Guizhou – ChinaIn het voorjaar staat immer de Verenigingsdag van Merkwaardig gepland. Dit jaar was er gekozen voor de datum 18 april, dus vandaag. Het was wederom een warme ontmoetingsdag met veel bekenden – ik noem geen namen, want gegarandeerd dat ik iemand vergeet -, de jaarvergadering, veel stands met de mooiste handwerkmaterialen en een lezing van Ien Rappoldt met als titel: De kunst van het versieren. Op boeiende wijze vertelde Ien Rappoldt over de cultuur van de minderheden in zuid-west China, de provincie Quizhou. Zij staan met één been in de Chinese samenleving van nu, met het andere been in de eigen tradities van het volk waar ze zijn geboren.

Ien Rappoldt had zeer fraaie kledingstukken met het meest fijne borduurwerk bij zich zodat zij ons wegwijs kon maken in de borduurtechnieken. Aan de hand van dia’s en korte filmpjes kregen we een goede indruk in de leefwijze van onder andere de Miao en de Dong.

Ien Rappoldt probeert elk jaar een maand in zuid-west Cina door te brengen. Zij trekt de bergen in om contact te maken met de mensen. Regelmatig krijgt zij de gelegenheid om te logeren in hun huisjes. Zij krijgt les in de verschillende borduurtechnieken. Les wil in dit geval zeggen dat Ien nadoet wat de dames borduren. Inmiddels heeft Ien veel kennis vergaard en is zij bezig om alle informatie te bundelen in een borduurboekje. Op 9 oktober 2009 geeft Ien Rappoldt een workshop in de Chinese borduurtechnieken voor Needles4all en hoopt haar boekje dan te kunnen presenteren.

Als voorproefje heeft Ien Rappoldt een borduurmotiefje uit een babydraagzak op patroon gezet.

Van 21 mei tot en met 1 juni 2009 kun je circa 35 kostuums uit de collectie van Ien Rappoldt gaan bekijken op Kasteel Cannenburgh in Vaassen. De expositie Breekbaar en geplooid zal behalve Chinees textiel ook Chinees porselein uit eigen collectie van de Geldersche Kasteelen laten zien.

Markten worden door de mensen goed bezocht, een ideale plaats om foto’s te maken. Op bovenstaande foto’s zie je een vrouw bezig met een schoentje te maken. Zij is een zool aan het doorpitten. Op de markt kwam Ien Rappoldt behalve deze schoentjes ook de alom bekende tijgerschoentjes tegen. Zij dacht aan mij – overigens heel bijzonder als iemand op een markt in China aan je denkt – en aan de tentoonstelling van vorig jaar op de Keukenhof en kocht de tijgerschoentjes voor mij.

Foto’s: Ien Rappoldt

De nieuwe tijgerschoentjes die Ien afgelopen januari in China kocht. Heel mooi dat vandaag de dag de tijgerschoentjes nog gemaakt worden. In deze log kun je ze vergelijken met oude exemplaren.

Boeken over China kun je in deze log vinden.

29 gedachten over “Guizhou – China

 1. Berthi, als ik het niet gedacht had…gelijk dezelfde dag nog een log over CHINA… wat een mooie presentatie was het !!! en nu kunnen we nog weer even nagenieten en het aan degenen die er niet bij waren doorgeven ook over de tentoonstelling en de workshop !!
  Goed weekend groetjes van LIES

 2. @Lies Huizer, leuk om je vandaag weer gezien en gesproken te hebben. Dat geldt ook voor alle andere handwerksters.
  Jaja, het is me gelukt om nog een logje over de interessante lezing te maken!:-)

 3. Wat een bijzondere lezing zal het geweest zijn. en wat lief van haar om voor jou die schoentjes mee te nemen. Mooie foto’s liet je zien. Schitterende borduurwerken zijn het toch.

 4. Wat een mooi verhaal en de foto´s . schittrend, wat zule je samen met de merkwaardigewrouwen hebben genoten. Leuk voor de thuisblijvers om zo iets toch mee te beleven. Fijne Zondag. Ik ga de zon in.

 5. Wat een mooi verhaal en de foto´s . schittrend, wat zule je samen met de merkwaardigewrouwen hebben genoten. Leuk voor de thuisblijvers om zo iets toch mee te beleven. Fijne Zondag. Ik ga de zon in.

 6. Wat een leuk verhaal en wat een kleurijke mutsjes dragen de kleintjes en wat ontzetten aardig dat zij die schoentjes voor je mee heeft genomen.
  Groetjes
  Ines

 7. Ja het was schitterend en heel interessant. een boeiende vertelster.
  En die kleuren!!! Knalrood naast felrose, ik zou het niet durven, maar het paste wonderwel.

 8. Prachtig om dit op de vroege zondagmorgen voorgeschoteld te krijgen.Het is weer genieten,zo mooi als de Chinezen kunnen borduren.

 9. Leuk om het verslag van gisteren bij je te lezen, Berthi. Wat zul je blij zijn met de tijgerschoentjes!
  Een kleine correctie: De workshop Chinees Borduren is NIET op 9 oktober, maar op 3 oktober (in Barneveld). En ook in Amsterdam staat de workshop gepland, op 24 oktober. Voor beide dagen is het nog mogelijk in te schrijven.

 10. Wat zal dat mooi zijn om in China op de markt te lopen, wat een kleurrijk geheel.
  Wij lekker buiten in het zonnetje en Berthi weer op reis. Van al haar reizen genieten wij mee, door de mooie fotos die zij gemaakt heeft. Wat een verrassing dat je weer een paar schoentjes hebt gekregen, erg mooi.
  elma

 11. In de vroege uurtjes heb ik hier al rondgewandeld en zag de lieve kindjes met hun kleurige mutsen .
  De kindjes zou je zo willen knuffelen .
  Ik ben helemaal weg van de prachtig All over motieven van het draagzakje .
  Een mooi verslag zo zijn we er ook een beetje geweest .
  En straks naar Kasteel Cannenburgh , dat kasteel alleen al is de moeite waard .
  Ik heb j.l. Donderdag mogen genieten van prachtige Quilts .
  Op een mooie locatie , wel geen kasteel , maar wel om rustig rond te kunnen dwalen .
  Na de tocht langs de Quilts een rondetafel gesprek met andere Quiltgenoten om bij een kopje koffie nog wat na te genieten samen met Marijke van Hesse .
  Ze vertelde van de plannen om volgend jaar een Quilt-Cruise te maken vanaf Dover naar Schotland .
  Aan boord veel verwennerijen zoals dat gebruikelijk is bij dergelijke vaarten en op volle zee zal er ijverig gequilt worden !
  Er is veel belangstelling voor de Quilt-Cruise .
  Dit alles brengt natuurlijk veel voorbereiding met zich mee en vandaar volgend jaar geen tentoonstelling .
  Marijke was er nu met een uitgebreide kraam stofjes en allerlei benodigdheden voor het Quilten .
  Begrijpelijk dat ik niet zonder iets huiswaarts keerde .
  Het is wel even anders dan op internet winkelen , maar ben blij dat dat ook mogelijk is .

 12. Berthi , wanneer je over China verteld , moet ik toch altijd ook weer even denken aan je ontmoetingen en verslagen van Peggy .
  Alweer eens iets vernomen van haar ?
  Ik bewonder haar enorm , met haar durf en doorzetting komt ze er toch maar .
  Ik hoop wel dat ze het goed maakt .

 13. ELMA , ik heb tijdens de rondgang langs de Quilts vele stoelen kunnen proberen !

 14. Berthi, wat ben jij snel! Nu al een logje over gisteren.
  De lezing van Ien Rappoldt was inderdaad heel boeiend. Het onderwerp en haar belevenissen bracht zij met veel humor en kennis van zaken.
  Blij dat ik erbij kon zijn.

 15. Berthi,
  Ik heb ook zo genoten van de met veel enthousiasme gebrachte lezing door Ien Rappoldt.

 16. De lezing was boeiend evenals de vertelster Ien zelf. Berthi, jammer dat wij niet meer tijd hebben kunnen vinden om even bij te praten.

 17. @mieke s, ik denk dat je de lezing zeker interessant had gevonden!
  @basje, de zon wordt hier afgewisseld met bewolking! Gisteren in Nijkerk was het zowel binnen als buiten een stralende dag!
  @ine, jij was er ook??? Wat erg, ik heb je helemaal niet gezien!!!
  @Truus, mooi en heel fleurig!
  @lheurebleue, Ien maakt altijd prachtige foto’s!
  @Ineke, fijn dat je de goede datum voor de workshop vermeld!
  Aan deze tijgerschoentjes zit weer een mooi verhaal vast.
  @elma, voor deze log heb ik slechts één foto gemaakt!:-)
  Tja, ik en reizen… Het blijft beperkt tot Nederland!:-)
  @Gerrie, goed om te horen dat je zo genoten hebt. Ik heb foto’s van je ontvangen via de mail. Je krijgt nog antwoord van mij!
  @Saskia, ik ben het helemaal met je eens!
  @Els Wijnands-Huskens, leuk om een reactie van je te lezen. Ik denk dat ik je gisteren niet heb gezien?
  @Jeanny, de volgende keer praten we bij!

 18. het was een prachtige dag gisteren in Nijkerk. De lezing was inderdaad boeiend en kleurrijk, het lijkt me wel wat zo rond te mogen trekken door deze prachtige gebieden met de vele bijzondere ontmoetingen die Ien heeft. Ze had een prachtige reportage erover, mooi te zien hoe de meiden van nu met deze tradities omgaan.
  Berthi fijn dat wij elkaar ontmoet hebben in de trein.

 19. ps. we waren ook onder de indruk van de goede organisatie van deze dag en wellicht zal ik in de toekomst me wat meer verdiepen in de verschillende commissies en werkgroepen, het lijkt me ontzettend leuk maar ik weet er nog iets te weinig van voor mijn gevoel.

 20. @noor, erg leuk dat we elkaar bij de trein troffen en eventjes konden bijpraten. Je draagt nu een super mooie bril die je erg goed staat!
  Het inburgeren bij Merkwaardig duurt echt niet lang!

 21. Berthi wat een prachtige foto’s.En verhaal van jou!! Lies kwam mij roepen van ga gauw bij Berthi lezen kun je nog na genieten over China. Veel te weinig tijd gehad die dag. Ik ging terug en zag jou nog met haar zitten. En nog mooie zijde kunnen kopen bij haar op de val reep. Maar haar mooie dingen waren al in gepakt voor een foto te maken. Heel jammer maar wat heb ik genoten van haar verhalen. Jaren geleden ben ik ook 2 1/2 week in China rond getrokken super was dit. Dus begreep haar verhalen goed. Een top dag. Heerlijk ik wil naar Cannenburgh dan kan ik mooie Foto’s maken. En Chinees borduren ik hoop dat dit ook in Dordrecht komt !!! Volgens mij zijn hier liefhebbers genoeg voor !! Was blij je even gezien te hebben.

 22. Wat een mooie foto’s zie ik hier weer, ik heb juist van de week mijn eigen foto’s van de Keukenhof weer eens bekeken en geniet ook daarvan steeds opnieuw. Ik vind het geweldig dat Ien Rappoldt zich zo intens verdiept in de cultuur van deze streek en er een boekje over schrijft. Het doet me veel als ik lees dat zij eraan meewerkt om deze cultuur te behouden.

 23. Wat heb ik weer genoten van het lezen van dit logje en de prachtige foto’s.
  Wat is dat mooi als je ieder jaar weer naar dit land kunt en dan deze mooie spullen kunt tegenkomen.

 24. Hallo lieve mensen,
  Dit raakt me tot diep inmijn hart.
  Ben er verschillende keren geweest en heb mijn hart daar verloren.
  Heb jaren (10 jaar in China gewoond).
  Doe de groetjes aan Ien die in april weer naar Guizhou toe gaat met een zus van mijn zwager.
  Tot hoors
  Truus (www.azieindewok.nl)

 25. Prachtig. Een tijdje terug heb ik aan een Chinese studente gevraagd om een ansichtkaart van de Miau people. Zij zou voor mij op zoek gaan. Sindsdien niets meer van haar vernomen. In het voorjaar heb ik een tentoonstelling gezien van deze kleding. Het was echt geweldig!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *