Beeld bij de hand


Zit je als docent tekenen, handvaardigheid, textiele vormgeving of CKV verlegen om inspiratie, dan biedt het digitale vakblad Beeld bij de hand uitkomst. Het blad is zijn 36e jaargang ingegaan, terwijl ik pas onlangs, op de Textiel Plus-dag, kennis maakte met dit veelzijdige blad. Het digitale vakblad verschijnt vier keer per jaar in themanummers. In elk nummer staan 30 tot 35 lessen en lesideeën. Wil je slechts enkele lessen uit een nummer dan is het mogelijk om deze los te bestellen.

6 gedachten over “Beeld bij de hand

 1. Dat lijkt me voor de betroffen docenten een heel aardig blad. Altijd handig om achter de hand te hebben want de inspiratie komt niet altijd zomaar aanwaaien. Het treintje zou ik vroeger met de leerlingen best als voorbeeld hebben kunnen gebruiken!

 2. Mooi blad !!
  Zou mooi zijn dat een gedreven docent zijn inspiratie hier vandaan wilde halen.
  Hoop nog meer dat ze zelf die vaardigheden en inzet al hebben.
  Je hoort het al ik ben een beetje sceptisch.
  Helaas maak ik veel ‘ingedutte’ leerkrachten mee.
  Die jammer genoeg voor een kind geen inspiratie bron zijn.
  Zelf herinner je juist die leerkrachten die je wisten te boeien of stimuleren.
  De invloed van een leerkracht is enorm.

 3. Kijk en dan ontdek ik bij de losse lessen:
  Vlisco, Afrikaanse batik ! Proberen of ik die toegestuurd kan krijgen.

 4. Heel belangrijk dat er deze ondersteuning is voor docenten. Wat je van je school of opleiding mee hebt gekregen blijft je hele leven bij. Op de mulo hadden wij een tekenleraar de heer Bonte, zijn lessen vergeet ik nooit. We moesten een soort Mandala tekenen en dan met kleurpotloden inkleuren. De punten donker en dan uit laten lopen naar licht. Het werden erg mooie tekeningen waar iedereen plezier in had. Bonte wist je te boeien en te stimuleren.
  elma

 5. @marian’ne m, mijn kinderen moesten van mij verplicht minimaal één cursus handvaardigheid volgen op de Vrije Academie. Ik vond dat de ‘meeste’ leerkrachten op de basisschool veel te weinig deden aan creatieve vakken. De Vrije School is een voorbeeld wat betreft de creativiteit. De andere basisscholen kunnen hier een voorbeeld aan nemen. Ik heb geen idee hoe het op dit moment staat met de creativiteit op de basisscholen. Het zal sterk afhangen van de desbetreffende leerkracht die voor de klas staat.
  In deze log http://berthi.web-log.nl/berthi/2008/05/een-grasspriet.html kun je lezen over een creatieve leerkracht!

 6. @Mien B, leuk, die was ik nog niet tegen gekomen!
  @Elma, Thijmen had in groep zes een leerkracht die de kinderen regelmatig een mandala liet tekenen, met rustige muziek op de achtergrond. Dit werd met name gedaan als de kinderen erg druk waren, en het had een goede uitwerking op de ze.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *