Volendam

Aty, de moeder van Maria, is bezig met deze Volendammer merklap. Het is een familiemerklap. Zoals je ziet is de lap nog niet helemaal klaar, de hulpdraadjes zitten er nog in. Atie borduurt met DMC nummer 535, een mooie warme tint grijs.

De driemaster met volle zeilen, acht mannen, vijf vlaggen, scheepslantaarn en zes meeuwen komt van een merklap uit 1784. Het patroon is te vinden in het boek: Merklapmotieven van Albarta Meulenbelt-Nieuwburg. De patronen van de randen komen van Kunst en Vliegwerk.

20 gedachten over “Volendam

 1. Mijn mond valt er van open en ik duik weer het beeldscherm in, prachtig!! Heerlijk dat er nog steeds merklapmaaksters zijn die geschiedenis vastleggen!

 2. PRACHTIG !!!
  Mooie randen en met deze kleuren komen ze zo kantachtig over.
  En dat schip past daar goed bij natuurlijk.
  Sinds ik een programma volg op TV over Volendam kan ik mij hun liefde voor hun dorp ook voorstellen.
  Ik galm dan ook lustig mee met de volendamse 3 J’s over ‘hun dorp’ !!
  (stiekem denk ik dan aan mijn geboorte dorp HUIZEN)

 3. @Marcella, Atie vertelde mij in Nijkerk waar de randen vandaan komen, maar ben het vergeten. Gisteravond stuurde ik een mail naar Maria met de vraag waar deze randen vandaan komen. Zelf zocht ik al in verschillende boeken, maar kon het niet zo snel vinden.

 4. Wat een mooie lap, heel speciaal.
  Ik zie het zo voor me de familie in Volendam.

 5. Wat een prachtig borduurwerk !
  En de kleur van het garen is ook zo mooi .
  Veel mooier dan wanneer er bijvoorbeeld zwart was gebruikt .
  Vroeger gebruikten we ook wel vaak heel donkerbruin inplaats van zwart .
  Maar dit grijs is werkelijk heel goed gevonden .
  En het boek van Albarta Meulenbelt dat ligt hier natuurlijk weer niet grijpklaar voorhanden , oh ergenis . . .
  Ja de randen dat zat ik mij ook al af te vragen .
  Toen de St. Goed Handwerk nog in z,n oude vorm bestond hadden ze heel veel kruissteek patronen in de verkoop . Ik heb er enkele .
  Of misschien afkomstig van de oude handwerkuitgaven van de plattelandsvrouwen .
  Dat waren losse bladen , heel stevig papier .
  Daar heb ik ook een verzameling van .
  Ik ga kijken of ik iets vind , zo wordt een mens weer nieuwsgierig .

 6. Wil zo graag alles weten .
  Het stippelrandje naar binnen langs de brede randen is dat een smal ajourtje of een doorrijg randje ?

 7. Wat een mooie lap. Heel apart!
  Kunst en Vliegwerk heeft verschillende patronen met Volendammer randen maar die zijn allemaal bont.

 8. WAT EEN PRACHTIGE LAP HEB HET BOEK METEEN GEPAKT,STOND ALWEER EEN TIJDJE IN DE KAST.

 9. Wat is dit mooi, vooral de manier van de rand verwerking. Door het werk van mijn man zijn wij veel in Volendam geweest, garnalen brengen naar Klaas Puul, nu in Edam. Elke vrijdagavond hebben wij genoten van de Palingsoap uit Volendam, een heel bijzonder dorp met een eigen traditie. Dat ze er ook zo mooi kunnen borduren wist ik niet. Kantklossen wist ik wel door Lenny P. die ook de NKO kantopleiding heeft gedaan.
  En dan niet te vergeten alle muzikale talenten.
  elma

 10. Schitterend. De kleur en ook hoe die randen zijn gebruikt om diepte te verkrijgen.

 11. Prachtige merklap. Er komen mooie dingen uit Volendam waar wij toch heerlijk van kunnen genieten.

 12. Mag ik deze merklap. Foto op Volendam historie plaatsen? Vr gr. Jeanneke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *