Internet in bange dagen

Internet in bange dagen is de kop van het artikel dat afgelopen zaterdag te lezen was in Trouw. Anniek van den Brand geeft de lezer tips hoe je een barre tijd creatief kunt aanpakken. Schaf een kappersschaar aan, ga zelf groenten kweken, maak zelf cadeautjes, leer naaien, breien en kleurige dekens quilten. Bij breien wordt een link gemaakt naar mijn weblog en wel naar de log over mijn eerste sokken, gebreid met wol van de uitgehaalde trui uit mijn jeugd. Gelukkig maakte Gerrie, Margriet en Mien B mij attent op dit artikel. Het is toch erg leuk als je verrast wordt met een melding van je blog in de krant. Het volledige artikel kun je hier lezen.

27 gedachten over “Internet in bange dagen

 1. Je was al een beroemdheid in Handwerkland, maar dit gaat zo grotere vormen aannemen! Erg leuk.

 2. Berthi is een vrouw die past helemaal in deze tijd, onderzoek naar oude handwerken, de experimenten op textielgebied, alle handwerknieuwtjes en nu ook nog genoemd bij de bezuinigingen.
  Het is wel is goed dat mensen gewezen worden op wat je ook met je handen kunt doen. Er liggen hier ook nog paren sokken met grote gaten, gebreid door oma Dussel die altijd een heel pak sokkenwol kreeg en daar voor Ton sokken van breide. Het voordeel is nu dat je van de boorden weer nieuwe voeten kunt aanbreien.
  Alleen probeer ik vandaag wel een afspraak te maken bij de kapper. In mijn haarknipkunsten heb ik niet zo veel vertrouwen. Wat wel een keuze is die ik nog moet maken, alleen knippen of nog een kleurtje om het grijs wat weg te werken.
  Elma

 3. Terecht dat jouw blog genoemd/beroemd wordt!
  Wat waren onze voorouders (en dan met name de moeders) ware kunstenaars in het zuinig leven! Wol werd keer op keer hergebruikt, volwassen kledingstukken werden veranderd in kinderkleding, versleten lakens werden doorgeknipt en met de buitenranden aan elkaar gezet, kragen gekeerd, er werd gestopt en gelapt. Het was normaal dat kleding werd doorgegeven; eerst binnen het gezin en daarna nog aan neefjes, nichtjes, buurkinderen tot het echt helemaal op was.
  Als ik zie wat mensen nu wegdoen, dan denk ik “Wat nou, crisis?”.

 4. leuk,maar op zich vreemd dat trouw het niet eerst vraagt/meldt!!!
  verder alleen maar goed dat meer mensen van jouw gevarieerde aanbod kunnen genieten.
  dit weekend aan mijn eerste sok begonnen met hundertwasserwol ,wat op zich al een beloning is voor beginners,…super om te doen (met begeleiding van een zeer ervaren breister)

 5. Het lijkt mij wel een eer als je blog genoemd wordt. Je bent tenslotte niet de enige! Maar uiteraard wel de beste! :-)).
  Dus gewoon hartstikke leuk.
  En een beetje terugkomen van (over)consumptie is misschien nog een positief kantje aan de crisis??

 6. Wat een eer Berthi, maar je verdient het ook, jou blog is zo leerzaam en staat open voor alle soorten handwerken, ik geniet er elke dag van!
  Groetjes
  Ines

 7. @tijm, beroemdheid gaat een beetje ver!:-)))
  Maar het is erg leuk als je blog genoemd!
  @elma, net als jij ben ik geïnteresseerd in handwerk/textiel in de breedste zin van het woord. Vanuit het verleden naar het heden, zo interessant!
  @Saskia, als het echt noodzakelijk wordt, kunnen wij ook allemaal heel zuinig te werk gaan. Alleen is de echte noodzaak er nog niet.
  …, Trouw hoeft geen toestemming te vragen/ of een melding door te geven. Een weblog/website is openbaar. En ik zie het als een eer als je blog genoemd wordt. Mijn eerste paar gebreide sokken past perfect in het artikel van Anniek van den Brand.
  @Josefien, ja, gewoon hardstikke leuk!
  @Ines, … open voor alle soorten handwerk, en voor alle meningen en gedachten van anderen. Ik respecteer ieders handwerk en mening!

 8. Ook nog een reactie voor E@mas, als je hier in de buurt woont wil ik je met alle plezier inwikkelen, er zijn nog wel wat wolletjes in huis. Hoe we je ronddraaien bedenk ik nog wel. De kleur mag je zelf uitzoeken.
  PS. HZG 151 is binnen, gestoken in een nieuw jasje dat wordt weer genieten.
  Elma

 9. Leuk voor je Berthi! Wordt het niet langzaamaan tijd om je voor te bereiden op de vraag: We zouden u graag in onze quiz-show willen uitnodigen…… ;-))
  En wat zuinig zijn betreft: mijn vader vroeg ruim 30 jaar geleden wat hij met de natte papieren luier moest doen (dat was een Billie, met strikslip)? Drogen en hergebruiken vond hij een optie. Wij dus niet!

 10. @mieke s, (*_*) (*_*)
  Een natte papieren luier drogen en hergebruiken? Dat gaat een beetje ver!:-)
  Zuinig zijn is een goede eigenschap, maar je moet niet doorslaan!:-)

 11. Elma, geweldig idee. Als jij mij ingewikkeld hebt ga ik een nieuwe broek kopen, ontwikkel mij thuis weer en kom dan tot de ontdekking dat mijn broek te groot is. Lijkt me heerlijk want meestal is het andersom.
  HZG, even wennen aan de cover maar de artikelen lijken mij weer als vanouds.
  Denk maar zo, een nieuwe lente, een nieuw geluid.
  En wat betreft het hergebruik van wol, misschien leer ik door deze crisis eindelijk sokken breien.

 12. Leuk Berthi.Die link naar je sokken komt ook van pas. Ik brei alleen de jojohiel en wil die hiel die in je logje staat ook eens proberen. Mijn moeder haalde vroeger ook wel truien uit om weer wat nieuws te breien. Ze maakte de uitgehaalde wol nat en dan werd het strak on een plank gewikkeld en verdwenen de kronkels.

 13. Berthi is een V.I.P ! Voor ons al lang een Very Important Person !

 14. Heel herkenbaar allemaal. Als oudste bofte ik wel, mijn zusjes kregen mijn kleding door. Maar ook die van mij was zelf gemaakt of zelf gekregen. Het jurkje voor de eerste H.Communie dát was nieuw. En het kopen ervan een heel avontuur voor mij.
  Dat herinnert er mij ook aan dat ik nog de babykleertjes moet opzoeken. Mijn zwager en schoonzusje krijgen een baby, dus dat wordt ook weer dóórgeven 😉

 15. En…… HZG 151 lag hier ook in de bus!Vanavond uitgebreid lezen .

 16. ….of zal ik lekker NU buiten in het zonnetje gaan zitten lezen ?

 17. leuk dat je genoemd bent in de krant, gefeliciteerd!
  de bezuinigingsvoorstellen van de krant vind ik opmerkelijk (in negatieve zin)
  Niet aan je auto knutselen als je er geen verstand van hebt. Als je een quilt wilt maken begin dan juist niet met een ruitpatroon, daar heb je aan alle vier de zijden schuin van draad en een quilt ruilen voor een kilo dadels? wie heeft er nu een kilo dadels “nodig” ?
  Veel plezier met de nieuwe Handwerken zonder grenzen, gelukkig kunnen we onszelf deze rijkdom gunnen 😉

 18. Wat leuk om je naam zo tegen te komen! Alle lof en eer Berthi!
  Ook hier vandaag de HzG. Kwalitatief erg goed weer! Heerlijk die diversiteit weer. De vormgeving van de metamorfose daarentegen is veel te kil en zakelijk (mannelijk ontwerp?), niet echt gezellig vrouwelijk. Titels voorkant niet geschikt voor slechtzienden enz. Veel te veel grote witte vlakken van binnen, bijschriften foto’s te lichtgrijs enz. (Sorry, is mijn vak he, check dagelijks werk van stagairs…)

 19. Erg leuk dat je web-log wordt genoemd ! Van harte gefeliciteerd.
  We krijgen de economie er alleen weer bovenop door te consumeren. Dus, gewoon sokken breien en quilts maken, maar daar wel mooie wol en mooie quiltstoffen voor gebruiken.

 20. Leuk dat Trouw je als voorbeeld noemt!
  Als het echt moet kunnen we dit (ervaringsdeskundige)! Als het niet echt nodig is mag het best een beetje minder, maar soms is het gewoon leuk om oude garens en lapjes opnieuw te verwerken. En kapperbesparing kan best als je makkelijk vallend haar hebt tenminste.
  Lieve groet Anje.

 21. @willy, ik herken je verhaal! Mijn moeder haalde altijd de te klein geworden truien uit (ze trok ze uit, zei ze), maakte de wol nat, en wond deze strak om de broodplank.
  @ine, leuk dat jij de babykleertjes hebt bewaard. Mijn kinderen hebben de hempjes, de eerste truitjes en de stoffen luiers gedragen die ik vroeger als baby droeg.
  @Mien Boerekamp, fijn dat eindelijk het zonnetje zich laat zien. Gelukkig komen er nog meer dagen met zon aan.
  @Marcella, afgelopen zaterdagavond hadden we een etentje en de heren hadden dit artikel gelezen. Dat vind ik een pluspunt. Ze hadden het met name over tip 1: koop een oplader op zonne-energie!:-)
  @Marianne, ik heb HZG 152 voor me liggen. Het eerste wat me opviel was uiteraard de cover. Fris, modern, vernieuwend. De kleur keuze van de titels kan beter. Als tweede voelde het blad dun aan in mijn handen. Ik ben het aantal pagina’s gaan vergelijken met de andere nummers. Er zijn inderdaad minder bladzijden. Een aantal pagina’s hebben zoals je zegt te veel witte vlakken en de bijschriften zijn te licht van kleur waardoor het slecht te lezen is. Ik ga er vanuit dat in het volgende nummer de kinderziektes er uit zijn. Er is weer veel veranderd bij HZG in een korte periode.
  Persoonlijk heb ik liever geen nummers op de foto’s staan. Een kwestie van smaak!:-)
  @Annelies, daar heb je ook gelijk in.

 22. Berthi wat een verrassing om je eigen weblog in de krant te zien staan! Je bent een echte Bn’er aan het worden of bent het al moet ik zeggen.
  Het is ook logisch met een weblog als het jouwe met zo’n enorm gevariëerd aanbod aan onderwerpen en mooie foto’s enz.

 23. @Corrie, het kost wel de nodige tijd om de weblog op deze manier bij te houden waardoor ik de laatste tijd nauwelijks toekom (ook door de keukenverbouwing) om alle andere mooie blogs te lezen, waaronder die van jou.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *