Geborduurde symboolkunst

Maryon Hoevenaar (1962) begon met borduren in haar vroege tienerjaren. De geborduurde voorstellingen kwamen tot stand volgens het welbekende borduurpakket met telpatroon in kruis- en stiksteek. Voor mensen in haar omgeving heeft zij jarenlang doeken volgens een dergelijk telpatroon geborduurd.

In 1988 kwam zij in aanraking met het mandala borduren waarbij een werk puur vanuit gevoel ontstaat. Zij werd verrast en geraakt door haar eigen creativiteit hierin en besloot alleen nog maar intuïtief te willen borduren.

Hiermee ontwikkelde zich ook haar interesse voor spiritualiteit en koos zij voor een niet gemakkelijk bewustwordingsproces dat tot de dag van vandaag steeds meer verdieping brengt in haarzelf en dus ook in haar symbolen. Het borduren van mandala’s heeft zij sinds vijf jaar losgelaten en dit heeft plaats gemaakt voor symbolen in andere vormen.

Met haar passie voor vormen en kleuren, oog voor kwaliteit, veel geduld in het borduurproces en de keuze voor een prachtige inlijsting door Galeria del Arte, krijgen de symbolen een unieke, zeer verfijnde uitstraling die de toeschouwer diep kunnen raken.

In 2008 is vanuit inspiratie de benaming voor haar kunstwerken ontstaan: ‘Draden van Licht’. Dit verwijst naar de kosmische verbinding en begeleiding die zij ervaart waardoor de symbolen via haar handen mogen ontstaan om de mens op aarde een stukje blijdschap en inzicht aan te reiken.

Tot en met eind april 2009 zijn er vijf werken van Maryon Hoevenaar te zien bij Galeria del Arte te Breda.

19 gedachten over “Geborduurde symboolkunst

 1. Het ziet er uit als borduurwerk uit het Oosten. Net een weer spiegeling in het water. Mooi hoor. Helaas krijg ik een andere expositie te zien als ik naar galerie del Arte ga. Via Maryon haar eigen website kom ik er ook niet.
  Iedereen een hele zonnige dag gewenst. Ik ga het water op en neem mee…….. Mijn borduurwerkje.

 2. Zo er zitten mooie werken bij zeg ,ik heb eens even rondgekeken….en Breda is leuk genoeg om er eens even langs te gaan….bedankt voor de tip!!
  Ze heeft ze ook mooi opgehangen en…..het is een leeftijdsgenoot!!!
  Leuk om te lezen op haar eigen site hoe ze ertoe is gekomen…

 3. Mooi borduurwerk.
  En leuk de ontwikkeling te zien van de kunstenares.
  Hilly, wanneer je bovenaan haar naam aan klikt kom je ook op deze site toch !!?;-)

 4. @Hilly, Breda is een prachtige stad. Zeker een bezoek waard, maar of ik op korte termijn tijd heb…

 5. De site’s goed bekeken en heb enorm bewondering voor dit borduurwerk.
  De Mandala’s blijf ik het mooist vinden.
  Als ik nu een borduurwerk met mijn gevoel moest maken, zou het een triest lapje worden.
  Na een heel fijne week met dochter en schoonzoon en hun twee poezen is het hier nu erg stil.
  Ze zijn weer vertrokken naar Frankfurt waar ze wonen.
  Ook het licht doet erg veel aan een borduurwerk. Jaren geleden op een reis naar Marrokko ( met de vrachtauto ) had ik een hele bos oude strengetjes DMC meegenomen om dat onderweg allemaal uit te zoeken en op kaartjes te winden.
  Er zaten heel veel losse draden bij die nog best gebruikt konden worden in een Mandala die ik wilde borduren.
  Genietend van de heerlijke zon zat ik tijdens de verplichte rustpauzes te borduren. Begonnen in het midden en daaromheen steeds met een ander kleurtje een motiefje geborduurd en dat steeds 4 x herhaald. Het lapje groeide en groeide. Erg tevreden was ik er mee, prachtig van kleur en vorm.
  Thuiskomend op een sombere regendag was het borduurwerkje helemaal niet meer zo mooi en de kleuren waren erg somber en triest.
  Het miste het mooie zonlicht en de rust waarin het gemaakt was.
  Ergens zal het nog wel in een doos liggen en heb nooit meer een Mandela gemaakt.
  elma

 6. Elma, als je er nu eens een mooie lamp op laat schijnen?!
  Ik vind de mandala’s van Maryon prachtig, jammer alleen dat haar foto’s zo weinig van de steken laten zien!

 7. Heb lang gezocht, maar geen geborduurde mandala kunnen vinden op haar website. Ben wel heel nieuwsgierig hoe ze eruit zien.
  Margriet

 8. Dank je Berthi, het zijn mooie mandala’s.
  Lijkt me ook prachtig om te maken, heb ooit mandala’s getekend en ingekleurd met potlood. Is heel rustgevend en dat is borduren ook.
  Margriet

 9. @Margriet, mandala tekenen heb ik ook gedaan. Thijmen heeft het in groep zes geleerd. De leerkracht liet tijdens het tekenen muziek horen. De kinderen werden er rustig van.

 10. Wat mooi, dat je dit zo uit jezelf kunt maken. Jammer dat Breda een beetje uit de buurt ligt voor me.

 11. Prachtige mandela’s. Mooie vormen en kleuren. Had ws gisteren de zon nog in mijn hoofd kon nu wel op de site komen.

 12. Zoiets zouden wij allemaal eens moeten proberen, als het voor Maryon een verrassing was dat ze zulke mooie werken kon maken, zie weet hoe wij onszelf verrassen. Het is vaak de durf en daarna de oefening die kunst baart.

 13. hihi sorry ,alleen de 2e link aangeklikt en toen kwam ik bij de 1e ,die berthi natuurlijk al netjes had vermeld…pfftt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *