Han van den Broeke

Han van den Broeke (1944-2009) verzamelde al vanaf zijn jeugd, vooral de Walcherse dracht. Een prachtige collectie bouwde hij op in de loop der jaren. Plannen voor zijn laatste tentoonstelling had hij al in zijn hoofd zitten. Na zijn 65e verjaardag zou hij tijd krijgen om te schilderen. Het mocht niet zo zijn. Op 23 februari 2009 overleed hij plotseling.

In het PZC (Provinciale Zeeuwse Courant) las ik het heugelijke nieuws dat het Zeeuws Museum de collectie van Han van den Broeke heeft gekocht.

Claudia Sondervan: ‘Het Zeeuws Museum heeft de omvangrijke collectie mode en streekdracht gekocht die de onlangs overleden Veerse kunstenaar Han van de Broeke bijeen heeft gebracht.

Het museum noemt de collectie een grote en bijzondere aanwinst voor de eigen modecollectie.

Een eerste deel van de collectie van Van de Broeke wordt vanaf zaterdag 20 juni tentoongesteld in de eerste en tweede Modezalen van het museum in het Abdijcomplex in Middelburg. De eerste Modezaal wordt na de tentoonstelling Fringe Projects opnieuw ingericht met als thema Zwart-Wit-Zilver.

Han van de Broeke, geboren in 1944 in Middelburg en overleden op 23 februari van dit jaar in Veere, was een fijnzinnig schilder van bloemen, planten en kruiden. Het perfectionisme dat hij in zijn aquarellen aan de dag legde toonde hij ook in zijn verzameling van kledingstukken uit de streekdracht.

Van de Broeke bezat veel kennis over de streekdrachten in Zeeland. Hij was medeoprichter van de Stichting Het Walchers Costuum, 22 jaar geleden, hij was conservator bij Museum De Schotse Huizen in Veere en hij werkte mee aan het standaardwerk De Zeeuwse Klederdrachten 1800-2000 dat in 2005 verscheen.

Van de Broeke toonde zich blij met de ontwikkeling in de laatste jaren om bij evenementen de streekdracht historisch getrouw en verantwoord te dragen. Toch was hij niet wars van innovatieve presentaties van de streekdracht: hij was één van de kenners die het Zeeuws Museum raadpleegde voor de nieuwe inrichting van de collectie bij de heropening van het museum.

Van de Broeke verzamelde vooral veel Walcherse dracht. In zijn collectie hoort onder meer een Walcherse damasten rok uit 1790. De kunstenaar was vooral geporteerd van de Walcherse dracht, die naar zijn oordeel het sterkst de kenmerken heeft behouden van de achttiende-eeuwse burgermode. Vooral de periode 1800 tot 1890 had zijn belangstelling om de kleurrijke versieringen en stoffen uit die tijd; dracht van later datum werd veel gedempter van kleur onder invloed van de kerken, die soberheid voorstonden.

Van den Broeke, opgevoed door een moeder in dracht, verzamelde zijn leven lang, vanaf zijn jeugdjaren. In zijn collectie zijn vele kledingstukken met verfijnde decoraties, stoffen, linten, doeken en kraalwerk, waaronder een groot aantal versierde beuken. De kunstenaar had echter ook oog voor werkgoed, dat meestal afgedragen en afgedankt in een lappenmand terecht was gekomen. Het Zeeuws Museum is daar bijzonder enthousiast over: zulke kledingstukken zijn zelden behouden gebleven en die had het museum dan ook nog niet in de eigen verzameling.’

Foto: Zeeuws Museum

11 gedachten over “Han van den Broeke

 1. Dank je voor de levensbeschrijving van deze trefzekere verzamelaar. De foto laat zien hoe mooi de lijfjes (beuken?) in het Zeeuws Museum zijn tentoongesteld. Dat is een kunst apart. Ik ga er zeker heen.

 2. Dat moet eigenlijk een dagje Middelburg worden, De euken alleen zien er al zo mooi uit. Fijne moederdag

 3. Wat fijn dat het Zeeuws museum deze collectie aan gekocht heeft en nu goed bewaard wordt.
  Wat een mooie presentatie van de beuken.
  Gea, Jannie, Nel en Nieske als je dit leest ben ik nog ver bij jullie vandaan. Maak je geen zorgen, morgenvroeg om negen uur ben ik weer present. Ook nu ik 65 jaar ben hoop ik dit werk nog lang te kunnen doen.
  Maar dat zie je wel aan Han van de Boeke, hij had nog zo veel plannen.
  Geniet van elke dag, het kan de laatste zijn.
  elma

 4. Wat mooi toch, dat dankzij het vroege en vasthoudende bewustzijn van Han van den Broeke over de waarde van dit textiel het via het museum voor ons zichtbaar wordt.

 5. Wat een schitterende verzameling!
  Ik had al veel “dagjes” om iets te bekijken in mijn hoofd zitten, maar deze moet er zeker bij.
  En bijzonder dat dit de verzameling is van een man, die als jongen al geinteresseerd was!!

 6. Jammer dat hij zijn tentoonstelling niet heeft kunnen uitwerken en maken. Wat en een mensen leven toch broos. Staan we niet altijd zo bij stil. Hoewel na koninginnendag denken we daar misschien wel anders over. Walcherse dracht…zelf ben ik van zeeuwse afkomst(oma was een zeeuwse) en zelf woonde ik in mijn jeugd in de Walchersestraat!! Ik kreeg echt een verbonden gevoel met jou log!! Fijn dat al die mooi spullen door het museum zijn overgekocht. Gaat dan gelukkig niet verloren.

 7. Wat een prachtige manier van tentoonstellen!!! Mooi ook dat deze spullen niet verloren zijn gegaan.

 8. Veel Zeeland deze zomer Museum de Bevelanden en MagdalenaKerk beide in GOES grote lange merklap en nu ook Middelburg !! geweldig.
  Was net deze week aan het lezen in het Zeeuwse Boekenweek geschenk “Zwieg stille””
  dat speelt in Zuid Beveland….geweldige sobere manier van vertellen maar echt zoals de sfeer daar was. Met verklarende woordenlijst van de woorden in de Zeeuwse spraak.

 9. @anne, het is een zeer goede beslissing van het Zeeuws Museum geweest om de collectie van Han van de Broeke aan te kopen.
  Op deze manier kan iedereen ervan genieten.
  @basje, de beuken zijn over het algemeen allemaal zo ontzettend mooi. Kunst zoals het zo mooi verwoord.
  @Elma, geniet van elke dag!
  @Maaike, super!
  @Saskia, nu moet ik eindelijk eens proberen in te plannen om daadwerkelijk naar het Zeeuws Museum te gaan.
  @Josefien, jij zit er iets dichter bij dan ik!:-)
  @Marijna, leuk, jij bent een echte Zeeuwse dame!
  @yvonnep, heel mooi strak!
  @Lies Huizer, het Zeeuwse boekenweek geschenk… weer wat geleerd. Ik vermoed dat ik moeite zal hebben met het lezen van het boekje “Zwieg stille”!:-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *