Pibbiones

Enkele weken geleden vond ik in mijn mailbox een berichtje met de vraag of ik informatie had over pibbiones, handwerk uit Sardinië. Nou, ik kan je vertellen dat ik nog nooit iets had gelezen of gehoord over pibbiones. Maar… Maria, die een log schreef over de brooddoek uit Sardinië, zou wellicht uitkomst kunnen bieden. En jawel hoor, Maria wist direct waar het over ging. Ze verwees me naar Handwerken zonder Grenzen nummer 7. Veertien pagina’s worden besteed aan Sardinië ’79, waaronder een artikel over lussenweefsels, ofwel pibbiones.

In HzG wordt uitvoerig beschreven hoe je een pibbiones weeft en niet borduurt, hierover onstaat nog wel eens verwarring. De afgebeelde foto’s in HzG geven een goed beeld hoe je te werk moet gaan. Maria zegt het volgende over de pibbiones: ‘In HzG wordt pibbiones vertaald met lussenweefsel, het zijn dus geweven lappen waarin door middel van lussen een patroontje wordt uitgewerkt. Het geeft een bolletjes effect en is meestal in één kleur, niet wit maar naturel. Het zijn dus geen borduursels. Ik heb zelf ook een kleine collectie ervan, kleine lapjes, handdoekjes etc. In Dorgali zijn een paar winkels/ateliers waar je dit ook kunt zien, in Orosei was op het pleintje één winkel/atelier (geen idee of die er nog is) en in Samugheo is een heel groot atelier met het echte spul. Er schijnt tegenwoordig ook een levendige handel te zijn in “real fakes” uit China in de vele souvenirwinkeltjes.’De afgebeelde weefsels komen uit de collectie van Maria. Het zijn onder andere handdoeken, tafelkleedjes en vloerkleedjes, allen afkomstig uit Sardinië.

18 gedachten over “Pibbiones

 1. Daar heb ik nog nooit over gehoord! Wat leuk dat er toch elke keer weer nieuwe handwerk technieken tevoorschijn komen! Dan je wel Maria voor de uitleg.

 2. wat leuk: “u vraagt,wij draaien”…je bent echt een vraagbaak voor ons Berthi,als jij het niet weet,weet iemand anders in je omgeving het wel ,zeer waardevol ….en leuk om te lezen voor ons!!
  Hele leuke doeken zijn het.

 3. Prachtig Berthi en de verwijzing er bij waar het in staat we hopen nog lang te mogen genieten van jou web vr groet Henny

 4. Dank je wel Berthi. Altijd leuk om weer eens kennis te maken met een ‘nieuwe’ techniek.

 5. Heel leuk eens wat te lezen over deze mooie oude techniek. Compliment voor de mooie foto’s!

 6. Mooi weefwerk en fotos, War heerlijk dat je zo veel contacten hebt. , je bent een wikipedia voor textiel

 7. BIJ gigi zag ik via een vertaalde versi een stel pauwen en boom aangeboden als free-patroon. Het lukte mij echter niet om dat te down-loden. Ook zag ik dat “kooien”er op gereageerd had. Heeft kooien hiervoor een oplossing?
  Dank voor je inspirerende artikelen!!
  Riet

 8. Wat een apart handwerktechniek.Ook ik had er nog nooit van gehoord of over gelezen.
  Fijn dat we langs deze weg weer iets nieuws op dit gebied vinden.Bedankt.

 9. Prachtige randen en in naturel vind ik het heel fijntjes .
  De eerste foto en van de verschillende randen doet mij denken aan candle wicking , wat wel een handwerk techniek is .
  Ook meestal in wit of ecru .
  En nu nog zien of ik handw.zonder grenzen kan vinden .
  Dat is dus al een heel oud nummer .

 10. Mooi!
  Ik dacht ook er nog nooit van gehoord te hebben, van pibbiones, maar ik móet het ooit gelezen hebben in HZG.
  Zo zijn de oude nummers soms ook weer nieuw….
  Ik blijf hopen dat de inhoud van de HZG-nummers ooit digitaal opzoekbaar wordt!

 11. Nooit van gehoord !!
  Hier is het mooi toegepast met die fraaie randen.
  Die kunnen ook mooi zijn als borduurwerk lijkt mij.

 12. @Riet, als je op het pdf bestand klikt, krijg je vanzelf het patroon.
  @Gerrie, het is een van de eerste nummers van HzG.
  @Josefien, tja, over het digitaliseren hebben we het al eens eerder gehad. Wie weet!
  @marian’ne m, de randen kun je naar mening zo omzetten in kruissteken.
  Het zijn prachtige sierlijke motieven die mooi tot hun recht komen op bijvoorbeeld een merklap.

 13. Vandaag weer een nieuwe handwerktechniek gezien, erg mooi en in ons aller HZG kunnen wij er weer heel wat van leren.
  Deze keer reageer ik niet vanaf mijn eigen plekje. Ik kijk uit op de sky-line van Frankfurt. Gelukkig is de PC aanwezig, zodat ik elke dag Berthi kan bezoeken.
  elma

 14. @elma, vanmiddag nog in Nederland en vanavond in Frankfurt. Zo snel gaat dat!
  Geniet van je tijd in Frankfurt en heerlijk dat er een pc aanwezig is zodat we je reacties niet hoeven te missen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *