Verpakking

Verpakkingen zijn er in alle soorten en maten. Saai, lelijk, opvallend, fleurig, sober etc. Een verpakking zegt veel. Misschien hangt het er zelfs vanaf of je het product koopt. Ik ben gevoelig voor een mooie verpakking en heb de neiging om een ingepakt cadeautje een poosje te laten liggen. Neem dit bijvoorbeeld.

Museum Het Leids Wevershuis heeft tot en met 17 mei 2009 de tentoonstelling Verpakking. De ruim veertig leden van Steek Plus pakken in Het Leids Wevershuis uit (en in…) met de werken die zij het afgelopen jaar maakten. De diversiteit van het getoonde werk is zeer groot, zodat het een interessant beeld geeft van wat er allemaal met textiel mogelijk is. Verpakkingsmateriaal werd gebruikt in en om allerlei textiel. En allerlei textiele vormen werden gebruikt om materialen te verpakken. Er werd veel laag over laag gewerkt, machinaal en handmatig geborduurd, met gebruikmaking van diverse materialen als bijvoorbeeld hout, verf en papier.

Op vrijdag, zaterdag of zondag zijn er demonstraties van toegepaste technieken door Steek Plus kunstenaars.

16 gedachten over “Verpakking

 1. Verpakkingen zijn altijd interessant, vind ik. En hier ook nog eens met textiel als onderwerp. Lag Leiden maar wat dichterbij …

 2. Dat lijkt mij een interessante tentoonstelling.
  Hebben jullie dat nou ook dat als er in een winkel gevraagd wordt: “Is het een kadootje?” dat je dan “nee” zegt omdat je van te voren weet dat er slordig papiertje met teveel plakband omheen gemieterd wordt?
  Een klein beetje leuk en zeker een klein beetje netjes is toch niet teveel gevraagd.

 3. Wat een leuk idee om zo een tentoonstelling aan te kondigen. Ik houd erg van doosjes en dozen in allerlei soorten en maten. Mijn huis is er dan ook mee volgestopt.
  elma

 4. @Mieke s: Dat hangt er natuurlijk wel vanaf in welke winkel je bent.
  Ik heb er een hekel aan, als je cadeautje in “cadeaupapier” wordt verpakt waar veel reclame voor het bedrijf op staat. (Vroeger bij Bart Smit bijv. Ik weet niet of dat nu nog zo is.) Dan sta ik geduldig wachten tot een onhandige maar goedbedoelende kassajuffrouw het ding inpakt, terwijl ik op dat moment al besluit het thuis weer over te doen in een ECHT feestelijke verpakking.

 5. grappig !!
  Ja ook gek op doosjes etc en verpakkingen, altijd nog te (her)gebruiken 😉
  En cadeautjes pakken wij het liefste zelf in met wat extra erop/aan !!

 6. Ook schoenendozen gaan niet weg. In de loop der jaren mag ik voor de lege dozen wel een INLOOPKAST.
  elma

 7. Zou dat iets vrouwen eigen zijn , mooi ingepakte cadeautjes . Ik ben er tenminste gek op . Soms is het jammer om het uit te pakken .
  Het heeft toch heel wat om het op een mooie manier te presenteren .
  Ik heb eens voor een Quiltvriendin , waar we met een groepje samen bij haar thuis kwamen iets om te snoepen mee genomen en had het verpakt in een mooi quiltstofje .
  Er zijn Japanse boekjes met prachtig gevouwen kunstwerkjes om verpakkingen te maken .
  Ergens heb ik nog een boek waar vele doosjes in allerlei maten uitgehaald kunnen worden . Je hoeft het alleen maar in elkaar te zetten . Het vraagt minder creativiteit van je zelf , maar ze zijn heel mooi .
  Mooi papier en motieven in de prachtigste kleuren .

 8. Inpakken ?? Ik heb vandaag de zelfgemaakte cadeautjes van de kleuters ingepakt voor moederdag.
  Je moest de gezichtjes van de kids eens gezien hebben.
  Mooi ingepakt in resten behangpapier !! Met zelfgemaakte roosjes van papier erop, een zelfgemaakt kaartje eraan hangend, een versje erop.
  Voor mij was het een heel werk, ik had eigenlijk vrij vandaag, ben vervangster, maar de gezichtjes van de kids spraken .
  Over inpakken gesproken..
  [ we waren zo vroeg , omdat de meivakantie hier begint en na deze vakantie is het bijna moederdag]

 9. Ik ben ook gek op een leuke verpakking,en iets in een doosje is zo leuk te geven ,,
  Ik kan me vorstellen hoe die klas eruitzag met al die ingepakte poederdag dingetjes. Zijn zulke kostbare cadeautjes.

 10. Ja Berthi, ik weet nog hoe leuk ik dat logje van jouw eigen cadeautje voor jezelf vond.
  Ik vond ooit een site waar je allerlei mallen voor doosjes kon downloaden (ben hem al heel lang kwijt) en daar was ik zó dol op, net zo leuk als de mail op de poster die je laat zien.
  De lieve pakjes die ik soms van bloggers heb gekregen zijn vaak ook zo leuk ingepakt, dan is het pakje op zich al een cadeautje en daar maak ik ook foto’s van, dus deze expositie is ook echt iets voor mij!

 11. Leuk Berthi, ik ben ook erg gevoelig voor mooi ingepakt iets te geven of te krijgen. De Japanners hebben ook van die mooie inpak voorbeelden. Ik heb er een mooi boek over. Zelf probeer ik een cadeautje altijd leuk in te pakken. \Maar owe als iemand dan de verpakking er rist rats aftrekt…Die krijgt dan nooit meer een mooi ingepakt cadeautje van me!!!

 12. @Saskia, waarom hebben wij in het zuiden niet zo’n wevershuis waar van die mooie exposities gehouden kunnen worden?
  @Mieke S, het is net wat Saskia zegt. Het hangt helemaal van de winkel af. Eergisteren was ik bij Blokker en voor mij stond een mevrouw die cadeautjes had gekocht voor communiekantjes. Ze wilde de spulletjes graag ingepakt hebben. En jawel, er kwam van dat lelijke Blokkerpapier omheen.
  @elma, haha een inloopkast van dozen. Grappig!:-)))
  @Gerrie, Japans papier en vouwwerk, meesterlijk!
  @mariann’ne m, genoeg ideetjes!
  @annemie f, de zelf gemaakte moederdagcadeautjes van de kinderen met een leuk versje zijn de allermooiste, liefste, vrolijkste en meest dierbare.
  Ik weet zeker dat jij er veel tijd en aandacht aan hebt besteed. Jij maakt altijd van die mooie cadeautjes.
  @Corrie, dat je dat onthouden hebt. Er verschijnt zoveel informatie op mijn blog!
  @Marijna, gelukkig waarderen de meeste mensen een mooi ingepakt cadeautje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *