Koningin Beatrix

Het is een bijzondere avond. In schouwburg Orpheus in Apeldoorn vindt voor genodigden de herdenking plaats van het drama van koninginnedag. Op grote schermen op het Marktplein en via de televisie is de herdenking te volgen. De koninklijke familie is ruim vertegenwoordigd: Koningin Beatrix, prins Willem-Alexander, prinses Máxima, prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven zijn in de schouwburg aanwezig. Ook minister-president Balkenende en beide vice-premiers Bos en Rouvout, de ministers van binnenlandse zaken en defensie en de gevolmachtigd minister van de Nederlandse Antillen zijn present.

Op deze avond van de herdenking kwam bij Maaike een speciale merklap van haar naar boven.

Maaike: ‘De tekst die op de lap staat komt van de eerste toespraak na haar inhuldiging, deze week heeft ze deze tekst bijzonder uitgedragen. De merklap is nog niet af. Het was de bedoeling om deze merklap van datum te voorzien als koningin Beatrix afstand zou doen van haar troon, vandaar dat er nog geen datum op is geborduurd, ik heb deze in april van dit jaar geborduurd. Waarschijnlijk voltooi ik de merklap op een andere manier als eerder de bedoeling was. Het is voor mij overigens een van de koninklijke merklappen die ik heb geborduurd, er zijn er meer.’

17 gedachten over “Koningin Beatrix

 1. Prachtige merklap, Maaike! Fijn dat je deze laat zien op deze speciale avond.
  Wil je de merklap nu anders afmaken door wat er afgelopen donderdag is gebeurd?

 2. Maaike, wat prachtig dat wij deze avond van bezinning en herdenking deze merklap van het koninklijk huis uit jouw collectie zien.
  Met een enorme waardering voor onze koningin.
  Elma

 3. Het bovenstaande was van Elma, op deze computer staan mjn gegevens niet.
  Elma

 4. inderdaad een indrukwekkende herdenking ! Gisteren ok al een mensenmassa bij de nagedachtenis gezien van de hier woonachtige slachtoffer ……
  Maaike, je merklap is prachtig. Ben benieuwd hoe je hem gaat voltooien.

 5. Maaike, in april van dit jaar? Dat je die tekst nog wist!!
  Mooie kleuren. En ook de letters zijn prachtig.

 6. Heel byzonder dat we dit juist vanavond te zien krijgen.
  Denk je dat er een kansje is dat we haar andere lappen ook eens zien ??

 7. De eenvoud van koningin Juliana kwam naar voren in ‘wie ben ik dat ik dit doen mag’. Tijdens haar regeerperiode werden we herhaaldelijk aan deze spreuk herinnerd. De spreuk die Maaike borduurde tekent het hele handelen van koningin Beatrix waarvan we ook de laatste dagen zoveel bewijzen hebben gezien. Wat mooi om dit in een lap te verwerken.

 8. Maaike, mooi gemaakt !!
  Mooi deze opbouw met de tekst en de heraldische motieven zoals de cartouches en kronen.
  Ben benieuwd welke datum er uiteindelijk komt te staan.
  En ik vind het niet erg als je nog meer laat zien hoor !!;-))

 9. De betekenis van het Koningshuis is voor mij afgelopen week duidelijker geworden. De herdenkingsdienst heeft me ontroerd. Maaike: een betekenisvolle merklap!

 10. Ik word helemaal verlegen van de complimentjes, ik vind dit nl. nog niet mijn beste merklap! Ik begrijp dat er behoefte is aan het zien van meer merklappen, er staan er een aantal in oude Merkwaardige nieuwsbrieven (voor 2007). Ik ben er nog niet uit of ik ze allemaal wil laten zien, een flink aantal is van persoonlijke aard voor zoons en dochter of van mijn ega en mij, soms verhalen vertellend die niet iedereen van je weet. In de koninklijke categorie zijn er nu dertien, o.a. voor een aantal koninginnedagen. Ik zou het heel leuk vinden om deze eens te exposeren bij een passende gelegenheid. Dus wie weet dat ze nog eens zichtbaar worden!

 11. Dit vind ik nu echt speciaal en door het verhaal wat jij hierboven vertelt, Maaike, snap ik ineens heel goed wat voor plaats merklappen innemen in het leven. Dank je wel.

 12. Maaike borduur nog lekker door aan je koninklijke lappen, het wordt later een geborduurd geschiedenisboek van het koninkljk huis (elma heeft het voorrecht om al heel wat gezien te hebben, prachtig) Deze dagen hier in Duitsland heb ik gemerkt het verschil tussen een koninkljk huis en een president het is toch anders. Dan ben je een echte Nederlander met onze Koningin Beatrix.
  elma

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *