Koninginnedag 2009

Koninginnedag 2009 begon stralend. De vlaggen wapperden al vroeg in de wind. Het zonnetje scheen. De dag kon eigenlijk al niet meer stuk, maar om 11.50 uur gebeurde er iets bizars. De koninklijke familie vierde koninginnedag in Apeldoorn. Een 38-jarige man reed opzettelijk met zijn auto in op het publiek dat naar de juist passerende bus met daarin de koninklijke familie keek. Vijf personen kwamen om het leven, drie mannen en twee vrouwen. Nog eens vier mensen raakten zwaargewond en acht lichtgewond. De bestuurder raakte zelf ook zwaargewond toen hij met zijn auto in volle vaart tegen het monument De Naald knalde. Wat een stralende koninginnedag had moeten worden, eindigde in een drama.

Activiteiten in de grote steden werden afgelast of ingekort. De feestvreugde was gedoofd. Voordat het zover was, ging ik naar de traditionele kinderoptocht met de versierde fietsen.

21 gedachten over “Koninginnedag 2009

 1. Koninginnedag zal nooit meer hetzelfde zijn.
  Zeker voor de nabestaanden heeft de dag een dikke zwarte rand gekregen.

 2. Deze dag die voor mij op mijn 65e verjaardag( 30-4-1944) zonnig en blij begon met een bezoek aan dochter, schoonzoon en kleinkind Mark. Mark knuffelde oma en zei: Oma jij bent mijn koningin, je bent ook jarig op Koninginnedag.
  Deze dag hadden wij besloten om mijn moeder in Arnhem te bezoeken. Zelf kan ze deze reis niet meer maken. Om kwart voor twaalf zaten wij aan de koffie kijkend naar het defilé. Om 10 voor twaalf zagen wij de beelden van deze dramatische actie. Diep onder de indruk en veel later dan gepland begonnen wij aan ons uitje en zijn maar snel via de snelweg naar de Chinees in Brummen gereden waar wij gereserveerd hadden. Daar heerlijk gegeten.
  Waarom Brummen, juist nu in tijd van herdenking van 4 en 5 mei gingen mijn gedachten vaak naar het moment dat alle bewoners van Arnhem hun huis en haard moesten verlaten. Je wist niet waarheen en begon maar te lopen, Opa, oma, twee tantes, vader en moeder met in de kinderwagen een baby’tje van 4 maanden. Ze liepen in een lange tocht van Arnhem naar Dieren waar ze opgevangen werden in een boerderij van koffie en eten werden voorzien. En maar weer doorlopen.
  Onderweg ergens aangebeld om de fles voor de baby warm te maken en een schone luier te geven.
  In Brummen kwamen opa, die slager was bij de slager in huis. Mijn vader en moeder met baby kregen een etage bij de horlogemaker. Later moesten ze weer verder trekken, met een rijtuig met achterop gebonden de kinderwagen zijn ze in Lemelerveld aangekomen en daar ook jaren blijven wonen. Onderweg is er veel gepraat over die tijd. Nu kun je het nog vragen.
  Na deze historische rit werden de rollen omgedraaid en werd moeder in de rolstoel gezet en door haar jarige dochter gereden. Bij Intratuin in Duiven kon ze nu zelf haar bloemen uitzoeken die ze zo graag wou hebben. Een Stefanotus en een plant met rode bloemen waar ik de naam van ben vergeten. Weer bij het verzorgingshuis aangekomen hebben wij de bloemen in potten gezet en na afscheid genomen te hebben onze reis vervolgd. Een bezoekje bij mijn jongste broer en zijn gezin in Huissen. Waar meteen verteld werd dat ze het huis van de dader van de aanslag in Apeldoorn aan het onderzoeken zijn, hij woont in Huisen.
  De thuisreis weer aanvaard en terugkijkend op een heel byzondere dag. Een moeder die enorm heeft genoten van het uitje en blij dat haar dochter en schoonzoon bij haar geweest zijn. Aan de andere kant het grote verdriet van de slachtoffers en nabestaanden ook de mensen die dit voor hun ogen hebben zien gebeuren. Nog nooit heb ik de Konigin zo verdrietig gezien, wat heeft deze man bezield om zo veel leed aan te richten. Dat heeft ons Koninklijk huis niet verdiend.
  Nu ga ik slapen, later dan ik gewend ben, maar wilde graag nog even reageren op deze heel byzondere dag.
  elma

 3. Elma van harte gefeliciteerd!
  Wat een rijkdom om 4 generaties bij elkaar te mogen hebben.

 4. Dat een mooie dag zo eindigen moet .
  De nacht is weer niet fijn en dus toch maar even hier langs komen en mijn verhaal doen .
  Ik had er naar uitgekeken deze koninginnedag .
  Op dergelijke dagen ben ik toch maar liever alleen .
  Zoals het was zal het toch nooit meer worden .
  Wat begon de dag mooi en zo zonnig .
  Toen het feest zich meer verplaatste richting Paleis Het Loo , werd het mij zo emotioneel . Wat zijn we op al die plekken vaak geweest samen op vakantie op de Veluwe en soms in Beekbergen .
  Meerdere keren in het Paleis geweest , wat nu dan Museum is . De tuin is zo prachtig en de stallen bezocht .
  Dat kruispunt met de naald en langs de kerk rijden .
  Enkele jaren geleden de herdenkingen op die plek met de oorlogsveteranen , de enkelen die er nog zijn en naar Nederland komen om hun gevallen vrienden te herdenken en het bevrijdingsfeest mee te vieren .
  Daar op die plek reden weer de jeeps en werden de mannen toegejuigd .
  En nu opeens is dat kruispunt door één enkel mens totaal veranderd . ‘
  Hoevaak zijn de beelden niet getoond vandaag .
  Tegen de avond ben ik toch maar even gaan bellen naar Zuslief in Amerika .
  Kan ik even praten en voor haar beter dan dat ze het later op de avond zou lezen op een internet krant . Hoelang we spraken een uur of wellicht langer .
  Omdat ik nog wel even iemand wil bellen spreek ik mijn nicht in Overijssel .
  Na al de narigheden van de dag te hebben besproken , heeft zij nog een heel leuk verhaal over het leuke gezin van Willem Alexander en Maxima en hun kinderen .
  J.L. Zaterdag waren zij met hun gezin in Overijssel om samen te vieren dat ze elkaar 10 jaar kennen .
  Ik heb het verslag erover net gelezen en voor wie belangstelling heeft kan het vinden in de Stentor .
  Er was een reservering voor een etentje met hun gezin in een restaurant in Wezepe , ligt tussen Deventer en Raalte .
  Ze logeerden bij een bed & breakfast in Lemelerveld .
  www,destentor.nl
  Zoek op bovenaan Salland en rechts onder in rode letters bij Wezepe .
  Zo kan ik de nacht verder in gaan met een glimlach .

 5. Vreselijk. Ben nog steeds erg onder de indruk.
  Zo’n mooi en gezellig nationaal feest, waar iedereen zo van geniet, ongeacht kleur, afkomst, leeftijd. Het werkt verbroederend.
  En opeens heeft een iemand dit gevoel verbroken, vernield. Wat zal het vreselijk zijn geweest om daat op dat moment te zijn, al die verschrikkingen, het niet kunnen bevatten van wat er voor je ogen gebeurd. En dan al die doden en gewonden.
  Onvoorstelbaar.
  Ik ben ook bang dat dit feest noooit meer word wat het geweest is.
  We blijven collectief deze heinnering houden, de beveiliging zal nog veel zwaarder worden (het was wel een aanslag op de Koninklijke familie), het onbevangene is er af.
  En dat kan door een persoon gebeuren…………

 6. Heel erg wat er gebeurd is. Vorig jaar was ik er nog bij met kinderen van vijf en zeven en mijn moeder toen koninginnedag in Makkum werd gevierd. Dat zoiets zou kunnen gebeuren heb ik toen niet overdacht. Verschrikkelijk voor alle betrokkenen.

 7. In deze uren denk ik aan de nabestaanden en degenen die dit verschrikkelijke schouwspel onder hun ogen hebben zien gebeuren. Maar ik denk ook aan de ouders van de dader, hoe verwerk je dit allemaal? Dit draagt iedereen mee. Mooi dat er meteen een bezinningsdienst is georganiseerd voor vandaag in een kerk in Apeldoor; dat men met elkaar kracht vindt dit vreselijke drama een plek te geven.

 8. Koninginnedag begon zo mooi. Om even na achten liep ik al over de piekjesmarkt en we hadden om elf uur heerlijk oranje gebak.
  Daarna de dramatische beelden . Mijn gedachten gaan uit naar iedereen die door dit drama persoonlijk is geraakt.

 9. Dit was verschrikkelijk. Albert Verlinden zei gisteravond in RTL boulevard: “We laten ons toch @#$% niet koninginnedag afnemen door zo’n gek?” Daarom zat hij er in oranje shirt en niet in een zwart pak.
  Nou ben ik niet zo’n fan van hem maar ik vond dat hij gelijk had. Maar of het nog kan, een “gewone” koninginnedag? Ook de koninklijke familie zal haar onbevangenheid kwijt zijn.
  Mijn medeleven gaat uit naar de nabestaanden.
  Elma, van harte gefeliciteerd!

 10. Elma, ook onze koningin nog van harte gefeliciteerd met je verjaardag. Aangezien Elma nooit iets van haar verjaardag wil weten, hebben we altijd over de koningin is dan jarig. Vorige week kwam ik nog oude handwerkboeken tegen dus Elma gebeld. Ze weet uit haar hoofd precies wordt ze in huis heeft. Toen ze over de kosten begon. Was het de vaste kreet “onze Koningin is dan jarig”. Via onze vaste postbode kon het pakketje mooi op tijd afgeleverd worden. Elma verdwijnt rond haar verjaardag met haar man en haar kinderen vaak. Ook bij ons thuis viert niet iedereeen zijn verjaardag graag. Dus wij verdwijnen morgen. We dobberen ergens in alle rust op het water. Onze vrienden vinden het prima. De afstand begint een probleem te worden en we worden allemaal een dagje ouder. Dus de vrienden vinden het prettiger om alleen te komen waardoor je iedereen persoonlijk aandacht kunt geven.
  Gistermorgen kwam een vriendin langs met oranje tompoezen. Heerlijk met de familie samen deze opgepuzzeld. Na met middag eten verdween iedereen alle kanten op. Ik ben mijn bed in gekropen en dacht nog even kijken hoe het is met de defile. Ik snapte er eerst niets van wel dat er een ongeluk was gebeurd maar het duurde vrij lang voor dat ik de eerste beelden kreeg te zien. Je wordt boos en gefrustreerd tegelijk. Waarom doet iemand toch zo iets. Wat een verdriet heeft hij de slachtoffers en de nabestaanden aangedaan. Waarom neemt hij van ons onze koninginnedag af. Want dat is nu gebeurd. Triest dat zo’n een man actie alles stuk kan maken.

 11. @elma, een dag om nooit meer te vergeten. Voor jou in dubbel opzicht.
  Via deze weg wil ik je toch nog van harte feliciteren met je 65e verjaardag en een gezond nieuw jaar wensen.
  @Gerrie, ik hoop dat je na het late tijdstip alsnog de slaap kon pakken.
  @Tijm, vreselijk dat één persoon de mooie traditie van koninginnedag in één klap van de kaart veegt.
  De bestuurder is vannacht overleden. Wat ging er in zijn hoofd om om tot deze daad te komen. Niemand kan het zeggen.
  @Maaike,… waar jij die mooie foto maakte.

 12. Wat een mooi verhaal Gerrie, dank je wel. Vooral dat samen opruimen!
  Na dat drama gisteren kunnen we zoiets wel gebruiken.

 13. Slecht geslapen, veel liggen woelen, want hoe komt iemand tot zo’n daad, wie beneemt zoveel mensen het leven? Ik heb heel veel vragen, maar het antwoord zullen we nooit weten, want hij is niet meer en hij zal nooit weten hoeveel verdriet hij de nabestaande, de gewonde en ons heeft aangedaan.
  Maar koninginnedag moet blijven in zijn huidige vorm, want gekken zijn er altijd geweest en laat deze gek nu niet datgene verpesten waarvan de meeste van ons zo oprecht van genieten.
  Groetjes
  Ines

 14. Berthi, door al die akelige gedachten die ik maar niet kwijt raak, vergeet ik helemaal om je te complimenteren met de prachtige foto’s!

 15. Vreselijk! Vandaag was het vreemd rustig in de stad, er stonden groepjes mensen bij elkaar en de bedrukte gezichten zeiden genoeg. Het is zo’n verlies van onschuld, samen koninginnendag vieren, zal dat nog kunnen in dit land?

 16. @mieke s, de foto’s zijn niet zo belangrijk, maar om toch iets van de koninginnedagsfeer te laten zien, wilde ik enkele foto’s plaatsen.
  Deze kinderen hebben gisteren heerlijk genoten van alle activiteiten en weten niet wat er allemaal gebeurd is. Voor hun was het een feestdag.
  @betty, ik ben bang dat door de actie van één man de koninginnedag nooit meer kan worden zoals het was. Afschuwelijk!

 17. Dankzij de web-log van Berthi kunnen wij heel veel verhalen kwijt. Vreuge en verdriet, alles kun je vertellen en dat 24 uur per dag. Als je niet kunt slapen zoals Gerrie en op dat punt bij de Naald herinneringen had aan de jeeps die daar lang reden met veteranen.
  Had deze man in grote nood ook er maar over kunnen praten, dan was er misschien de betrokkenen enorm veel leed bespaard gebleven.
  Nu zullen wij het nooit weten, hij neemt zijn levensverhaal mee in zijn graf.
  elma

 18. Alles is zo anders en bij paleis HUIS TEN BOSCH is de bewaking verscherpt .
  Velen konden zich tot op heden makkelijk legitimeren met hun leg.bewijs vanuit de auto omhoog zichtbaar te houden , maar iedereen is nu verplicht uit de auto te stappen .
  En volgende week met zoveel mensen op de Dam . . .
  Er komen nog moeilijke dagen met al de herdenkingen .

 19. Wens iedereen sterkte met de verwerking van deze dag, en diegenen die jarig waren alsnog gefeliciteerd. Er gaat nog zoveel in onze hoofden om .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *