MaMaas poppenkast

Anderhalf jaar geleden richtte Margo Oehlen MaMaas poppenkast op omdat zij een bijdrage wil leveren aan een betere samenleving. Margo Oehlen: ‘Nederland is een land waarin steeds meer mensen met verschillende culturele achtergronden en religies wonen en werken. Het is in de loop der jaren een multiculturele samenleving geworden, al kan van “samenleven” niet altijd sprake zijn. Want diverse bevolkingsgroepen leven in veel opzichten naast elkaar. Veel Nederlanders van Turkse en Marokkaanse komaf missen aansluiting in de maatschappij. En veel autochtone Nederlanders maken zich bezorgd over de invloed van de islam op hun moderne en open, op christelijke waarden gebaseerde, democratie. Deze angst en isolement kunnen worden weggenomen door mensen bij elkaar te brengen. Door te werken aan integratie. Om integratie te bereiken kun je het best beginnen bij moeders. Moeders, waar ook ter wereld, hebben één ding gemeen: zij staan aan de basis van de samenleving.’

Op dinsdagmiddag (met uitzondering van de schoolvakanties) komen jonge en oudere moeders – Turkse, Marokkaanse, Chinese, Nederlandse etc. – samen in de Witte Kerk. Ze praten, lachen en drinken veel koffie en thee. Ondertussen creëren zij prachtige handpoppen, gebruikmakend van ballonnen, oude kranten, behangplak, stofjes, wol, naald en draad. De voertaal is Nederlands zodat de buitenlandse vrouwen hun Nederlands kunnen verbeteren. De groep bestaat op dit moment uit circa 18 vrouwen.

Samen werken de mama’s van MaMaas poppenkast aan het tot stand brengen van een poppenspel waarin normen en waarden een belangrijke rol spelen. In dit spel wordt speciaal aandacht besteed aan het herkennen, benoemen en hanteren van gevoelens zoals angst, boosheid, verdriet en gelukkig zijn. Regelmatig wordt het poppenspel op basisscholen gepresenteerd aan de kleuters van groep 1 en 2. De groep beschikt inmiddels over acht verhalen en de daarbij behorende poppen. Bij elk verhaal hoort een kleurplaat die de kinderen na afloop meekrijgen. Bedoeling is dat er nog veel meer verhalen, poppen en kleurplaten bijkomen. In die verhalen zullen ook verschillen in gebruiken een grotere rol gaan spelen. Voor het verhaal Puck gaat naar school is al een Nederlandse bewerking gemaakt van het bekende Marokkaanse schoolliedje Madrasti’l hilwa (Mijn zoete school). In de toekomst hoopt Margo Oehlen de verhalen ook te kunnen bespreken met de kinderen.

MaMaas poppenkast richt zich dus op de wortels van de samenleving – moeders – in haar streven op een prettige manier te komen tot integratie, emancipatie en betere – voor iedereen leefbare – samenleving.

Wil je meer informatie over MaMaas poppenkast stuur dan een e-mail naar mij via het mailformulier dat linksboven op mijn blog te vinden is.

13 gedachten over “MaMaas poppenkast

 1. Prachtig vind ik dit , zoals we al veel over andere projecten hebben kunnen lezen .
  We hebben de hele wereld om ons heen en we willen zo graag ver reizen zitten uren lang in het vliegtuig .
  Maar we vergeten dat er zoveel over wereld landen zomaar dichtbij is .
  En daar lopen we vaak aan voorbij .

 2. In dit initiatief snijdt het mes aan vele kanten. Eigenlijk zou er in elke gemeente minstens een MaMaas-groep moeten zijn.
  Margo: chapeau!

 3. Wat een prachtig initiatief, dit zou inderdaad overal moeten gebeuren, ik neem hier mijn petje voor af.
  Groetjes
  Ines

 4. Waarmee weer duidelijk is dat handwerken een verbindende factor is tussen verschillende volken. Handwerken is universeel en net het feit dat er regionaal verschillende technieken en uitvoeringen zijn, bevordert het contact: we willen toch allemaal weten hoe de ander het precies doet, die breisteek of dat borduurwerk.
  Een mooi initiatief. Dat verdient een appeltje van oranje!

 5. Mooi initiatief en geweldig leuke poppen.
  Maar WAAR is dit?
  Er zijn heel veel Witte Kerken in Nederland…..

 6. Weer een leuke blog en info die me wel wat doet. Hoop dat er meer van zulke initiatieven zijn, (zijn erwel,maar je hoort het niet veel) Leuke poppen.

 7. Weer een leuke blog en info die me wel wat doet. Hoop dat er meer van zulke initiatieven zijn, (zijn erwel,maar je hoort het niet veel) Leuke poppen.

 8. Wat een goed initiatief en wat een mooie poppen !
  Fijne avond , groetjes Ingrid.

 9. Er komen steeds meer van dit soort projecten. Zoals de Souvenir de ma jeunesse die in het Breda’s Museum wordt gemaakt en in het najaar geëxposeerd wordt:
  http://berthi.web-log.nl/berthi/2009/03/souvenir-de-ma.html
  Wat te denken van de Delftse kleden:
  http://www.delftsekleden.nl/
  of
  De jurk van Delft:
  http://www.jurkvandelft.nl/
  of
  De wereldwijde rok:
  http://www.wereldwijderok.nl/
  @Mieke S, Margo heeft geen blog. Ze hoopt dat er een stichting kan komen en dat ze dan een website kan gaan bouwen.
  Maar het zou geen gek idee zijn als ze een blog zou starten. Of ze daar tijd voor heeft, weet ik niet.
  @Josefien, het gaat om de Witte Kerk in Venlo.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *