Sonia Delaunay

De boeken van Textiel Plus en Weefnetwerk zijn samengevoegd. Binnen een aantal maanden zal ook de LOKK haar collectie onderbrengen in deze bibliotheek. In het nieuwste nummer van Textiel Plus schreef Lydi Ubbels het volgende over het boek Sonia Delaunay – Mode und Design:

Sonia Delaunay is in 1885 geboren en op 5 december 1979 gestorven. Haar hele leven heeft in het teken gestaan van ontwerpen en design. In 1905 bezocht zij de Academie de la Palette in Parijs waar zij zich toelegde op de grafische technieken. Zij werd beïnvloed door het kleurrijke werk van Van Gogh en Gaugain. Korte tijd was zij getrouwd met een Duitse kunstcriticus, daarna met de kunstenaar Robert Delaunay. In Parijs hadden zij gezamenlijk een atelier.
Voor hun eerstgeboren zoon maakte Sonia een dekentje samengesteld uit kleurrijke lapjes, haar eerste abstracte werk in stof. Het “simultaancontrast” voor stoffen, boekbanden en kledingstukken was het gevolg. Verder ontwierp ze kostuums voor verschillende balletten en films.
De Manufacture des Gobelins weefde wandkleden van haar ontwerpen, deze werden in 1970 bij Galerie La Demeure en Musée d’Art moderne de la Ville de Paris tentoongesteld. Tot op hoge leeftijd heeft zij ontwerpen gemaakt die heden ten dage nog steeds modern zijn.
Het is een feest om je te laten inspireren door dit boek.’

Na het lezen van deze tekst wilde ik meer weten over Sonia Delaunay en Google was zoals altijd mijn steun. Ik ging op zoek naar het boek, dat niet zo eenvoudig bleek. Mijn eerste station was Amazon.com waar het boek voor $ 148,30 te koop is. Dat werd verder zoeken. Ik kwam nog een exemplaar van $ 55 en $ 110 tegen. Het werd al iets goedkoper, maar het was mij intussen ook duidelijk geworden dat dit boek sporadisch aangeboden wordt. Toch ging ik verder zoeken en ik werd beloond. Een antiquariaat in Duitsland had voor mij een exemplaar voor een spotprijsje vergeleken met de andere boekhandelaren. De vraagprijs was € 20. De porto was in verhouding veel, namelijk € 12. Dit werd mede veroorzaakt doordat het een aangetekende zending was.
Het boek ligt nu bij mij op de sidetable zodat ik het elk moment kan pakken om te genieten van de prachtige ontwerpen.

14 gedachten over “Sonia Delaunay

 1. erg mooi werk ,doet me ook denken aan dat mooie papier waar je vroeger mee mocht scheuren, glanzend en gekleurd en t scheurrandje was wit

 2. je bent een echte detective! mooi dat je inspanningen beloond zijn.
  ik hou erg van de kleuren & vormen van sonia delaunay.

 3. Berthi, ik vond een boek van Damase over Sonia op Bol.com Is dat hetzelfde boek als jij nu bezit? Hoe kom ik daar achter? De omslag ziet er anders uit…..Bij Bol kost het 26,99 en dan de normale NL-verzendkosten erbij.Het is van Thames and Hudson, 176 pagina’s.

 4. @Hilly, nu jij dit zo schrijft komen er weer herinneringen naar boven. Ik vond dat glanzende papier altijd zo mooi en erg leuk om mee te werken. Is dat papier eigenlijk nog te koop?
  De collage die je op de tweede foto ziet, is gemaakt van stofjes. Zie je de persoon die ik zie?
  @lheurebleue, ik had al een vermoeden dat jij Sonia Delaunay zou kennen!:-)
  @Frouke, wat je bij bol.com ziet is een ander boek. Ik heb je een mail gestuurd met de juiste gegevens van het boek.

 5. Mooi dat je het bebt kunnen kopen !!
  Echt jouw ding !!
  Zou mij nooit opgevallen zijn deze stijl maar hier lees/leer ik erover !!;-)

 6. Wat een kick zal dat gegeven hebben Berthi, om zo’n prachtig boek na je zoektocht voor een spotprijsje in handen te krijgen. Ik kan me voorstellen dat je er steeds naar kijkt en grijpt en het is met de kaft al een sieraad in de kamer. Heel veel plezier gewenst met deze prachtige aankoop!

 7. Berthi@ wat een heerlijk gevoel moet je hebben, dat je dit boek hebt weten te bemachtigen. Deze Sonya was haar tijd ver vooruit en ik begrijp heel goed dat Berthi hier meer van wilde weten.
  Wat een goed bericht dat textielbladen samen gaan werken. Door bepaalde kosten te delen is er nog een mogelijkheid om te blijven bestaan.
  Elma

 8. Op dit moment is er in het Gemeentemuseum een tentoonstelling ‘Liefde! Kunst! Passie!’ over 17 beroemde kunstenaarsechtparen te zien. Hier hangen ook enkele mooie werken van Sonia en Robert Delaunay.
  Enkele jaren geleden maakte ik ook kennis et dit kunstenaarsechtpaar tijdens een quiltworkshop van Ans Kastein. We sneden uit de losse pols 1/4 cirkels, versneden de cirkels nog een keer en er werd en mooie quilttop van gemaakt.

 9. Over het glanspapier :
  Nog steeds te koop.
  Ik kocht het ooit in een boekhandel.
  In scholen wordt het ook nog steeds gebruikt, het zit in grote blokken , iets van A3 formaat.

 10. @Annemie F, dank je! Nooit geweten.
  Dit vergeet ik niet meer. Sitsen stoffen of sitspapier. Gemakkelijk te onthouden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *