Yarnbombing


Honderden breiers over de hele wereld maken wollige creaties rond publieke goederen zoals bomen en lantaarnpalen. Zij nemen foto’s van hun kleurrijke kunst en posten deze op internetsites. Het verschijnsel, genaamd Yarnbombing, vindt zijn oorsprong waarschijnlijk in Amerika. Yarnbombing is gemakkelijk te doen en de kleurrijke kunst zal zeker bij iedereen een glimlach tevoorschijn toveren. Wat te denken van de graffiti bus. Mevrouw Sayeg, die de website Knitta oprichtte, kreeg gelukkig hulp om de enorme lappen te breien. Na een week was de brei-bus klaar.

Twee breiers uit Vancouver, Mandy Moore en Leanne Prain, hebben besloten een boek uit te geven over deze breikunst: Yarn Bombing: The Art of Crochet and Knit Graffiti. Het boek is vanaf 1 september 2009 te koop.

32 gedachten over “Yarnbombing

 1. he? wat een ongeloofelijk toeval! ik ben helmaal in de war dat ik dit nu hier lees. ik heb namelijk gisteren ongeveer dezelfde log geschreven met dezelfde foto. ik had hem nog niet gepubliceerd maar voor een toekomstige gelegenheid geschreven!

 2. De bus is prachtig, wat zullen de dames plezier hebben gehad in dit breiwerk.
  Je moet maar op het idee komen en medewerking hebben van de busmaatschappij.
  Ben al druk aan het denken, wat kan ik in en om het huis voorzien van een breiwerkje.
  De oude eik heb ik al gevraagd, die vond het niet zo leuk.
  elma

 3. @annita, ik zie het al voor me. Straten vol met brei-bussen, dat zou een vrolijk geheel geven, de mensen beginnen de dag met een glimlach en zijn aardig en vriendelijk voor elkaar.
  Zeker weten dat de brei-bus een positieve uitstraling heeft op iedereen.
  @lheurebleue, haha, het hangt in de lucht!?:-)
  Ik ben benieuwd naar je logje!
  @elma, er zijn vast andere opjecten die een fleurig breiwerkje willen hebben!
  @ines, heel gezellig om zo’n project met zijn allen te doen.
  @Hilly, het was me de laatste keer in Rotterdam opgevallen dat in deze wereldstad veel kunst is te zien. Erg mooi. De volgende keer probeer ik tijd te maken om foto’s te nemen.

 4. Natuurlijk het toppunt van “onnut” maar wat vreselijk leuk. Het boek staat al op mijn verlanglijst!

 5. vrolijke bus , maar of dat nu bruikbaar is. Ik ben iemand die altijd iets wil maken dat ook gebruikt kan worden. uitgeonderd merklappen, die zijn er voor “mooi”fijn zonnig weekend allemaal

 6. Geweldig !!
  Zag hem al érgens’ en ik vind het énig. Maar twee weken aan gewerkt !!?
  Zie meer van deze projecten en vind dat ze lekker/leuk bezig zijn.
  Ik denk dat ik maar eerst met mijn fietsie begin en dan de busmaatschappij eens bel :-))
  Nee, toch maar kleiner werk maken denk ik.
  En het boek zal ik niet kopen.
  Ga vandaag mijn Groninger mutsje afmaken. Want dát boek heb ik wel gekocht !!!

 7. Wat een leuke bus, zou hier ook geweldig zijn brengt in ieder geval fleur in het stadsbeeld.

 8. wat leuk van mij mogen ze meer dingen zo versieren waar haal je het vandaan! groet Henny

 9. Zeer origineel .
  En nu zit ik te bedenken wat ik nog eens zou kunnen bebreien of anders behaken .

 10. Zo’n bus tovert een glimlach op ieders gezicht ,denk ik.

 11. Schiet me nu te binnen naar aanleiding van de reactie van Marian’ne M: is er niet in Nederland een plaats waar ze de jasbeschermers op fietsen in vrolijke kleuren haken? Spakenburg???

 12. Berthi had een vooruitziende blik, Elma kan nog andere objecten breien en versieren. Onze dochter Wilma die in Duitsland woont en net een week thuis is geweest, belde met een bestelling. In de week dat ze hier was hebben we kralenbolletjes geregen en heeft ze op het wolkamertje div. kleuren uitgezocht voor poncho’s. Op de breimachine heb ik ze gebreid en ze waren erg naar haar zin. Ook haar collega’s en vriendinnen vonden ze prachtig. En niet alleen de poncho’s, ook de kralenballetjes verkoopt zij van haar hals. Dit zijn mijn eerste buitenlandse opdrachten, met een prima vertegenwoordigster.
  Nu ga ik eerst maar onze Oosterburen aankleden en versieren.
  elma

 13. @Tilleke Schwarz, dat is toevallig dat je nu reageert. Ik had i.p.v deze log eerst de log willen doen die ik er zojuist op heb gezet.
  Ik laat een werk van je zien en een uitnodigingskaart waar ook een borduurwerk op staat. Wist je dat?

 14. Ja leuk, heb het gezien en al gereageerd op de eerste schrijfster met wat achtergrondinformatie.
  Welnu, onze kat is eindelijk binnen en nu ga ik naar bed, welterusten, Tilleke

 15. Ik weet dat Hilly een link had naar een patroon van een mooie gehaakte jasbeschermer.
  Misschien heeft ze die nog(haar blog is helaas dicht/weg).

 16. Om op de jasbeschermer terug te komen.
  In de serie uitgegeven door ARIADNE HANDWERK BIBLIOTHEEK en Zomer en Keuning in 1975.
  In het boek ONZE KLEDERDRACHTEN van Constance Nieuwhof staat op blz.92 bij Staphorst een:
  GEHAAKT FIETSNET gehaakt van perlgaren nr. 5
  in hardblauw, rood, wit, geel, groen, paars oranje, turquoise en zwart. In het boek zit ook een los patroon uitgegeven door Libelle
  gehaakt in 6 kleuren katoen. Het patroon zal ik eens vergelijken of er nog verschil in zit.
  In het boek KLEDERDRACHTEN IN OVERIJSSEL uitgave 1982 vind ik de volgende informatie: Ook de prachtige zelfgehaakte fietsnetten krijgen een somberder kleur, wanneer de eigenares in de rouw is. (blauw, groen).
  elma

 17. @marian’ne m, die link kwam van de Libelle site. Ik heb net gezocht, maar het patroon staat er niet meer op.
  @elma, het is maar goed dat we altijd de boeken nog hebben, dat is ons naslagwerk.
  Internet is prachtig, maar op een gegeven moment verdwijnt er informatie.

 18. Ja idd heb vannacht ook zitten zoeken. Maar dacht dat Hilly een oud patroon had !!;-)
  Wanneer je dingen niet meteen goed opslaat verdwijnt het idd.
  Ben daardoor veel ‘kwijt’, maar gelukkig is er nog véél meer over !!!

 19. Gisteravond laat heb ik hier al zitten genieten en stuurde het busverhaal door aan mijn pedicure over wie ik ook een logje schreef omdat ze zo prachtig kan breien. Ze zal er zeker plezier in hebben om te lezen.
  Ik vind dit een gewéldig project en de korte tijd waarin zoiets tot stand komt ongelofelijk.

 20. Ik zie het al voor me, die bus, en wij er allemaal in met onze handwerkjes, en dan op vakantie door Nederland.
  Met een uitstapje naar Antwerpen want daar is nu een handwerktentoonstelling in het maagdenhuis.

 21. Elma, als ik nou een fiets had, dan zou ik onmiddellijk beginnen met die mooie jasbeschermers ;-))

 22. @Else, dank je wel voor deze link. Een poosje geleden was ik de link bij Libelle aan het zoeken, maar kon het niet vinden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *