Viermaal bioscoop

Soms kom ik maanden niet in de bioscoop, en dan ineens vier keer in een korte tijd. Laat ik beginnen met Milk. Sean Penn vertolkt de rol van Harvey Milk en ontving hiervoor een Oscar, en terecht. Het waar gebeurde verhaal van Harvey Milk speelt zich af in San Francisco, jaren zeventig van de vorige eeuw. Harvey Milk was de eerste openlijke homo die vocht voor gelijke rechten en mogelijkheden. Zijn derde poging als politiek strijder bracht zijn overwinning in 1977 en hij werd benoemd tot de directie van toezichthouders in San Francisco. Een jaar later werd hij doodgeschoten.

Nu moet ik bekennen dat ik niet eerder van Harvey Milk had gehoord. Daarom maar goed dat ik deze film heb gezien zodat ik een idee heb gekregen van de heftige jaren zeventig voor Harvey Milk.

Slumdog Millionaire gaat over de weesjongen Jamal uit de sloppenwijken van Mumbai die deelneemt aan de quiz Who Wants to Be a Millionaire (Weekend Miljonairs). Hij staat op het punt de hoofdprijs van 20 miljoen rupies te winnen met nog één vraag te gaan. Maar voor het zover komt, wordt hij gearresteerd op verdenking van oplichting. De politie kan niet geloven dat een jongen zoals hij dergelijke kennis kan bezitten. Is het A: hij speelde vals, B: hij had geluk, C: hij is een genie of D: het is het lot? Wat volgt is een reis naar het verleden van Jamal en alles wat hij heeft moeten doorstaan om aan de spelshow mee te kunnen doen.

Een schitterende film, een absolute aanrader. Slumdog Millionaire won acht Oscars, vier Golden Globes en zeven BAFTA’s.

Voordat ik naar de film The boy in the striped pajamas ging, las ik het boek. Een zeer goed boek, dat eigenlijk iedere leerling van groep 8 zou moeten lezen en daarna met z’n allen hierover praten.
Het verhaal begint in Berlijn in 1943. Als Bruno thuiskomt van school, staan zijn spullen gepakt in kratten. Het gezin verhuist naar een plek waar Bruno niemand heeft om mee te spelen. Naast het nieuwe huis staat een groot hek waar achter vreemde mensen wonen. Ze dragen allemaal een gestreepte pyjama. Bruno kan dit vanuit zijn slaapkamerraam zien. Hij wil ontdekkingsreiziger worden en gaat op pad. Hij leert de Joodse Shuel kennen die gevangen zit in het concentratiekamp. Er ontstaat een verboden vriendschap die niet zonder gevolgen verloopt. De twee zijn gescheiden van elkaar door een hek van prikkeldraad.

Het boek vond ik beter dan de film, maar misschien had ik niet eerst het boek moeten lezen. Het is een heel ontroerend verhaal met geen happy end.

Het prachtige kostuumdrama The Duchess laat het veelbewogen leven van Georgiana, hertogin van Devonshire, zien. Georgiana Spencer, de meest fascinerende vrouw van de 18e eeuw trouwt op 17-jarige leeftijd met de veel oudere hertog van Devonshire, om vervolgens de liefde van het volk te winnen, maar niet die van haar man. De hertog is enkel geïnteresseerd in het nageslacht dat ze hem kan bieden. Als hij een affaire begint met haar goede vriendin Bess, begint Georgiana een gepassioneerde verhouding met de jonge graaf Grey, de grote liefde van haar leven. Georgiana vertelt haar man dat ze bereid is zijn affaire met Bess toe te staan, op voorwaarde dat zij Grey mag blijven zien. Hij is echter razend en verbiedt zijn vrouw Grey ooit nog te zien.

Heb je nog geen plannen voor de zondag, misschien heb je dan zin om naar een van bovenstaande films te gaan. Of kies je liever voor de The Amsterdam Traditional Textiles Fair?

10 gedachten over “Viermaal bioscoop

 1. Prachtige en aangrijpende films/verhalen.
  Sean Penn is een pracht acteur.
  Heb je het zielige (échte)verhaal van het jongetje gehoord die de miljonair speelde.
  Ik zal ze niet gaan zien, zeker niet in een bioscoop.
  Want deze emotie vermijdt ik een beetje, kan deze lachebek niet meer zo goed aan.

 2. Eehm, ik ga straks weer lekker in mijn tuintje borduren met een lekker muziekje in mijn oren !!
  Fijne zondag !!!;-))

 3. Lijken mij hele mooie films, maar tijd over……..nee, vanmiddag eerst een verjaardag en daar lekker op het balkon patchen.
  Groetjes
  Ines

 4. Van deze 4 “The boy in the striped pyjamas ”
  ook eerst het boek en toen de film.
  Beter andersom ???
  Vanmiddag naar de jas van Joseph.Ben heel benieuwd.

 5. Naar de film , dat trekt me niet meer .
  Rustig in een stoel met een boek .
  Naar Amsterdam Textiles Fair zal ik ook niet heen gaan , maar even je link aangeklikt en dan is er al zoveel te zien .
  Best de moeite waard om er een tijdje mee bezig te zijn .

 6. @marian’ne m, vreselijk verhaal van de jonge acteur. Ik hoop dat hij inmiddels een nieuwe ‘woning’ heeft.
  Prachtig weer om in de tuin te handwerken. Ik ga verder met de voorjaarsschoonmaak van de tuin!
  @Ines, geniet van deze mooie zondag!
  @Mien B, ik denk dat we beter eerst de film hadden kunnen zien, en daarna pas het boek lezen.
  Leuk, leuk, eindelijk kan jij de dromenjas in het echt bewonderen. Heel veel plezier vanmiddag.
  @Elly, leuk, jij hebt ook deze films gezien! We hebben dezelfde smaak!:-)

 7. @Gerrie, lezen is heerlijk ontspannend. En via internet bezoek jij heel veel mooie plaatsen en verwen jij ons met je mooie verhalen. Fijne zondag, Gerrie.

 8. Na twee heerlijke textieldagen neemt Berthi ons mee naar de film.
  Het zijn boeiende maar heel trieste verhalen.
  Als ik er bij zat zouden mij de tranen over de wangen lopen. Het lezen van een boek en dan de film zien is altijd anders. Alles wat je schrijft kun je niet altijd verfilmen.
  Toch ben ik blij dat Berthi dit verslag gedaan heeft, dan blijf je bij waar alle Oscars heen gaan.
  elma

 9. @elma, heel fijn om te horen dat de textieldagen wederom geslaagd zijn. Het weer werkte ook nog eens perfect mee.
  Twee mooie dagen om op terug te kijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *