De langste merklap ter wereld

Mevrouw J. Elenbaas-Klok en mevrouw J. Hage-Andriesse: ‘Het mosselmannetje dat we hebben geborduurd, is symbolisch voor Yerseke. Het staat symbool voor de plaats die in heel Nederland bekend is als hét mosseldorp en waar één keer in het jaar, in augustus, de befaamde mosseldag gehouden wordt. Gratis mosselen eten om te vieren dat “ze” er weer zijn. Heel Yerseke loopt dan vol met toeristen, waaronder veel van onze zuiderburen, de Belgen. Als de “r” in de maand komt kunnen de mossels weer volop gegeten worden. De vissersboot, de oester en de zeekraal horen natuurlijk ook bij Yerseke. Het baken en de vis vind je in de zee. Het in Zuid-Bevelandse dracht gestoken paartje danst er lustig op los.’

Dit is de bijdrage van beide dames aan de langste merklap ter wereld. Heb je aldoor de tentoonstelling van deze bijzondere merklap gemist, dan moet je opletten. Je krijgt een nieuwe kans. Noteer in je agenda: 31 juli tot en met 12 september 2009 wordt DOG – de langste merklap ter wereld – tentoongesteld in de Grote Kerk te Goes, vlakbij het Historisch Museum De Bevelanden.

Mevrouw E. Homburg: ‘Met mijn merklap heb ik geprobeerd de geschiedenis van Souburg in beeld te brengen. De Karolingsche burg is eigenlijk heel interessant. Opgravingen laten zien hoe mensen tien eeuwen geleden leefden. Haaks op elkaar liepen binnen de burg twee knuppelwegen met huisjes van twijgen, riet en plaggen. Burg is overigens Zeeuws voor burcht en komt onder meer terug in Domburg, Souburg en Middelburg. De paardjes symboliseren kracht en vruchtbaarheid. De zeemeerminnen met hun kam en spiegel staan model voor de ijdelheid. Met de drakars of vikingschepen bevoeren de Noormannen de Westerschelde. Over de reling hingen hun wapenschilden. De grote drakenkoppen, links en rechts op de lap, waren bedoeld om hun vijanden angst aan te jagen. Ook het zegel van Karel de Grote (Karolus) is terug te vinden. Hiermee tekende hij alle officiële documenten. Verder zijn er nog spinschijfjes, kogelpotten en natuurlijk het logo van de vereniging Vrienden van de Karolingische burg te zien.’

Eerdere logs over DOG kun je hier, hier, hier, en hier lezen.

26 gedachten over “De langste merklap ter wereld

 1. Wat is hier elke dag veel moois te beleven , volop genieten van zoveel prachtige steekjes in de mooiste kleuren .
  En wat is het handwerk in de aandacht overal kom je het tegen .
  Gelukkig maar en nu moet er nog weer opnieuw begonnen worden op de scholen met handwerk .

 2. Goeie tip Berthi, we hadden het er net over waar we dit jaar onze vakantie zouden gaan vieren en Zeeland was optie!

 3. Wat laat je ons weer genieten, ik heb de datum opgeschreven en wie weet.
  Groetjes
  Ines

 4. Een goed idee, om ‘m nog een keer ten toon te stellen. Ik had ‘m de eerste keer in ieder geval gemist maar nú zal het vast wel gaan lukken!

 5. dat wordt een dagje Goes denk ik, hooop dat het te regelen is met DH, als al die lapjes zo leuk zijn als deze 2 dan wordt het een lappig e dag

 6. Wat een prachtige werkstukken en wat kunnen deze dames schitterend handwerken. Souburg en Yerseke kunnen trots zijn op deze dames.

 7. Wat leuk trouwens dat de plaats van actie weer Goes is, de laatste jaren hebben hier toch verscheidene merklaptentoonstellingen plaats gevonden.

 8. Mooi dat deze weer gezien kan worden.
  Voor mij helaas té ver/niet te doen.
  Maar ik herkende de foto’s gelijk, want heb het dikke boek keer op keer door gekeken !!;-)
  Heel mooi de verhalende lijn in de borduurwerken.

 9. @mm, het is een prachtig boek. Heel goed dat ze een publicatie over deze bijzondere merklap hebben uitgegeven.

 10. @Berthi, leuk filmpje, ook heel leuk om te zien wie dan die merklappen conservator is. Ik was inderdaad op internet de huidige merklappententoonstelling tegengekomen in Goes. Heerlijk zo’n verhaal er achter, ik hoop dan altijd dat toch nog het een en ander in een boekje wordt vastgelegd, altijd smulwerk voor liefhebbers als mm en ik.(@mm, heb je de nieuwe Valerie Lejeune bijbel al?)

 11. Hai Maaike ,
  O jee wat/welke is dat nu weer !!!??
  Zit net te breien uit mijn nieuwe boek over de Gelderse mutsjes, ook leuk !!!;-)))

 12. @mm, dit is de bijbel met 800 alfabetten van klein tot groot van Valerie Lejeune. Het is op een ander soort papier gedrukt als de eerste boeken van Valerie, voor mijn gevoel maakt dat het boek wel wat kwetsbaarder maar als je nog geen alfabetboeken hebt, is dat met deze aanschaf ruimschoots goedgemaakt ook prijstechnisch. Geen lijst van bij elkaar passende alfabetten in deze editie trouwens, dat zoeken we zelf wel uit. De Gelderse mutsjes zijn inderdaad schattig!

 13. Ik heb de lap gezien in Overpelt in België. Het mooie, of misschien beter leuke aan de lap vind ik dat het allemaal eigen ontwerpen zijn. Geen nageborduurde oude patronen, hoe mooi die ook kunnen zijn!. Je moet het maar kunnen, knap hoor.

 14. Berthi, Blij met je bericht over Goes. Ik heb het boek (kan niet natuurlijk niet anders met een vader die in Yerseke geboren is en een moeder uit Wemeldinge!!)
  maar om het nu in het echt te zien…ik bewaar er een vrije reis voor met de trein. In het Museum t.o. de Kerk draait op boven etage een filmpje van een meisje wat zich aan het verkleden is in de zeeuwse dracht. Ze vertelt er dan in sappig Zeeuws bij over “Doek” en “Beuk”” enz . Iedere keer als ik in Goes kom voor een tentoonstelling moet ik het toch weer even gaan bekijken…zo leuk !!!

 15. Prchtige merklap. De kleuren zijn schitterend.En wat we opvalt is de symmetrie waardoor het merklap niet rommelig overkomt. Vind ik zelf altijd belangrijk.
  Nu ga ik kijken bij Valerie om het hoekje ben nieuwsgierig geworden naar de bijbel.

 16. Dit nodigt zeer zeker uit om de rest te gaan bekijken, wat een prachtig werk en zoveel symbolen erin. Een waar document!

 17. Beste kruisstekers, ik ben het doek 3 keer gaan bekijken in Overpelt. Uit het boek heb ikzelf 99 motieven nageborduurd op één grote doek. Een foto hiervan heeft in het tijdschrift van Merkwaardig gestaan. Mijn eerste werk na mijn pensionering. Ik kom ook ditmaal kijken naar Goes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *