Liefde! Kunst! Passie! I

Vreemd! Ik ga meteen naar een expositie als die net geopend is, óf ik ga aan het einde. Vandaag bezocht ik op de valreep de expositie Liefde! Kunst! Passie! in het Gemeentemuseum Den Haag. Na alles wat ik in de kranten en op internet heb gelezen, kan ik me helemaal aansluiten bij de lovende kritieken die deze expositie heeft gekregen. Van 17 beroemde kunstenaarsechtparen laat het museum werk zien. Je gaat denken dat er niets mooier is dan de passie in de liefde en passie in de kunst. Intens zijn de relaties van de kunstenaarskoppels zeker te noemen. Soms waren ze diep tragisch, zoals bij Camille Claudel en Auguste Rodin; de liefde van Claudel voor Rodin was zo groot dat zij nooit de klap te boven kwam toen hij een andere vrouw boven haar verkoos. Levenslange verbintenissen waren ook mogelijk, zoals bij Sonia Delaunay-Terk en Robert Delaunay en Sophie Taeuber-Arp en Hans Arp. Een dubbelportret van Frida Kahlo en Diego Rivera laat de eenheid zien, die vooral Frida sterk voelde. Liep een relatie stuk, dan was het soms mogelijk dat een artistieke band bleef bestaan. Niki de Saint Phalle en Jean Tinguela werkten na beëindiging van hun liefdesrelatie nog samen aan hun projecten.

Veel, heel veel foto’s maakte ik vandaag. Ik ga je daar niet mee lastigvallen. Vandaag koos ik voor zeven foto’s, morgen komt een vervolg met enkele prachtige kunstwerken waaronder Frida Kahlo en Diego Rivera.

De tentoonstelling Liefde! Kunst! Passie! begint met het meest bekende beeld van Rodin: De Kus uit 1886. Twee geliefden zijn versmolten in een oneindige omhelzing. De mooie zachte vormen zijn een contrast met het ruw gebeitelde marmer waarop zij zitten.De kus behoort tot Musée Rodin te Parijs.


Borstbeeld van Rodin, gemaakt door Camille Claudel in 1892. In bruikleen van Petit Palais – Musée des Beaux-Arts de la Ville de Paris.
Eind 2008 verscheen Camille en Paul, de passie van Claudel van D. Bona. Anna Delbée beschreef het tragische leven van Camille Claudel al eerder in Camille Claudel, een vrouw.

Shawl uit 1925. Stofontwerp door Sonia Delaunay. Het is bedrukte zijde (geweven in Japan), met zijden franje. In deze log kun je lezen over Sonia Delaunay.Kleurritme van Sonia Delaunay, 1968, olieverf op doek.

Bruikleen Museum Ludwig Keulen.
De weefster – weefgetouw en vrouw van Natalja Gontsjarova, 1912/1913, olieverf op doek.

Bruikleen National Museum of Wales, Cardiff.

9 gedachten over “Liefde! Kunst! Passie! I

 1. Wat een mooi onderwerp en wat een prachtige foto,s .
  Zo je was dicht in de buurt .
  In mijn geliefde museum .
  Ik keek net naar een uitzending van Tv Oost . Ze gedenken Wlllem Willink door in trein routes door Overijssel gedichten van hem voor te lezen en of zijn liederen te zingen . Op diverse perrons stappen ze uit en lezen of vertellen over hem .Ik zou zo,n ritje best mee willen maken .
  Hij was ook heel bekend door DE OUDE SChOOL , dat werd gezongen door DON QUISHOCKING .
  Daar ben ik helemaal weg van .En wie kent niet HET DORP , gezongen door Wim Sonneveld
  Berthi , ik ben blij dat je camera goed gevuld mee terug naar huis ging .
  Bedankt voor je verslag !
  En ik voel me ook goed bij TV om mee te reizen over Willem Willink .
  Dus iedereen snapt het al , het is best te doen om veel thuis te zitten er is genoeg te beleven .
  Maar eerlijk gezegd ik ging gisteren ook nog wel de deur uit om mijn haar te laten verfraaien !

 2. Kunstenaars zijn gepassioneerde mensen.
  Waardoor ze zich vaak eenzaam en onbegrepen voelen.
  Die de artistieke ‘vrijheid’ nemen om ontrouw te zijn.
  Je kan beter niet met een kunstenaaar leven maar wel kijken naar de mooie kunst.
  Wat een uitgebreide veelzijdige tentoonstelling.
  Mooi dat je het nog net op het nippertje hebt kunnen zien !!;-))

 3. @Gerrie, ik was heel dicht bij je in de buurt en tijdens de treinreis heb ik mijn tijd nuttig besteed! Ik heb gelezen…
  Zo’n treinritje trekt me ook! Of het er van komt…
  Internet en tv, beiden vertellen en laten ons het laatste nieuws zien. Eigenlijk hoeven we de deur niet meer uit!:-)
  Manlief vroeg gisteren aan mij of deze expositie nu wel iets toevoegt omdat we via allerlei kanalen afbeeldingen en informatie binnenkrijgen. Maar… om een kunstwerk, handwerk, textiel etc. in het echt te zien geeft absoluut veel toegevoegde waarde, ook al zijn tegenwoordig de boeken nog zo mooi. Boeken zijn voor mij een prachtig naslagwerk.
  @Marian’ne m, de kunstenaars zoeken elkaar vaak op en vormen ‘bijna’ een afgesloten gemeenschap. Zij willen hun eigen weg gaan en dié is goed volgens hen. Door hun sterke overtuiging worden ze niet begrepen, of men wil ze niet begrijpen terwijl ze de samenleving heel kleurrijk maken.

 4. @Gerrie: het Dorp is, niet beter te weten, door Friso Wiegersma bewerkt naar een ouder frans lied. Friso was de partner van Wim Sonneveld. In dit lied beschrijft hij (Friso dus) zijn eigen dorp uit zijn jeugd: Deurne waar zijn vader huisarts was.

 5. Als je met ontwerpen of kunst bezig bent is het moeilijk om ook de aandacht aan je omgeving te geven. Vorige week toen de stoplap nadat hij op papier klaar was en ik graag nog wat stoppen wilde maken om als voorbeeld te laten zien. Niet dat het KUNST is maar wel een kunst om het mooi te krijgen. Alles om mij heen vergat ik en ook de gebakken aardappels die in twee koekenpannen op het vuur stonden. De aardappels in de ene pan zijn helemaal zwart verbrand. Oma zijn de gebakken aardappels al op? Kleinzoon is er stapel op en oma’s zijn om een beetje te verwennen.
  Elma

 6. mooie fotos en wat een drukke dag. bedqankt voor de verslagen en de links

 7. ik zoek voor mijn school 5 afb. over liefde maar ik kan er geen vinden nu vraag ik u wilt u mij een site aanwijzen en vertellen waar ik dat kan vinden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *