S

 8. Weerom prachtige handwerken !!
  Ik herken sommige stukjes uit mijn boeken.
  Het boek Van Hennie en Sjoerd heb ik binnen, wat is dat toch geweldig.
  Bij Marcella zag ik ook al prachtig oud werk.
  Ik wordt heerlijk geinspireerd vandaag !!!

 9. Schitterend 2 jaar geleden waren we op Marken hebben er stofjes gekocht mooie handwerk gezien foto s gemaakt komt er een expositie? groet Henny

 10. Prachtig Jeanny, wat je vertelt over de rode lap en het gevoel toen jouw lapjes erin gingen was bij mij ook het geval. Ik was er zo blij mee 😉 Hulde aan Elma die de prachtige lappen voor ons heeft verzorgd

 11. Prachtige borduurwerken voor de pronkrol. Door al dit moois hier nu te zien, kijk ik ook echt uit naar het boek dat ik besteld heb en binnenkort in de bus kan vallen.

 12. Vergeet ik helemaal de mooie lap van Nellie! Ongelooflijk fijne steekjes, weer een lapje dat je eigenlijk ‘in het echt’ moet zien. Nellie vertelde dat ze wilde proberen om ditzelfde patroon in platsteken te borduren. Weer een hele klus, waar we uitzien naar het resultaat.
  Het boek van Hennie en Sjoerd is dus uit? Jammiejammie

 13. Even een aanvulling. Het lapje van Nelly is geborduurd op 16-draads linnen, evenals het “vernaaide lint” en het “uitkijkje”.
  en:
  Het nieuwe boek van Hennie en Sjoerd is PRACHTIG !

 14. Ik had de pronkrol bij Jeanny thuis al uitgerold gezien en vond hem toen overweldigend.
  Het is mooi nu weer wat details te kunnen bewonderen.

 15. Wat weer heel erg mooi!
  Dat ‘iedereen dit kan maken…” ?? zoals Mieke S. schrijft: ik sluit mezelf maar even uit, ik zou dat niet durven zeggen over mezelf….
  Dit ziet er zó perfect uit!
  En ik had het boek van Hennie en Sjoerd zaterdag al dus in mijn weekend was het genieten van al dat moois!

 16. Jeanny en Nelly wat laten jullie ons weer genieten van prachtig handwerk.Het werkje van Nelly is prachtig van kleur.Het tweede lapje op linnen gewerkt,dat lijkt mij nog niet zo eenvoudig,vind ik prachtig.Het Marker witwerk geeft mij veel van herkenning,de bekende liggende S,kom je vaak tegen in Marker Witwerk.Ook dit en de andere die je laat zien, vind ik schitterende lapjes voor in de pronkrol.Ik zie het voor mij omarmt met donkerrood.Prachtig.

 17. Jeanny,de rode stof is altijd op voorraad voor de verlenging.
  Andere kleuren zijn ook erg mooi. Wat is het allemaal weer schitterd gemaakt, zelfs gebruik je een oud linnen laken. De lap van Nelly is een kleurrijk geheel geworden.
  Vaak denk ik nog aan het telefoontje. Met Jeanny Cobben: Alle kracht gleed uit mij weg, het zou toch niet de Jeanny zijn die ik zo enorm bewonderde om haar prachtige handwerk wat bij Berthi en op haar site getoond werd. Hoe meer ik van je werk zie hoe groter wordt de bewondering. Dit pronkjournaal is het resultaat van onze ontmoeting. Niet alleeen Noord-Zuid er zijn al vele zijtakken, dat zullen jullie in het volgende pronkjournaal zien.
  Elma

 18. Heel hartelijk bedankt voor al jullie lieve en aardige complimentjes.
  @Elma als mijn 10 meter bordeauxrode stof “vol” is, denk ik dat misschien overstap op een andere kleur. Blauw of zo…

 19. jeanny, het is altijd smullen om jouw werk te zien, en elke keer lijk je jezelf te overtreffen. complimenten en dank dat je al dit moois met ons deelt!

 20. Dag Berthi en Jeanny, na een lange tijd van afwezigheid ben ik weer terug en zie hier de mooiste handwerken voorbij komen, ook Nelly heeft een prachtstuk gemaakt.
  Wat heerlijk dat je nu je Merklapperie hebt Jeanny en het lijkt me een voorrecht om zo’n cursus te kunnen volgen.
  Ik ben heel blij voor je dat je zo geraakt bent door het resultaat van je pronkrol, dat komt je zó toe na al je werk.
  Berthi, ook al ben ik een tijd weg geweest, ik heb al je mooie logjes wel gelezen na thuiskomst en hoezeer ik je bewonder om je dagelijkse logjes kan ik niet genoeg benadrukken, ik vind het opnieuw een héél groot compliment waard. Lieve groeten allebei van Corrie

 21. Schitterend. Af en toe moet ik even het beeldscherm schoonpoetsen want ik zit mijn neus er boven op. Kan er wel jaloers op worden.
  Jullie hebben telkens over het boek van Hennie en Sjoerd. Wat is dat voor een boek?. Of ben ik de enige die dat niet weet?

 22. Kijk nog even bij Marian’ne M om het hoekje zie ik gelijk over welk boek jullie hebben.

 23. In Museum de Kantfabriek ligt ook een prachtige pronkrol van 4 meter lang. Gemaakt op het pensionaat in Grubbenvorst in 1890. Er zijn ook andere prachtige borduurwerken te zien.
  Collectie van voorheen het NCH uit Breda is ondergebracht in het museum. Textielvoorwerpen liggen in dêpot en worden gebruikt voor wisseltentoonstellingen. Boekencollectie van NCH staat in documentatiecentrum en is tijdens openingstijden in te zien.
  Tineke Geurts

 24. @Tineke Geurts, ik hoorde dat er zelfs meerdere pronkrollen van het NCH bij jullie in het depot liggen. Misschien interessant om hier wat mee te doen. Veel handwerksters zijn op dit moment bezig om een pronkrol te maken. Wellicht heb je het pronkjournaal gevolgd!?
  Heel fijn dat de boekencollectie voor iedereen in te zien is.

 25. Heel veel pronkrollen,afgebeeld in ons nieuwe boek,zijn nu tentoongesteld in ons
  huismuseum.
  Hennie Stevan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *