Fleur Bourgonje

Met veel plezier las ik de blog van Hilly. Vaak schreef ze over haar passie boeken. Op levendige wijze deelde ze haar mening met de lezers. Zo kan ik me o zo goed de log herinneren waarin Hilly vertelde over haar favoriete schrijfster Fleur Bourgonje. Ik noteerde de titel Een huis voor het leven in mijn schrift.

Fleur Bourgonje is net terug uit Argentinië waar zij de laatste hand legde aan haar nieuwste roman Verdwijnpunt die in augustus verschijnt.
Gisterochtend was Fleur Bourgonje te gast in Grand-Café Gallery te Panningen voor een lezing. De organisatie was in handen van Literair Café Helden.

Als kind maakte Fleur Bourgonje in gedachten de mooiste reizen. Vanaf haar twintigste trekt ze de wijde wereld in. Argentinië, Chili, Cuba, Venezuela, Paaseiland, om maar een paar voorbeelden te noemen waar ze al verblijft. Ze neemt veel beelden in zich op, noteert krabbels om deze vervolgens in alle rust (tegenwoordig in Nederland) uit te werken tot een roman.

Op koninginnedag in Amsterdam ziet ze een bekende Australische schrijver ‘radeloos’ rondlopen. Ze spreekt hem aan en nodigt hem uit om een kopje koffie te gaan drinken. Fleur vertelt over haar reizen en dat ze graag afgelegen eilanden bezoekt. Dan zou Tasmanië zeker iets voor haar zijn, volgens de Australiër. Op internet gaat Fleur op zoek, vult formulieren in, en is Tasmanië vergeten als ze na een half jaar een bericht ontvangt. Eigenlijk heeft ze geen zin meer om te gaan, maar vertrekt toch naar een van de zuidelijkste eilanden van deze aarde. Hieruit ontstaat de roman/verhalenbundel Aurora Australis.

Fleur Bourgonje wordt uitgenodigd voor een reunië van haar middelbare school. Ze maken de fout door de partners ook uit te nodigen. Fleur Bourgonje neemt als buitenstaander dit in zich op. Dit beeld gebruikt zij voor haar roman De dijk waarlangs we lagen.

Enige tijd verblijft Fleur Bourgonje in het Adriaan Roland Holsthuis in Bergen om haar dichtbundel Vrije val af te maken. Deze dichtbundel is ontstaan uit een krantenbericht. In filmpje vertelt Fleur er meer over.
Vanuit het Adriaan Roland Holsthuis heb je een prachtig uitzicht. Op een dag wordt het mooie zicht belemmerd door de nevel/mist. Fleur ziet in deze mist afbeeldingen van paarden die haar meetrekken naar herinneringen. Dit beeld geeft aanleiding tot de autobiografische roman Nevelpaarden.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van boeken die Fleur Bourgonje heeft geschreven. Tot nu toe heb ik alleen haar autobiografische roman Een huis voor het leven gelezen. Hier zal het zeker niet bij blijven. Fleur heeft een mooi taalgebruik en schrijft beeldend.

22 gedachten over “Fleur Bourgonje

 1. Hahah, leuk Berthi, dat je er enthousiast door werd ,iak vind het jammer dat alles weg is van mijn blog(je kunt er nu zelfs een boek van laten maken ,grrrrrr..)
  afijn blij dat je hebt genoten van haar, ze heeft ook een weblog,zoals je weet
  http://fleurbourgonje.blogspot.com/
  Maar…gelukkig wist ik al van jou dat er in augustus nieuwe boeken van haar komen….heerlijk.
  “In Fez” is zo’n bijzonder verzamelaarsobject, een boek van de kleine uitgeverij Brokaat,(http://www.brokaatboek.nl)
  In dit geval een samenwerking tussen de fotograaf /grafisch vormgever Menno Jonker en Fleur Bourgonje.
  Hier zie je prachtige foto’s van allerlei ambachtslieden ,wasvrouwen ,borduursters en iem.na haar bruiloft met prachtig versierde handen.Niet meer te krijgen,maar als je een idee van de sfeer in Fez wilt krijgen ,kun je “labyrint”lezen ,wat hier in feite aan voorafgaat, zo mooi van sfeer en schrijven….
  Ik ben blij dat jij ook haar mooie taalgebruik waardeert, ik heb alles als echte fan ,vind de melacholieke toon erg mooi en t “ontheemde” gevoel spreekt me erg aan….ach laat ik maar ophouden ,de reactie wordt te lang…jammer dat wij niet konden ,had leuk geweest om jou en haar te zien…..

 2. de link naar uitgeverij brokaat wekt niet meer ,ze zijn overgegeaan in een stichting , maar er is niks meer van te vinden ,in de Beemster zaten ze….

 3. We missen Hilly en haar weblog, dat is zeker, maar ik begrijp zo goed waarom ze ermee stopte. Gelukkig ontmoeten we haar nog steeds op onze weblogs zoals hierbioven bij haar reacties die weer helemaal des Hilly’s zijn ;- ))
  Een heel fijn log Berthi waarin ik weer heerlijk even verdwaalde in het filmpje en de links en ik googelde nog even op het “Adriaan Roland Holsthuis” en ontmoette in een link aldaar nog een schrijfster die vertelt, kortom ik heb een heel mooie start van deze ochtend terwijl ik zo dichtbij datzelfde Holsthuis zit, een prachtige omgeving en vanuit dat huis een heerlijk uitzicht, heel inspirerend en ik ben erg blij dat het voor dit doel wordt gebruikt.
  Wie weet Berthi, mag jij er na uitgave van jouw boekje de volgende keer ook zit te schrijven ;- ))

 4. @Hilly, heerlijk al die links die je weer geeft. Haar weblog heb ik al verschillende keren bezocht.
  Er is ook even gesproken over Labyrint. Helaas uitverkocht, vertelde Fleur Bourgonje.
  Het fotoboek In Fez is nieuw voor me. Lijkt me erg mooi.
  Echt zonde dat je je logjes in de prullenbak hebt gegooid. Misschien iets te impulsief gehandeld? Je had er veel tijd ingestopt. Nu had je er een leuk boek van kunnen maken. Dat boek had goed gestaan in je boekenkast.
  Een boek van mijn weblog maken staat al lang op mijn verlanglijst voor later…

 5. Soms een uurtje met een borduurtje of stilletjes in hoekje met een gezellig boekje !

 6. Vroeger las ik zo ongeveer alles wat los en vast zit. (zat). Hebben daar nou meer mensen last van, dat ze nauwelijks nog de concentratie voor een boek kunnen opbrengen?
  Het laatste wat ik gelezen heb is het slot van Harry Potter en een enkele John Grisham! Misschien brei ik wel te veel!?

 7. Nee hoor Berthi, ook bij mij is het óf het een óf het ander.
  Maar ik herken dat wel wat Mieke beschrijft, ik lijk ook geen puf meer te hebben voor een boek. Maar er gloort hoop, heb juist het boek van Kylie Fitzpatrick in een ruk uitgelezen. Ja “het wandtapijt”, dus toch weer borduren 😉
  Maar kom vanmiddag tóch in het dorp dus bedankt voor je tip. Ik ga eens op zoek naar Fleur in de bieb.

 8. Ik heb hier tussen alles door zitten genieten, door jou log te lezen.
  Dank je wel Berthi. Ook het filmpje beluisterd Heerlijk !!
  Ik hou haar in gedachten !!

 9. @ine, mij lukt het ook niet hoor om twee dingen tegelijk te doen!:-)
  De boeken van Fleur Bourgonje zullen zeker in de bibliotheek te vinden zijn.
  @José, mooi filmpje hè?

 10. Misschien komt er ooit een dag dat ik niet wil lezen over draadjes, stofjes en patroontjes. Maar voorlopig nog niet.
  elma

 11. Vroege vogels. Wat leuk dat wij hebben kunnen zien wat Claudy Jongstra met haar prijs voor Toegepaste Kunst heeft gedaan.
  Een tuintje aan laten leggen waar haar eigen verfplanten groeien. Maar hopen op een goede oogst. Ons klimaat is niet altijd gunstig voor div. planten.
  Vroeger stond hier in de oude bijkeuken ook vaak een grote pan op het vuur met afrikaantjes, uien of walnootbolsters.
  Berthi als je de eekhoorntjes wat lekkers wilt geven, pindakaas daar zijn ze gek op.
  dat was ook bij vroege vogels.
  elma

 12. hoi Berthi,
  ook ik ben door Hilly boeken gaan lezen en kopen van Fleur Bourgonje. Leuk dat je naar een lezing van haar bent geweest en een logje aan haar gewijd hebt.

 13. Ik kan wél breien en t.v. kijken (luisteren) maar dan moet het simpel breiwerk zijn. Kreeg trouwens van iemand de tip om luisterboeken op te zetten tijdens het breien! Dan word je voorgelezen. Is misschien wel wat.

 14. Net op tijd om naar vroege vogels te kijken .
  Jaren geleden was er veel aandacht voor deze manier van verven met allerlei planten bladeren en schillen in onze vertrouwde Ariadne .
  Heel even ging ik vanmiddag nog langs de vele boeken bij Bruna .
  Wanneer ik weer eens post moet laten wegen dan neem ik wat meer tijd voor de boeken .
  En dan ronddwalen door een enorme boekenwinkel van Paagman in den Haag , dat is ook smullen .
  En zo fijn dat er nu een café bij is , kun je er wel een dagtrip van maken .
  In gedachten hele reizen maken dat deed ik ook als kind en op de fiets van Ma achter in het kolenschuurtje , gewoon op de fiets klimmen en dan maar achteruit trappen en zo maakte ik de fijnste fietstochtjes tussen de zwarte kolen ,
  heerlijk genieten en van niemand last .
  Misschien dat ik daarom ook aardig alleen kan zijn .
  Heb er ook wel eens over gedacht om nog eens zo,n tochtje te beschrijven , maar mijn pen heeft het al zo druk . . .
  Ik lees hier ook over een reunie , dan moet je nooit je partner meenemen .
  We waren meestal wel samen op pad , maar een reunie van de ander moet je niet meegaan . Je kunt je hooguit laten wegbrengen . . .
  Inmiddels ben ik ook een beetje nieuwsgierig geworden naar de schrijfstijl van Fleur .

 15. @elma, leuk dat jij de uitzending ook hebt gezien. Claudy Jongstra heeft een aardig tuintje aan laten leggen. Over een poosje krijgen we Jongstra kleuren!
  Mijn eekhoorns zijn nog steeds dol op de walnoten. Ze eten tegenwoordig de noten ter plekke op en gooien de lege notendoppen voor hun pootjes neer!:-) Ik heb er zelfs een foto van gemaakt. Misschien maar eens laten zien!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *