80 jaar jong

Je hebt het goed gezien, dit borduurwerk is helemaal de stijl van Trees van Praag. Zoals altijd gebruikte Trees zachte warme kleuren en zie je herkenbare motieven van haar hand. Deze keer is het geen borduurlap in de traditionele afmeting, maar een levenslap geborduurd op een band. Je krijgt een geborduurd levensverhaal dat je opgerold kunt bewaren. Handig omdat het weinig ruimte in beslag neemt en het is een erg leuke manier om je leven te vertellen aan de hand van een levensrol! Trees maakte deze levensrol voor Christina Maria Stoffels die op 13 februari 1929 werd geboren in Amsterdam en dit jaar haar 80e verjaardag vierde.

Na Mulo B ging Christina naar de kweekschool.

In 1945 kreeg Nederland te kampen met de hongerwinter en op 28 februari vertrok Christina lopend van Amsterdam naar Oosthuizen om naar familie Haan te gaan. Zeker vandaag een moment om stil te staan bij de vreselijke jaren 1940-1945.
In deze log lees je een verhaal over de hongerwinter.

Voor de vakantie werd de caravan van stal gehaald. De koe Lize was belangrijk voor Christina.

In 1988 ging Christina met pensioen en kon ze gaan genieten van haar hobby’s. In 2008 werd zij Lid in de Orde van Oranje-Nassau en op 13 februari 2009 vierde ze haar 80e verjaardag. Linksonder zie je de initialen van de borduurster.
De levensrol werd uiteindelijk circa 1.80 m.

15 gedachten over “80 jaar jong

 1. mooi zo’n levensverhaal op een rol. Toevallig ben ik afgelopen januari een jaarrol gestart met de voor mij belangrijke gebeurtenissen uit de verschillende maanden erop. Wat een prachtig cadeau!

 2. Dit zijn slechts enkele motiefjes uit de levensrol van Christina. Maar dat hadden jullie wel begrepen!

 3. Geweldig idee en uitvoering!
  Het is een extra uitdaging vanwege de beperkte breedte. Trees is hier heel creatief mee aan de slag gegaan.
  Hoe lang is de band?

 4. Heel leuk, je blijft kijken en lezen vind ik. Ook heel leuk dat Christina en ik verjaren op dezelfde dag!

 5. Wat een leuk en creatief idee. En Trees heeft dit dus echt zo bedacht. Want je hebt in feite niet een “stukje over” van 1.80 mtr.

 6. @ine, eigenlijk had Trees de rol nog langer willen maken, maar dat kon niet meer. Ze was aan het einde van de band!:-)

 7. Een levensverhaal uitgeteld in steekjes .
  Prachtig gedaan .
  Misschien een idee voor volgend jaar 5 Mei een een bevrijdings band / lap / rol te maken ter ere van 65 jaar vrijheid .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *