Museum de Kantfabriek

Precies vier jaar geleden was ik bij Aart en Gerry Peters op bezoek voor een interview over hun kantfabriek. Het verhaal over deze laatste werkende kantfabriek in Nederland kun je lezen in Handwerken zonder Grenzen nummer 132. Kort na het gesprek met de eigenaren stopte de productie van de kant. Wat nu? Een museum? Na veel obstakels en hobbels overwonnen te hebben, is het Jan Janssen gelukt om een prachtig nieuw museum te realiseren. En gisteren was het dan zover, Museum de Kantfabriek werd officieel geopend door Ton Wagemakers, directeur Audax Textielmuseum.

Burgemeester Kees van Rooy had voor Ietje en Jan Janssen (Foto: Trees van Ierssel) een verrassing in petto. Beiden werden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Het komt niet vaak voor dat een echtpaar gelijktijdig wordt onderscheiden. Toch gebeurde dit al eens eerder. In 2005 werd het bekende echtpaar Henk en Henriette Beukers Koninklijk onderscheiden.

Tot 1 september 2009 is de expositie 3x Markant te zien. Drie kunstenaars, Helmie van de RietHerman Coppus – Marian de Graaff, tonen werk dat ze speciaal voor deze tentoonstelling hebben gemaakt.

Helmie van de Riet laat een installatie van 5 x 5 x 4,5 m zien. ‘Het punniken zit me in het bloed.’

Aart Peters laat zijn oude machines niet in de steek. Als vrijwilliger is hij elke week een dag te vinden in het museum.

Tot 1 juli 2009 is er nog een kleine, maar fijne tentoonstellling te zien: Fabrie-kantjes. Studenten van de afdeling textiel van de Academie Beeldende Kunsten Maastricht kregen de opdracht: Maak een speelobject met als uitgangspunt De Kanten van Museum de Kantfabriek. De gebruikte kant is gemaakt op de machines in het museum.

Klompen op een tafeltje van Joske Joosten. Zij gebruikte synthetische raschelkant en fixeermiddel, 25 x 25 cm.

Zes werkende kantklosmachines staan in het museum. Vrijwilligers vertellen met alle plezier de werking van deze machines.

Museum de Kantfabriek is geopend op vrijdag, zaterdag en zondag van 14.00 – 17.00 uur. Voor het eerste jaar was de hoop gericht op een bezoekersaantal van 5000. De teller staat nu al op ruim 4000. De expositie Still Live, Pfaff Art Embroidery Challenge 2007 was een groot succes.

Wandel je mee door het museum?

17 gedachten over “Museum de Kantfabriek

 1. Het is altijd fijn als zoiets bewaard kan blijven. Ik ben er in december al een keertje geweest, maar ga binnenkort weer. Leuk om over jouw schouder mee te kijken Berthi, zitten we op de eerste rij.

 2. Wat jammer als dit soort fabrieken verdwijnen, maar ook weer mooi als het zo toch nog blijft bestaan.
  Waar komen nu de kantjes vandaan??

 3. Toen ik gisteren een klein berichtje over de opening in de krant zag staan, dacht ik: “Het zou me niks verbazen, als Berthi daar ook bij is geweest.” 😉
  De kantfabriek staat bij de Mallewieven (Dijn, Ineke, Maria en mijzelf) al op de activiteitenlijst.

 4. Ook al zo mooi, volgens mij moeten we dit jaar naar het zuiden op vakantie dan kan ik lekker naar al die mooie tentoonstellingen.

 5. Erg leuk dat er een museum van gemaakt is.In Zweden hebben we kantmachines in werking gezien, dat was heel interessant.

 6. @ine, wij hebben in december dezelfde expositie bezocht!:-) Ook nu is er weer een expositie die de moeite waard is. Het samenwerken met de studenten is een geslaagd initiatief. Dit zal in de toekomst wellicht vaker gebeuren.
  @Lous, uit China komt goedkope kant. Men heeft geen interesse meer in degelijke kant die lang meegaat.
  @Saskia, hartstikke leuk dat jullie binnenkort op bezoek gaan bij dit jonge museum. Dat wordt een gezellig dagje uit. Enne… als jullie nu heel vroeg vertrekken, ga dan eerst naar het Limburgs Museum die ook textiel laten zien en de middag kunnen jullie reserveren voor Horst. Twee vliegen in één klap!:-)
  @Elza Nak, jaja, het zuiden is ook heel mooi!!!
  @Willy, als je nu eens in de buurt van Horst bent, weet je dat hier nu ook een museum is met werkende kantmachines!:-)

 7. Bezoek de Kantfabriek maar eens. Je ziet dan hoe een kantje tot stand komt en waar je deze kan kopen.

 8. Heel fijn dat het een werkend museum geworden is, en dat de grote stimalans met een lintje werd beloond. Ik hoop er ooit eens te komen , maar wanneeer?????

 9. Dat we zo rijk waren met een prachtige kantfabriek . Ik kan me de verhalen hierover en in Handwerken z. gr. nog goed herinneren . En dan moet het werken hier gestaakt worden , geen kant meer uit Nederland .
  De mooi plannen om er toch iets belangrijks mee te doen is nu waarheid geworden
  Een heel goed plan en nu hebben we dus een werkend museum .
  De toegekende onderscheiding aan het echtpaar Ietje en Jan Jansen is zeker zeer verdiend !
  Het werk van de kunstenaars heb ik inmiddels bewonderd en vooral het werk van Herman Coppus spreekt mij enorm aan .
  Het is weer een weekend van uitrusten , kunst en muziek en opladen voor de komende week .
  Ik hoop dat iedereen dat hier zo mag ervaren , dan kunnen we er morgen weer een goed begin van de nieuwe week van maken

 10. Ja de expositie “Still life …” was schitterend .
  Nu een dagje plannen voor deze tentoonstelling.

 11. Mooi dat kant. Je kunt je zo heerlijk aan verlekkeren.Er worden nog steeds hele mooie dingen van kant gemaakt. Staan er nog kant fabrieken in Duitsland?.Ik kan me nog herinderen dat mijn kant voor mijn trouwjurk voor augustus moest worden gemaakt. In augustus gingen ze namelijk een hele maand dicht. Dan hebben we wel over 25 jaar geleden.
  Gisteren tijdschrift van merkwaardig binnen gekregen.Er staat een mooie merklap op de voorpagina.

 12. Lous vraagt zich ook af, waar komen de kantjes nu vandaan?
  Altijd ben ik op zoek naar kantjes, kantjes kan ik nog wel bestellen, het probleem zit in de ente-deux of tussenzetsels. De dames die niet kantklossen willen toch graag een kantje tussen hun verschillende lapje in de pronkrol zetten. Vaak vind je op de markten of in erg oude winkeltjes nog van deze kanten.
  Het is prachtig dat dit museum tot stand is gekomen en zeker een lintje waard.
  Hebben Gerrie en Aart Peters en die nu vrijwilliger is ook een lintje gekregen dat ze hun fabriek nog zo lang hebben laten draaien?
  Na al deze informatie is deze fabriek zeker een bezoek waard en misschien kunnen ze ook nog entre-deux maken.
  Elma

 13. @Elma, als je de reactie van Els leest, kom je erachter dat het museum ook kantjes verkoopt. Dit zijn dan wel nieuwe kanten, voor oude kanten moet je zoeken op markten en antiekwinkeltjes.
  Gerry en Aart Peters hebben geen lintje gekregen.

 14. Wat laat je ons veel mooi’s zien Berthi dat filmpje ook prachtig we zijn 2x naar het textielmuseum geweest dat was ook heel mooi vr groet Henny

 15. Zaterdag 20 juni is er een cursusmarkt bij Museum de Kantfabriek van 10.00-17.00 uur. De cursussen voor het nieuwe seizoen worden gepresenteerd. Zeer byzonder: een 3 daagse cursus Miao door Ien Rappoldt.
  Kijk op http://www.museumdekantfabriek.nl
  Berthi, onze complimenten voor jouw geweldige site. Tineke Geurts

 16. @Tineke Geurts, leuk om hier van je te lezen!
  Goed dat je meldt dat er binnenkort de cursusmarkt is.
  Ik had al gehoord dat Ien Rappoldt een mooie cursus in het museum gaat geven. Super!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *