Great American Aran Afghan IV

Mieke S: ‘Eindelijk, de dekens zijn af! Het is toch vreemd dat je met heeeeeel veel plezier aan iets begint, met plezier eraan werkt, en dan eigenlijk toch wel met tegenzin je werk afmaakt! En dan, als het af is, de verrassing. We zijn zelf tevreden met ons werk. Het was de moeite van het maken waard, al zeggen we het zelf! Het plezier van het breien, het plezier van het zelf blokken ontwerpen, het plezier van de rand uitzoeken en ja ook de ergernis: dít wil maar niet lukken en dát is niet naar onze zin. Maar nu is het af! Het heeft nog wel wat voeten in de aarde gehad hoor. Het in elkaar zetten: we hebben allebei de blokken aan elkaar gehaakt en daarna de rand eraan gebreid. Zwaar hoor, zo’n hele deken op schoot! Betsy was slimmer: die heeft de randblokken aan elkaar gezet, toen de rand gebreid en toen de middelste blokken ertussen gezet. Dat was niet zo zwaar en dus ook niet zo warm! Volgens Betsy hebben we twee blokken op dezelfde plaats zitten en de rest is allemaal anders. We hebben ook niet allebei alle blokken hetzelfde. Het lijkt wel zoiets als “zoek de negen verschillen”. De rand is weer wél hetzelfde. Die komt uit een boek van Melissa Leapman.En nu is het dan af. Raar: we zijn er zo lang aan bezig geweest, zoiets van een half jaar. En nou hebben we niks meer te doen…’Foto 1 en 2 laat de deken van Betsy zien, en op foto 3 zie je de deken van Mieke S.

49 gedachten over “Great American Aran Afghan IV

 1. WAUW, dit is grandioos mooi! Schitterende motieven en zo mooi gebreid. Hoe krijgen jullie het voor elkaar om in zo’n korte tijd zoveel ingewikkelde patronen te breien? Complimenten!!! Bovendien is de deken ook nog eens lekker warm, lees ik! Ik had uiteraard niet anders verwacht! Ideaal voor een strenge winter. De verwarming hoeft niet meer aan!:-)
  Een kleine praktische vraag: Kan deze zware grote deken in de wasmachine? Hij hoeft natuurlijk niet vaak gewassen te worden, maar heeft zo af en toe toch een sopje nodig!
  Komt er een nieuw breiproject van jullie saampjes?

 2. Wat mooi is dit. Prachtig Mieke en Betsy!!!
  Heel knap werk van jullie. En tja…. niks meer tedoen? Er zal vast weer een nieuw project opdoemen.

 3. Wat ongelovelijk mooi en wat een doorzettinggvermogen. Dit worden vast erfstukken later.

 4. Prachtige dekens zijn het geworden. Ik heb na lang wachten eindelijk het boekje met de patronen ontvangen. Hopelijk heb ik de moed om er ook aan te beginnen. Als ik het zo lees dan valt het soms niet mee om deze deken te maken.

 5. Wat kun je toch mooie dingen maken met simpel een draad en twee pennen.
  Het is in één woord G-E-W-E-L-D-I-G!

 6. Dit is niet gewoon breien maar kunst! Prachtig om te zien. Wat kunnen deze dames mooi breien. Om jaloers op te worden. Eerlijk gezegd ben ik gewoon jaloers.

 7. Betsy en Mieke, een groot compliment voor dit fraaie breiwerk. Een idee voor het volgende project. Een hoes voor als je de deken opgevouwen hebt. Je neemt een paar mooie patronen en breit daar een lange lap van. Als tussenstukken brei je gerstenkorrel.
  Als je belangstelling hebt wil ik je wel een tekening sturen.
  Nog een paar vragen: Welke wol heb je gebruikt en hoeveel.
  elma

 8. Oh dit is zo MOOOOOOOI! En dit is gemaakt in een half jaar tijd? Echt in zes maanden??? Niet te geloven!
  GROOT compliment dames!!
  En jullie gaan je vervelen , hi hi dat geloof je toch zelf niet. Ik ga de andere verhalen nog eens lezen van het hoe en wat en waarom.
  Marlies

 9. Wauw! Geef jezelf vooral een flinke schouderklop want die hebben jullie echt verdiend!

 10. Over geduld en uithoudingsvermogen gesproken dat hebben jullie beide duidelijk. Prachtig is het geworden. Mijn complimenten dames.

 11. een lust voor het oog!
  net op tijd klaar: in de zomer zou het breien van de rand nog warmer geweest zijn. nu nog even de deken gebruiken voor kille lenteavonden, hem dan opbergen voor de zomer en in de herfst weer blij verrast de prachtige afghan bovenhalen ….

 12. Ware kunststukken, en dan te denken dat je daar gewoon lekker onder kunt kruipen met een boekje in een hoekje, prachtig

 13. Wat een prachtige kunstwerken zijn dat geworden.
  En wat mooi gemaakt, jullie kunnen trots zijn op dit werk.

 14. Wauw,wat mooi zijn ze geworden.De rand vind ik ook prachtig.Een half jaar vind ik eigenlijk niks voor zo’n grote lap.En ook het afwerken vergt de nodige uren.
  Het woord vervelen komt toch niet voor in het woordenboek van onze handwerksters.

 15. Tjee, wat kan gewoon-alleen-maar-wit breiwerk er toch oogverblindend uit zien!
  Echt geweldig mooi!!!
  Dat zo’n deken bij het afwerken een heel gewicht is op schoot kan ik begrijpen. Maar hoeveel wegen ze eigenlijk echt??

 16. Breien is niet mijn ding ,maar dit is prachtig!!!!!!!! geen woorden voor

 17. @Berthi en Elma: We hebben garen gebruikt van Schoeller+Stahl 51% Merino scheerwol, 49% polyacryl. Dat mag gewoon in de wasmachine op 30 graden en liggend laten drogen.
  @Tijm, Hilda: Als we niet met z’n tweeën waren geweest, had ik in ieder geval de deken nog niet af hoor en ik vermoed Betsy ook niet. We hebben elkaar niet opgejaagd maar het feit dat je het tegenover elkaar eigenlijk niet kunt maken om ermee op te houden, of om het lang te laten liggen, heeft beslist een rol gespeeld.
  @Elma: er zitten 33 bollen in de deken à 50 gram is 1650 gram, maar als je hem optilt lijkt het veel meer!
  Voorlopig ligt de deken bij mij op de bank, zó opgevouwen dat één blok goed zichtbaar is en de rest daaronder. Het heeft dan de dikte van een flink kussen, ik kan hem makkelijk pakken en daarna vouw ik hem op met een ander blok boven. Maar een opberghoes breien is zeker een idee, daar heb ik ook wel patronen voor maar bedankt voor je aanbod.
  @Hannah: zoals je ziet hebben we verschillende blokken niet gebruikt. Het blok van Betty Salpekar bv. vonden we te moeilijk. Het blok van Jay Campbell vonden we niet mooi en er zijn nog meer blokken weggelaten! Laat je niet afschrikken. Begin met de makkelijke! En…het is telkens maar één blok, dat scheelt.
  Algemeen: In een Yahoo-groep las ik eens het volgende: breien is ofwel recht ofwel averecht. Alle steken zijn daar een variatie op of een combinatie van. Laat je niet afschrikken door alle mogelijke ingewikkeld lijkende beschrijvingen. Brei de ene steek na de andere en het lukt!
  Of we een nieuw project gaan maken weet ik nog niet, op dit moment zit er niks in de planning, maar wie weet, als we tijd hebben, of als we klaar zijn met vervelen…..
  Iedereen bedankt voor de lovende woorden!

 18. Oooo die kleuren mooi bij mijn bank ;-)))
  hihihi
  En nou niks meer te doen haha geloof je het zelf?
  Maar nu even serieus ze zijn schitterend en ja ik heb de verschillen ontdekt. En het is net als met borduren, jullie eigen inbreng telt net zo hard mee. En een heel leuk idee om steeds een nieuw blok boven te leggen Mieke.

 19. Ik vind ze allemaal even mooi en dat met tegenzin afmaken ken ik ook en dan toch trots zijn op het resultaat, ach ja, wij mensen zijn toch een beetje wonderlijk 😉
  Groetjes
  Ines

 20. Geweldig mooi gedaan en jullie verhalen zijn zo herkenbaar. Alle quiltsters, borduurstes en breisters en haaksters herkennen er zich in. Maar echt het resultaat is het bekijken meer dan waard. Van harte gefeliciteerd met het mooie resultaat.

 21. Twee breinaalden ( ook een hulpnaaldje denk ik) en bolletjes wol. Dan zo’n prachtig mooie deken daarvan breien. Wat kunnen jullie trots zijn op jezelf!!!!!!!
  Heel fijn dat wij dit allen mogen zien. Hang of leg de deken maar lekker over de bank en blijf maar kijken naar al dat moois, dit verveelt echt nooit. Binnenkort zullen jullie handen best wel weer gaan kriebelen.
  Hou dat dan vooral niet tegen! Warmwollen groeten.

 22. Wat een prachtig werkstuk is dit geworden .
  Zoveel steken , insteken omslaan en zovoort en dat vele vele keren en er allerlei patronen laten ontstaan .
  Mooi om tijdens de pronkperiode op de bank , toch af en toe van blok te wisselen voor het zicht op de bovenkant .
  En nu dit pronstuk af is begint het lekkere genieten van deze breiactiviteit .
  Dames ik prik even een dikke pluim op jullie hoed !!

 23. Wat prachtig! En ook die rand!Gefeliciteerd. Ik herken het gevoel op het laatste. Mijn deken is nog steeds niet af. Alle blokken zijn gebreid, nog 5 extra, want ik wilde hem breder.Omdat ik verschillende kleuren gebruikt heb wilde ik een binding in één kleur tussen de blokken. Daarom ben ik nu lange stroken met een simpele kabel er tussen aan het zetten. Een beestenwerk is het en ook wel wat saai na de uitdaging van de blokken.Ik dacht mijn rand er aan te naaien, maar nu ben ik ineens aan het twijfelen, nu ik die van jullie zie.Ik hoop binnen een paar weken klaar te zijn. Ik stuur een foto! Begin nu maar aan iets vrolijk zomers. Daar verheug ik me nu toch ook wel een beetje op!

 24. @Liesbeth, ontzettend fijn als je een foto wilt sturen van je deken als die af is.
  Het is voor ons erg leuk om een deken te zien die in verschillende kleuren is gebreid.

 25. @Liesbeth: ik ben reuze benieuwd naar jouw deken. Het klinkt in ieder geval al heel mooi!

 26. als ik dit zo zie dan moet ik er ook maar weer eens mee verder gaan. wat zijn de dekens prachtig geworden!

 27. Iedereen bedankt voor de complimenten. Het was een erg leuk project gedurende 5 maanden. Het breiwerk viel erg mee en was afwisselend om te doen. Het in elkaar zetten en de rand waren gevoelsmatig het meeste werk. Juist door het samen met Mieke te kunnen doen (wel op een afstand van 200 km.) was het vol te houden en konden we elkaar stimuleren om door te gaan.
  Ik weet wel zeker dat als Mieke mij niet gevraagd had om dit samen te ondernemen, ik nu nog niet verder was gekomen dan de aanschaf van het breiboekje.
  Ik ben ook heel benieuwd naar de dekens van anderen die nu nog bezig zijn.
  Plaatsen jullie ook een foto op deze site?

 28. Ik stuur zeker een foto! De deken zit ondertussen al half in elkaar. Ik wou dat het al zover was! Het blokkengedeelte was voor mij zeker ook heel wat leuker!

 29. wat is de deken mooi geworden.
  ik heb het boekje inmiddels ook in huis en ga er na mijn vest aan beginnen.
  het wordt voor mij dus een zomer-najaarsproject.
  complimenten voor beiden.
  groetjes marjan

 30. Ik vind deze witte deken geweldig en ben op zoek naar zoiets voor mijn pasgeboren baby,
  kan ik de deken kopen en hoeveel kost dat??
  Graag hoor ik van je!
  Marjan van der Meer

 31. Wat is die deken een plaatje zeg! Heel erg mooi. Is dit nu die groninger meebreideken?
  Mijn complimenten.
  gr. Meijra

 32. Berthi,
  Wat zou ik nu toch graag deze deken willen breien. Prachtig, prachtig, prachtig gewoon. Knap gedaan hoor!
  Ik zoek me wild op internet .. zo jammer het patroon is nergens meer te koop.
  Groetjes, Linda

 33. Berthi en MiekeS

  Heb inmiddels het patroonboekje van The Great American Aran Afghan kunnen kopen bij Bol.com

  Nogmaals dank voor jullie reactie en hulp,

  groetjes, Linda

 34. Ik denk meteen aan de werelderfgoedlijst.
  zo’n ambacht mag niet verloren gaan. Zo leuk, zo mooi.

 35. Hallo, ik weet niet of deze site nog actueel is maar ik wil heel graag weten waar jullie het patroon vandaan hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *