La Diada de Sant Jordi

Bij ons is Valentijnsdag populair. Het is een dag waarop geliefden elkaar extra aandacht geven met een cadeautje, bloemen of een kaartje. In Catalonië hebben ze La Diada de Sant Jordi ofwel St. George’s Day dat gevierd wordt op 23 april. Het is bekend als de dag van de roos en het boek. De dames ontvangen een roos van hun geliefde en de mannen krijgen een boek: ‘Een roos voor de liefde en een boek voor eeuwig.’ Tegenwoordig delen vrienden en familie rozen en boeken met elkaar als teken van respect en waardering. Een mooie traditie! Tijdens La Diada de Sant Jordi zul je weinig vrouwen zonder roos zien. Het doet er niet toe of je single bent want er is altijd wel een vriend of familielid die je een roos geeft als teken van waardering. Sommige winkels bieden hun vrouwelijke klanten een roos aan als blijk van dankbaarheid. Het is tegenwoordig dus niet meer alleen een feestdag voor de geliefden. De traditie komt voort uit de legende Sant Jordi. Op de Mont Blanc in Conca de Barbèra leefde een verschrikkelijke draak die mensen opat. Vaak werd er een persoon gekozen die als offer aan het monster werd gegeven. Op een dag viel de beurt aan de dochter van de koning. Zij zou overleden zijn als de knappe ridder Sant Jordi niet op tijd was gekomen. Hij doodde de draak en uit het bloed groeide een rozenstruik.

Op 23 april waren Matthijs en zijn vriendin in Barcelona. Het was prachtig weer waardoor het een drukte van jewelste was op de Ramblas. Overal zagen ze de Catalaanse vlag, op balkons, bussen, kraampjes etc. Samen met de boeken en rozen gaf dit een feestelijk gezicht.

23 april is de sterfdag van William Shakespeare en Miguel de Cervantes.

Matthijs en zijn vriendin maakten deze foto’s op de Ramblas.

12 gedachten over “La Diada de Sant Jordi

 1. Berthi@ je buitenlandse correspondenten doen hun werk prima en treden in het voetspoor van hun moeder, met oog voor kunst en kits. Wat een bijzondere kleuren rozen, zijn het echte of kunst?
  elma

 2. wat zijn die mannen weer geluksvogels: krijgen zij lekker veel boeken (dat zou ik persoonlijk toch liever krijgen dan rozen!)

 3. Vooral die blauwe rozen in de onderste rij en de gemêleerde in de bovenste! Prachtig vind ik die en wat leuk dat zoon en schoonvriendin jouw oog voor detail meenamen naar Spanje.

 4. bonte verzameling!!!, leuk dat me via Mathijs als fotograaf en deweblog sit meemaken, St, Joris en zijn draak komen ook overal opduiken.

 5. Wat een gezellige drukte.
  Prachtige rozen ook en wat een gekke kleuren, die zie je bij ons niet.

 6. @elma, voordat de kids vertrekken krijgen ze instructies van mij mee!:-))))))
  Volgens mij zijn het echte rozen. Ik zal het straks navragen.
  De kleuren spreken me niet allemaal aan! Sommigen gaan me echt te ver!

 7. Mooie (en aparte) rozen maar:
  een roos is voor even, een boek voor je leven.
  Dus ik ga ook voor het boek ;-))
  Zouden er ook handwerkboeken tussen gelegen hebben?

 8. Wat een prachtige rozen,leuk die kleuren die je hier niet ziet !!
  Prachtige foto’s Matthijs !!! Leuk voor je moeder en zij het verhaal enig. Ramblas is altijd leuk !!
  Dankjewel beiden !!

 9. Voor zover ik weet zijn de rozen op de foto echt. Sommige hebben de meest vreemde kleuren gekregen, zelf vind ik dat niet zo mooi. Er waren een heleboel mensen creatief bezig met rozen. Ik heb zelfs een kraampje gezien waar je een roos van een soort “gravering” kon voorzien.
  Het catalaanse aspect kwam sterk terug. Op de laatste foto is de geel-rode vlag van hen te zien. En er waren zelfs t-shirts met de tekst “Catalonia is not Spain”.

 10. Zouden ze toch niet geverfd zijn ?
  Hier was het ook een tijd in dat een soort witte bloemen geverfd werden .
  Ik kan niet zo gauw op de naam komen .
  In elk geval zijn het echte rozen .
  Maar omdat men in de zuidelijke landen erg van felle kleuren houdt lijkt het mij dat sommige rozen een verfje gekregen hebben .
  Daar is een soort methode voor , of iets met inspuiting . . . ?
  In elk geval bedankt Matthijs , de foto serie is heel mooi !

 11. @Matthijs, dank je voor de toevoeging!
  @Gerrie, ik vond het afschuwelijk die geverfde bloemen! Geef mij maar de normale mooie kleur van de bloemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *