Icon Dressed

De Kunsthal heeft op dit moment niet alleen de prachtige expositie Silk Stories – Taishô Kimono 1900-1940, maar ook Icon Dressed die tot en met 24 mei 2009 loopt. Annette Meyer maakte veertien papieren jurken die gepresenteerd worden op mannequins waarvan de haardracht, make-up en houding van de desbetreffende periode is. De bloemmotieven haalde Annette Meyer uit de Flora Danica. Deze Flora Danica is een omvangrijke botanische atlas, waarin de in het wild groeiende flora van Denemarken afgebeeld en beschreven is. Van 1761 tot 1883 werkte men aan dit boek. Eind 18e eeuw werd in Denemarken een porseleinen servies met dezelfde naam gecreëerd. Bij Royal Copenhagen is dit servies nog steeds in productie. Van deze firma kreeg Annette Meyer toestemming om het kenmerkende randmotief te gebruiken.

De ontwerpen dateren vanaf 1800 tot nu. Icon Dressed was eerder te zien in Göteborg, Seoul en Stockholm. En nu in de designgallery van de Kunsthal.

In Textiel Plus 202 staat een artikel over het werk van Annette Meyer.

17 gedachten over “Icon Dressed

 1. Hallo Berthi,
  bij het lezen van jou laatste blog, 6 april 2009 gisteren dus, zag ik dat er twee heel vervelende reacties zijn binnengekomen op jou blog van 7 mei 2007, en wel op 3 april en 7 april 2009. Ik dacht dat het goed was je even te waarschuwen.
  Trouwens die tentoostelling in Rotterdam lijkt me erg leuk om te zien, je zou het zo niet zeggen dat deze jurken van papier gemaakt zijn. Als je bekijkt hoe die knoopsgaten in de mouwen gemaakt zijn !!!!!!
  De tentoonstelling over de kimono’s stond al op mijn verlanglijstje, ik ga daar zeker naar toe.
  groetjes Marijke

 2. Wat een mooie jurken. En dat van papier.
  Mijn gele Paaslopertje kan ik na de Pasen wel gebruiken voor een jurkje. Langs de zoom gezellige kippetjes.
  elma

 3. Prachtig deze japonnen. De omschrijving jurken is te eenvoudig voor deze modellen. Ik mis alleen 1,2,3,4, hoedje van, hoedje van 1,2,3,4, hoedje van ………

 4. Berthi ik krijg helemaal kippenvel bij het zien van deze fantastische creaties van papier en ik heb foto’s van het servies bekeken, werkelijk van een grote schoonheid is dat. Wat een schitterende foto’s van de detials ook weer.

 5. @Marijke de Bruijn, dank je voor de melding. Ik heb de reacties verwijderd! Ik probeer er zelf zoveel mogelijk op te letten, maar af en toe mis ik spam.
  @elma, ik zie al een mooi zomerjurkje voor me!:-)
  @lheurebleue, het hangt blijkbaar in de lucht!:-) Ik las de leuke log bij je en in Textiel Plus 207 (laatste nummer) staat een artikel over Paper Fashion.
  @Annelies, het is zeer stijlvol gedaan en perfectionistisch! Prachtig om te zien.
  Ook van deze tentoonstelling is een prachtige catalogus te koop.

 6. Wat een prachtige tentoonstellingen in de Kunsthal en mooi dat we weer mee kunnen genieten dankt je wel.

 7. Knap ook om zelfs de lichaamshouding van de dames uit de betreffende tijd over te nemen!
  Deze expositie zou ik ook wel willen zien.

 8. Dat was nog eens mode. Echt vrouwelijk. Daar houd ik wel van. Doet me denken aan Laura Ashley. En dat het uit papier is gemaakt zou je toch niet zeggen. Helaas beperkt deze kleding je dagelijks leven wel. Gisteren lekker in de tuin gewerkt. Buitenom dat ik een stok in mijn oog heb gekregen en bijna spagaat lag in de vijver is alles gladjes verlopen. Nee, met zo’n jurk was ik de tuin niet in gegaan. Zijn ze natuurlijk ook niet voor gemaakt.

 9. Schitterend!
  Ook hoe die plooien vallen.
  Naar aanleiding van je logje over Esther’s jurk las ik op de log van Elly ook al iets over papieren jurken in Berlijn.

 10. Of ze zo uit een vroege “Marion” komen wandelen. Prachtig en een uitje naar de Kunsthal waard.

 11. Mooi!!
  In mijn eerste indruk kreeg ik wel een beetje een associatie met de Sound of Music.
  Het moment waarop Maria al de kinderen in kleding heeft gehuld, die ze gemaakt heeft van de gebloemde gordijnen…..:-))))

 12. @ine, ik heb het gezien bij Elly. Papieren kleding is blijkbaar helemaal hot op dit moment.
  @Anje, de dames gaan inderdaad aan de wandel!:-)
  @Josefien, grappig dat je aan Maria uit de Sound of Music denkt. Ik kan het me indenken! Alleen is deze papieren kleding ietsje chiquer!:-)))

 13. Prachtige jurken Berthi. Die dubbele kragen zijn ook mooi, en dat alles van papier. Helaas is Rotterdam een beetje ver weg. Maar zo krijg ik via jou ook een indruk. Schitterend gemaakt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *