The stitch from Elly Smith based on a nursery rhyme

In deze log laat ik je een sfeerfoto van Elly Smith zien met op de achtergrond een borduurwerk van haar. Veel lezers wilden graag meerdere foto’s van dit borduurwerk zien. Elly stuurde mij foto’s en het verhaal dat erbij hoort.

Elly Smith: ‘The stitch is based on a nursery rhyme – Jack and Jill went up the hill to fetch a pail of water, Jack fell down and broke his crown and Jill came tumbling after.
It all began with viewing a friend’s quilt show:

I was bedazzled with the light effects and the wonderful orchestration and interplay of her fabric strips and all the colorful little squares I wondered if I could get that same wonderful effect with my cross-stitch.

So I drew up a chart and started stitching – until I became thoroughly bored with the task. So then I decided to use it as a background. The Jack and Jill verse reminded me of a real life situation – of a marriage where the husband fails and his failure affects the wife. He breaks his crown and she comes tumbling after. I started researching this idea. There isn’t a reason given in the rhyme for Jill’s fall except that it seems to be a direct result of Jack breaking his crown. In the American version Jill is the one who is punished for causing Jack’s disaster and in the british version she is punished for laughing at Jack’s disaster.

Oh, by the way there’s a hidden face somewhere:

Another inspiration was discovering a German woodcut of men sitting in a tree and another where the women are sitting in a tree. Something I loved doing myself when I first came to the United States, I would find solace in sitting in a tree – hiding from my rambunctious cousins who were speaking a language that I could not understand. My escape hatch. The little houses are the result of Jack’s demise. Of course I have lots more information regarding this work… any questions I will be happy to answer.’

Ik vroeg aan Elly of de ‘waaiers’ een betekenis hebben. Haar antwoord: ‘The fans – as you call them – are actually spider webs – at least in outline. I am the spider – my thread being the mode of my expression so to speak it ties in with ariadne. I have used this symbol several times in other works… there’s also a stack of fabrics – for quilts – on the lower left… the trees are also brooms – female symbols of subjagation, subservience etc.’

15 gedachten over “The stitch from Elly Smith based on a nursery rhyme

 1. Vluchtig bekeken dan zie ik prachtige kleuren , die mij weer doen denken aan iemand die schilderde in deze zachte tinten en haar kleding was eveneens zo haar stijl .
  Ik zie ook waaiers , en zeer kleine figuurtjes .
  Het beeldt veel uit . Hoe mooi mensen hun eigen verhaal zo vertellen in onnoemelijk veel steken . De kar met het witte paard brengt mij even bij de Amish .
  Het is goed om hier nog meer tijd aan te besteden het tot in detail beter te bekijken .
  Maar de kleuren blijven mij al bij deze dag .

 2. Deze Amerikaanse ELLY SMITH maakt erg mooi werk. Niet alleen het ontwerp en de kleurkeuze zijn prachtig. Hoeveel borduururen zitten hier niet in, alles is volgeborduurd. Doordat Berthi duidelijke detailfoto’s plaatst kunnen wij alles goed bekijken.
  Elma

 3. Zoals zo vaak bij kunst waarin een iets is uitgedrukt, zie ik het niet. Dat ligt natuurlijk aan mij! Ik heb het geduld niet om me erin te verdiepen. De kleuren van de borduurwerken vind ik prachtig. Als ik Elly was, zou ik eens met meer soorten steken gaan experimenteren!

 4. De kleuren zijn inderdaad mooi.Je kunt nog zo’n mooi borduurwerk maken maar als de kleuren niet goed zijn spreekt het je niet aan. Zo ik ga nu eindelijk van de zon genieten, de schade nog even inhalen. Mijn borduurwerkje gaat mee naar buiten. In de de Anna van vorige maand stond een hartje. Deze wil ik graag maken voor mijn vriendin die is over een paar dagen jarig. Dus nog even flink er tegen aan.

 5. Ik kan niet anders zeggen dan dat mijn naam genoot bijzondermooi werk afleverd mijn complimenten hiervoor
  En ik zou net als een van de vorige schrijfsters wat andere steken toevoegen
  Fijne dag allemaal
  groetjes van Elly Smith Nederland

 6. jet is een vrolijk verhaal op eerstegezicht. maar de Jack-Jill story maakt er veel meer van. Her verborgen gezicht heb ik niet kunnen vinden

 7. @mieke s, juist door de herhaling van de kruissteek krijgt het borduurwerk veel rust.
  De kleuren zorgen voor het spektakel.
  Gelukkig heeft iedereen zo zijn/haar eigen voorkeuren.
  @Hilda, het is een ideale dag om buiten te handwerken, maar om nu in het zonnetje te zitten… dat is me toch te warm!
  Jij verwent je vriendin met een mooi persoonlijk cadeautje.
  @Basje, het verborgen gezicht is me zwart garen geborduurd in stiksteek. Het is op een sublieme wijze verwerkt in het borduurwerk.

 8. Mieke and Basje – Just to help you locate the hidden face. it is a side view. Single black thread outline with an eyeball and lips. facing toward the left side.
  and Gerrie – you are – as the Brits say “spot on” with the Amish wagon.

 9. Hello Elly Smith Nederland – Leuk ! Ik heb een naam genoot ! Ik hoop dat wij op een mooie dag ontmoeten.

 10. Erg leuk om dit borduurwerk te zien en te lezen dat ze geïnspireerd werd door het quiltwerk.
  Ik heb haar andere werk ook nog even bewonderd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *