Gelderse Gebreide Mutsen

Er is een prachtig boek uit, getiteld Gelderse Gebreide Mutsen. Anke vertelt er meer over: ‘Al jaren zijn wij intensief bezig met het onder de aandacht brengen/houden van de Achterhoekse klederdracht. Oma Grevers was de laatste mutsenmaaktster (van de kantenmutsen cq knipmuts in Winterswijk). Wij (moeder Henny en dochters Anke en Connie) hebben dit overgenomen van haar. Regelmatig gaan wij naar oude ambachtsmarkten om mensen te laten zien hoe vroeger de klederdrachtenmutsen gemaakt en gedragen werden. Een enkele keer houden we ook een lezing met een kleine klederdrachtenshow. Deze hobby van ons heeft ons bewogen om een boek te maken met patronen van de gebreide Gelderse mutsen. De vraag naar patronen was tijdens de Stitch ’n Bitchdag in Rotterdam 2007. Wij waren daar uitgenodigd. Mijn zus Connie had gebreide kralentasjes. Nieuwe nagebreide van oude patronen. Tevens maakt zij kettingen van kralen. Veelal gehaakt. Mijn moeder had die dag een tafel vol met mutsjes. Gebreid en gehaakt. Vooral de gebreide vielen natuurlijk op op zo’n breidag. Vele bezoeksters vroegen ons dan ook naar patronen. Die hadden wij niet. Want evenals hoe de vrouwen vroeger werkten, werkten wij ook nog steeds zo. Nabreien van een oude dus. Soms zetten wij wel iets van een kattebelletje op papier maar dat was niet iets waarmee een ander aan de slag kon. Carla Meijsen heeft eigenlijk ons een beetje over de streep getrokken. Zo van maak er toch een boek van. Nou dat hebben wij opgepakt en ruim een jaar later (20 februari j.l.) hebben wij dit boek gepresenteerd op de beurs in Zwolle.

Deze gebreide mutsjes werden in het werk rond 1900 gedragen. Dit boek hebben wij vooral gemaakt om onze hobby te delen met anderen. Het boek is dus 20 februari 2009 gepresenteerd op de handwerkbeurs in Zwolle. Daar hebben we vele complimenten gekregen en veel publieke aandacht onder andere in de beurskrant en een mooie stand waar we ook ons boek mochten verkopen. Meer informatie over activiteiten en het bestellen van het boek staan op onze website. Op 4 april is er een workshop in De Afstap te Amsterdam.’

16 gedachten over “Gelderse Gebreide Mutsen

 1. way een leuke mutsjes. enig ik moet er toch maar eens een paar breien. Fijn weekend

 2. Heb het boek net besteld !!
  Wil het niet missen.
  Zoek al jaren dit soort patronen en die zijn idd bijna niet te vinden.
  Toen ik vorige maand dan ook las over dit boek bij de dames die naar de beurs waren geweest was ik heel blij en schreef er over op mijn blog. Maar kon de mooie foto’s toen niet openen.
  Ik vind het prachtig hoe de dames dit hebben opgezet.
  Zo wordt er een stukje cultuur bewaard en doorgegeven.
  Het boek ziet er mooi uit.
  En al die poppen zo’n vrolijk gezicht.

 3. Wat geweldig dat ze er een boek van gemaakt hebben. Oude ambachten kunnen niet genoeg gesteund worden. Zeg nu zelf: wat geeft een beter gevoel: een in de winkel gekocht mutsje of een met veel liefde zelf gebreide muts waarmee je je ook nog eens in een traditie schaart …

 4. Prachtig boek , had al even stiekem gekeken op de beurs in Zwolle. Vraag het voor mijn verjaardag.

 5. Het is een prachtig boek, de beschrijvingen zijn duidelijk zodat de mutsen goed na te breien zijn. Dank je wel Berthi voor deze log.

 6. Schitterende mutsen.Mooi dat dit voor het nageslacht bewaard blijft.Heb zelf 2 jaar terug 2 mutsen gehaakt.Een Friese en een uit ZeeuwsVlaanderen.De patronen kwamen uit het blad Boerderij van 1981.Er waren patronen uit verschillende delen van ons land.Heel veel werk,maar leuk om te doen.
  Dan besef je pas hoeveel werk de vrouwen van vroeger hadden.

 7. Heb de mutsen gezien in Zwolle, zo mooi!
  Ja die Boerderij patronen heb ik ook in een map zitten. Er is toen een hele serie uitgekomen.

 8. Wat een leuk boekje. Vooral het verhaal erachter maakt het nog leuker.
  Elma

 9. Wat een prachtige mutsen, mijn handen jeuken om te beginnen, ik ga het boek zeker kopen.
  Gr Corrie

 10. Wat leuk, via de handwerkbeurs Rotterdam, via Willy P, via google kom ik weer bij jou blog uit! Heel mooi.

 11. Ik heb het boekje voor mijn moeder gekocht die maakte de mutsjes 15 jaargeleden voor een dorp wat 350 jaar bestond in Braband en iedereen zich in oude kleding tooide.Ik denk dat ze in veel plaatsen gedragen werden.Nu is ze weer aan het breien voor een feest dat gegeven wordt voor de opening van een oud schip dat door mijn overgrootvader gebouwt is en in ere hersteld wordt.

 12. @Nettie den Hartog van de Klippe, wat een mooi verhaal. Zeker heel bijzonder dat het schip dat door je overgrootvader gebouwd is, weer hersteld is. Bij deze al veel plezier gewenst tijdens de opening.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *