De eekhoorn het favoriete zoogdier

De voorjaarsschoonmaak van de tuin zit erop. Onkruid, herfstblad, snoeiafval, het verdween allemaal in de GFT-bak. Vanuit de keuken kijken we weer naar een mooie schakering aan groene kleuren. Wat regen, geen noodweer, zouden de planten en bomen niet verkeerd vinden.

Zoals je weet komt familie eekhoorn dagelijks in onze tuin voor de maaltijd. De noten verstop ik tussen de plantjes. Feilloos rennen de beestjes naar de plek. Een noot verdwijnt in hun bekje, enkele minuten later wordt de volgende noot om zeep geholpen en zo gaat het door tot de noten op zijn. Uiteraard worden de noten niet allemaal tegelijk opgegeten. Enkele worden op een andere plaats in de tuin verstopt. En dan maar hopen dat hij/zij ze terug kan vinden. Dat lukt niet altijd. Tijdens de schoonmaak kwamen nogal wat noten naar boven. Een enkeling was ontsproten!

Hier en hier en hier zie je familie eekhoorn aan het werk.

De afvalbak hebben ze nog niet gevonden…

De eekhoorn is tot het favoriete in het wild levende zoogdier gekozen. Het tijdschrift Grasduinen en de Zoogdiervereniging organiseerden deze verkiezing. Ruim 2200 stemmen kwamen er binnen. Met 379 stemmen werd de eekhoorn de winnaar. De egel en de vos volgden met 232 en 179 stemmen. Op nu.nl las ik: ‘De eekhoorn scoort hoog op de criteria die volgens wetenschappers bepalen waarom mensen het ene dier aantrekkelijker vinden dan het andere: platte snoet, zachte vacht en grote ogen. Verder veroorzaakt het diertje geen schade of overlast en geldt zijn pluimstaart als aaibaar handelsmerk.
Grasduinen en de Zoogdiervereniging leggen een ludiek verband tussen de winnaar en de huidige economische malaise. Het imago van de eekhoorn als spaarzaam beestje dat voorraden aanlegt voor de winter doet het volgens hen kennelijk goed.’

De huismerel heeft een mooi plekje gevonden voor zijn nestje. Ik had hem bijna over het hoofd gezien.

17 gedachten over “De eekhoorn het favoriete zoogdier

 1. Kijk eerst met hark en schoffel door de tuin en dan komt het toetje opgediend door de camera van Berthi !
  De camera heeft er een prachtig dessert van gemaakt .
  Het kan ook niet anders , iedereeen die zal de eekhoorn zeer lief hebben .
  Met de olifant voorop en de schaapjes en de aapjes en nog wel veel meer .
  Maar de laatsten genoemd zul je natuurlijk liever niet in je tuin aantreffen .
  Hier is het momenteel donder en bliksem en af en toe wat stormachtige vlagen .
  Ik hoop dat het wat rustig mag worden ,
  en dat de buien niet te veel naar het zuiden zullen trekken nu net je tuin klaar is . Alhoewel een buitje zeker welkom zal zijn denk ik .
  Iedereen een goede nachtrust gewenst !

 2. @Martine, volgens Grasduinen en Zoogdiervereniging wel!:-)
  @Gerrie, de eekhoorns en de merels in de tuin, de schapen aan de overkant in het park, de olifanten en apen in de dierentuin!:-)
  In het zuiden valt hooguit een druppel regen tot nu toe, terwijl de tuin echt een buitje nodig heeft. Misschien vannacht of morgen…
  Ik hoop dat het bij jou in de omgeving geen noodweer los barst zodat je nachtrust ook nog verstoort wordt. Vreselijk vind ik dat altijd.

 3. De walnotenboompjes die we vorig jaar van je kregen staan inmiddelds in de tuin en doen het goed.

 4. Wat kunnen wij toch genieten van de huisdieren van Berthi, alles wat je voert komt elke dag weer terug.
  Elma

 5. Berthi, ontkiemende noten vinden wij elk jaar in de tuin. We hebben alleen nog nooit een eekhoorn in de tuin gezien. Volgens de buurman zitten ze er wél. Ook treffen we herhaaldelijk uitwerpselen aan van een wezel of bunzing of iets dergelijks. Ook een onzichtbaar dier!

 6. Ik vind eekhoorns ook geweldig. Wij hebben ook een aantal vaste bezoekers in onze achtertuin. Maar ze zijn toch niet zo lief en schattig als men soms denkt… Ten eerste dragen ze in die prachtige pluimstaart allerlei parasieten en ander ongedierte met zich mee. En ten tweede zijn het ook nog behoorlijke rovers. Er zijn hier verschillende vogelhuisjes leeg geplunderd door de eekhoorns 🙁 Een eitje vinden ze namelijk ook niet te versmaden! En ik heb me wel eens laten vertellen dat jonge vogeltjes ook niet helemaal veilig zijn voor eekhoorns…
  Maar goed, dat is de natuur! Ik blijf ook gewoon genieten van de bezoekjes van de familie eekhoorn, hoor!

 7. wat lieffff die rommelmaker.
  Is het een recente foto want het lijkt of ze zogende is !!
  Dan komt haar familie volgend jaar mee.

 8. Wat heerlijk omdat allemaal in je tuin te vinden, ik zie vanaf mijn balkon jammer genoeg geen eekhoorntjes of egeltjes en al helemaal geen vossen. maar een mens kan ook niet alles hebben 😉
  Het was hier noodweer vannacht, ik ben toch redelijk snel in slaap gevallen ondanks de herrie buiten.
  Groetjes
  Ines

 9. Wat een pracht, de eekhoorn ik vind hem geweldig en ook jullie huismerel.
  Mooie foto’s en geniet ervan.
  Bij ons is wel wat water gevallen maar gelukkig is niets stukgegaan door de wind.

 10. heerlijk om zo midden in de natuur te wonen. Alle dagen feest, Wij hadden noodweer gisterenavond en heel vroeg in de ochtend

 11. We kregen hier drie keer een hevig onweer .
  In de vooravond een wat lichtere bui en omstreeks middernacht barste het goed los met enorme rukwinden , dat zou zich later in de nacht nog eens herhalen .
  Vanochtend werd het dus een late ochtend . En toen ik naar buiten keek , ik heb een enorme boom voor m,n kamer raam , en daar lagen me toch een afgewaaide takken !
  Het was laveren op de stoep om alle takken heen .
  Nou ja dat hebben we weer gehad .
  Berthi is er bij jou in de tuin nog chaos ontstaan ? Je bent er net zo druk geweest .
  Ik hoop wel dat de komende nacht rustig mag verlopen .
  Oh ja en nu schijnt warempel nog een laat zonnetje , dat is een aardige toegift !

 12. Haha,had je anders verwacht Berthi?
  Het blijft een vreselijk leuk beestje…met z’n kapriolen in de bomen,leuk dat je hem zo van nabij mag meemaken!
  Iets anders,ik heb gisteren een oud naairolletje gekregen waar iets inzat dat ik niet kon thuisbrengen…jij misschien wel? Ik heb het net op m’n log gezet,wil je even komen kijken?

 13. @Jenny, dat is leuk om te horen. Jammer dat ik bovenstaand miniboompje niet meer heb, anders had je deze ook in je tuin kunnen planten om een kleine verzameling notenbomen te kweken!:-)
  @Elma, tja, zo zit het dier in elkaar, maar… de eenden voer ik niet meer. Die laten veel te grote flatsen achter!:-)
  @mieke s, toch kunnen de eekhoorns heel tam zijn. Niet dat ik ze zal gaan aaien!:-)
  Een wezel… die heb ik ook al eens in de tuin gehad.
  @Simone, ja, zo zit de natuur nu eenmaal in elkaar. De een eet de ander op.
  Onlangs had ik ’s morgens drie eekhoorns in de tuin. Waren ze aan het spelen of ruzie maken? Ze renden en sprongen heftig van de ene boom naar de andere. Uiteraard kwamen ze alledrie voor de notenmaaltijd.
  @marian’ne m, warempel, je kunt wel eens gelijk hebben.
  De afgelopen weken heb ik talloze foto’s van de eekhoorns gemaakt, deze is de mooiste. Ik weet niet meer wanneer ik de foto precies maakte, maar in ieder geval langer dan twee weken geleden.
  @Ines, hier is praktisch geen regen gevallen. Ook gisteren niet. Ik ga zometeen de tuin sproeien, het is kurkdroog.
  @Elza Nak, het hevige noodweer was zeer plaatselijk.
  @Basje, vreselijk vind ik noodweer.
  @Gerrie, helemaal niets! Praktisch geen regen waardoor ik nu de tuin ga sproeien, zoals ik hierboven al schrijf.

 14. Bedankt voor het kijken Berthi,ik dact dat ook in het begin,alleen waarom zit er dan een punt aan de binnenkant?Dat is toch niet handig?
  Iemand opperde dat het en priem was en iemand anders dat het een apparaatje was om rijgdraden uit kledingstukken te halen…

 15. Prachtig die eekhoorns. Ook je linken naar de andere logjes bekeken. Erg leuk. Dat jullie dit schouwspel in eigen tuin kunnen mee maken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *