Textiel… Grenzenloos…

April is nog maar net begonnen, maar voor je het weet staat de maand mei al bij de deur te dringen en zijn de textieldagen op
Borg Verhildersum in aantocht. Het thema is ‘Textiel… Grenzenloos…’

Spinnen, weven, breien, borduren, vilten en naaien. Handwerktechnieken van vroeger, maar weer helemaal van nu. Deze en nog veel meer textiele technieken en hun toepassingen van over de hele wereld zijn zaterdag 23 en zondag 24 mei 2009 te zien op het landgoed Verhildersum in Leens (Gr). Deze twee speciale Textieldagen zijn een echte aanrader voor liefhebbers en beoefenaars van textiele werkvormen en een inspiratiebron voor hen die het willen worden.

Voor liefhebbers van textiel is er dit weekend op Verhildersum een heleboel te beleven. In de museumboerderij wordt namelijk een textielweekend georganiseerd. Aanwezig is bijvoorbeeld Dewi Sri Textile Collection met Balinese stoffen en sarongs, Atelier ’t Haantje met Russisch borduurwerk en Sari-wereldmodewinkel uit Kollum met kleding van over de hele wereld. Verder zal de expositieruimte gevuld zijn met verkoop- en informatiestands. Heel speciaal zijn de diverse demonstraties van onder andere spinsters, viltsters, weefsters en breisters. Maar ook wordt Temari gedemonstreerd, een Japanse borduurtechniek waarbij om piepschuim ballen wordt gewerkt. En Hedebo, een Deense wit op wit borduurtechniek.
Er is prachtig materiaal te koop; speciaal voor Verhildersum gemaakte borduurpakketten van een letterlap, twee merklappen en een stoplap. Verder angorawol, oud-Hollandse stoffen, boeken over textiel en diverse technieken en nog veel meer.

Oude handwerktechnieken staan weer volop in de belangstelling, denk bijvoorbeeld aan de opkomst van ‘breicafé’s’, die op het ogenblik ‘hot’ zijn en de vele quiltgroepen, kantkringen, enz. Vroeger werden de diverse technieken vooral gebruikt bij het vervaardigen van kleding en huishoudtextiel, maar tegenwoordig staan vooral de meer decoratieve en kunstzinnige uitingen voorop.
Het zelf maken van kleding is weer in opkomst. Daarom worden er op de Textieldagen inspirerende modeshows gehouden van kleding gemaakt van natuurlijke stoffen. Tijdens deze modeshows (±13.30 en 15.30 uur), zullen producten van verschillende standhouders geshowd worden.

Textieldagen op Verhildersum, Leens (Gr)
Zaterdag 23 en zondag 24 mei 2009
10.30 – 17.00 uur
Museumboerderij Verhildersum

Landgoed Verhildersum
Wierde 40, 9965 TB Leens

Meer informatie: Tel. 0595-571430

Foto: Traditionele Afrikaanse kleding geshowd op het landgoed Verhildersum

12 gedachten over “Textiel… Grenzenloos…

 1. eehh… was zondag nog in Groningen. In Winschoten om precies te zijn. Later nog een bezoek aan het groningermuseum. Dat laatste heeft wel niets met textiel te maken maar was toch heel leuk.
  Is dit Vliscostof of is die prachtige adelaar speciaal voor dit kledingstuk op de stof gebatikt=

 2. Lijkt me geweldig om te zien en te beleven. Maar helaas heb ik al andere afspraken dat weekend. En het is ook wel erg ver weg voor mij. Wel fijn voor onze vriendinnen in het Noorden, dat er bij hun in de buurt ook van alles te zien is!

 3. De jaarlijkse textieldagen op het landgoed Verhildersum zijn altijd iets om naar uit te kijken. Niet alleen genieten van al het mooie textiel. Ook de prachtige Borg met mooie tuinen, het koetshuis en de prachtige museumwinkel zijn zeker een bezoek waard.
  elma

 4. ik sluit me als groningse helemaal bij Elma aan…misschien ver weg voor sommigen, maar zeker een reis waard! ik ben blij dat ik dan net weer even in NL vertoef…

 5. Bedankt voor de tip; ik heb het meteen op mijn kalender gezet! En borg Verhildersum is ook nog eens één van mijn favoriete Groninger borgen!

 6. Jaren al niet meer in borg Verhildersum geweest. Mooie beelden van Eddie Roos stonden er in de tuin.
  @ Elma kunnen we ook van jou iets zien in de borg?

 7. Dit jaar zal ik op de textieldagen aanwezig zijn als bezoeker, om zelf ook eens alles goed te kunnen bekijken. Na vele jaren daar met een grote groep dames te hebben gedemonstreerd. Dit jaar is het Textiel ….. Grenzeloos, dus ook eens wat andere technieken.
  elma

 8. @Balsemien, qua afstand voor jou te doen, denk ik! De Borg ligt op een prachtige locatie. Beslist een kijkje waard en de textieldagen beloven weer veel moois te laten zien.
  @Frouke, even in Nederland! Jij houdt echt van reizen!:-) Deze woorden komen van een huismus, zoals je wel zult begrijpen!:-)
  Maar mooi dat jij naar de textieldagen kunt gaan!
  @Lena, ik wens je alvast een erg fijne dag op Borg Verhildersum.
  @Elma, heerlijk voor je om de textieldagen nu eens van een andere kant te bekijken.

 9. Als je weer in Verhildersum komt wil je dan een groet doen aan de grote Groningse staande klok in de hal? Ik geloof dat de maker Jannes Oortwijn is. Deze klok stond vroeger achter de stoel van mijn vader. Dierbare herinneringen 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *