Gejaagd door de wind


Gejaagd door de wind is de titel van de expositie in het Zuiderzeemuseum die tot 22 november 2009 te zien is. In deze tentoonstelling staan de creatieve ideeën van de Nederlandse modewereld centraal. Op unieke wijze worden hedendaagse ontwerpen met traditionele kostuums en objecten uit de museumcollectie gecombineerd. Op twintig plaatsen in het museum en in het museumpark tonen nieuwe en oude ontwerpen typisch Hollandse thema’s, zoals Oranjefeesten en het kleurig bloemgebruik in de klederdracht.

Er is werk van tientallen spraakmakende Nederlandse mode-, sieraden- en accessoireontwerpers, stylisten, fotografen en illustratoren te zien. De bekende modeontwerpers Alexander van Slobbe en Francisco van Benthum zijn gastconservator.

Illustratoren Piet Paris en Peter Jeroense ontwerpen een variant op de typische Hollandse tegel. Sieraadontwerpster Dinie Besems maakte een installatie van vijf figuren gebaseerd op de kraplap. Hedendaagse Nederlandse sieraadvormgevers lieten zich inspireren door streeksieraden uit onder meer Marken, Urk en Staphorst en door de oude tradities, ambachten en kunstnijverheid. Op Koninginnedag droegen de kinderen in Marken traditioneel oranje kleding. Op basis van dit gegeven ontwikkelde stylist Caroline Fuchs een kinderkamer waarin traditionele dracht wordt vermengd met hedendaagse kleding en vintage kledingstukken van Oilily.
Viktor & Rolf baseerden hun ’07-’08 collectie Fashion Show op Nederlandse streekdrachten. Het duo Spijkers en Spijkers refereerde in hun wintercollectie Gone with the Wind ’08-’09 aan de klassieke Hollandse strakke ontwerpstijl. Het werk van beide ontwerpduo’s werd recent aan de collectie van het Zuiderzeemuseum toegevoegd. Dit is slechts een klein gedeelte van de tentoonstelling.

15 gedachten over “Gejaagd door de wind

 1. wat een koude ruggen in de storm, Zijn dit dezelfde ontwerpem op het hoofd van de dames van de
  vorige tentoonstelling? Er is wel een grote verscheidenheid te zien , maar de zomer komt eraan en dan is Middelburg misschien wel eens te bezoeken, Je mag er wel een dagje voor nemen denk ik, er is zoveel aanbod.

 2. wat een prachtige foto, ik hou van die dreigende luchten..
  eh Basje Middelburg?????Het is toch in Enkhuizen?
  afijn hoe dan ook ,lijkt me een mooie tentoonstelling

 3. Klinkt als een hele leuke tentoonstelling! Wat een prachtige foto trouwens.

 4. wat een schitterende tentoonstelling. en wat een prachtige, veelzeggende foto’s. geweldig dat het erfgoed zo levend en actueel wordt gehouden!

 5. wat een schitterende tentoonstelling. en wat een prachtige, veelzeggende foto’s. geweldig dat het erfgoed zo levend en actueel wordt gehouden!

 6. Dit is een mooie tentoonstelling in een mooi museum gelukkig niet helemaal in Zeeland maar in Enkhuizen.
  Ga proberen of ik daar naar toe kan.

 7. Dat zal heel mooi/leuk zijn. Altijd goed wanneer ons stukje cultuur doorgegeven wordt.
  Alhoewel IK een beetje ‘overhollandscht’ raak.
  (daarbij de CH in acht genomen zou Corrie zeggen)

 8. Het is zeker een schitterende tentoonstelling zoals ik lees op hun website. Tja, voor mij is het een mijl op zeven!:-) Maar goed, je weet maar nooit!
  Basje, denk eraan, als je gaat, dat je de goede weg neemt… naar Enhuizen!:-)

 9. Wat een schitternde tentoonstelling die heel veel windrichtingen laat zien.
  Elma

 10. Dit is helemaal fijn voor mij, lekker in de buurt en een bijzonder leuk museum om weer eens te bezoeken, enkele jaren geleden tracteerden onze kleindochters ons op een uitje naar dit museum en ik vond het geweldig! Met al deze exposanten zal het helemaal bijzonder zijn. Maar ik wacht tot het mooi weer is, heerlijk met het bootje ernaar toe varen en wandelen tussen alle lentebloemen.

 11. Dit lijkt mij een super goede reden om weer naar Enkhuizen te gaan, in sept. waren wij daar ook en het was verrassend hoeveel er te zien is!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *