Sleutelhangers

Nederlanders, jong en oud, houden van verzamelen. Vandaag de dag zijn de voetbalplaatjes een geliefd verzamelobject. Het is zelfs zo erg dat de kinderen buiten bij de supermarkt achter een dranghek moeten staan. Ze bestormen de klanten voor de voetbalplaatjes. Deze gebeurtenis haalt zelfs de nieuwsuitzending van de tv. Dan ging het in de jaren zestig en zeventig er toch bescheidener aan toe. Suikerzakjes, sigarenbandjes, postzegels en sleutelhangers werden in alle rust verzameld. Dubbele exemplaren werden ‘vredelievend’ geruild. De meest populaire sleutelhanger serie was ongetwijfeld
Flipje van Tiel. Deze sleutelhangers waren dan wel een verzamelobject, maar ze zijn ook handig. Doe er eentje aan je sleutelbos zodat je je sleutels niet snel kwijt raakt. Het ziet er bovendien leuk uit. Je hoeft zelfs geen sleutelhanger te kopen, maak er zelf één. Marian’ne m breit schattige mini sokjes, Thijmen koos enkele jaren geleden voor scoubidou, en het geborduurde handje maakte ik niet zelf, maar kocht het in de Wereldwinkel.

Ik verzamel geen sleutelhangers, maar aan mijn sleutelbos en een enkele tas vind je een exemplaar. Thijmen kiest tegenwoordig voor een beroemd gebouw, dat hij gezien heeft, als sleutelhanger.

18 gedachten over “Sleutelhangers

 1. Zo leuk die kleine werkjes, ik breide minischoentjes in alle kleuren van de regenboog.

 2. ik heb er tegenwoordig een van leer met een drukknoopje eraan. Dat past ergens in mijn tas en nu hoef ik nooit meer te zoeken naar mijn sleutelbos, ik klik het zo van het drukknoopje af, eindeloos handig.

 3. Gisteren zag ik nog zo’n sokje van Marian’ne aan de sleutelbos van mijn schoonodchter hangen en ik ben ook wel erg wég van die Eiffeltoren.

 4. Leuk die sleutelhangers. Toen ik kind was, waren sleutelhangers een rage! Ik herinner me dat mijn moeder soms drie producten kocht zodat we alledrie een sleutelhanger hadden. Van bambix of zoiets hadden we een minipakje en daar zaten koordjes aan en door aan de koordjes te trekken ging het pakje draaien en ‘snorren’. Geweldig, wat een herinnering!
  De torentjes van Thijmen zijn ook leuk!
  Berthi een heel fijne dag!

 5. Leuk die sleutelhangers, ik heb er ook een sokje en een blokje van stof aan hangen.
  Sokje zelf gemaakt en blokje ook , was een workshopje in het Fries museum.
  Aan mijn tas hangt een koe en een poezenbelletje.

 6. Uit de tijd dat mijn kinderen de Flipje verzamelden, vond ik toen mijn kleinkinderen hier kwamen één van die hangers en die zit nu al jaren op het keukengordij ntje. De hanger was een hulpmiddel om mijn huis terug tevinden voor ze als ze na de bezoekjes aan de kinderboerderij weer thuiskwamen, Laatst was hij eraf, en schrik niet 2 meter kleinzoon, miste de muis op het stukje kaas . Nu dus weeer in ere hersteld, . Fijn weekend,

 7. De sok van Marianne vind ik wel erg knap gemaakt. Ik heb nadat ik de gewone sokken afhad een babysok gebreid en vond dat al behoorlijk priegelwerk.
  Scoubidou was een echte rage, hier ook.
  het handje op vilt is ook erg leuk.
  Voor Thijmen geen schaakstuk als sleutelhanger?

 8. Wat een leuke creaties als sleutelhanger.
  Er zij hier ook veel sleutelhangers gemaakt met een klein kantkloswerkje erin.
  Mijn sleutelhanger is van een koperen plaatje met daarop de tekst
  “My Other Car is a Rolls” en dat heeft niks met handwerken te maken.

 9. @Elma, dat doet me denken aan een auto die ik op een parkeerplaats zag staan (een peugeot 205). Achterop geschilderd de tekst: es ich groet bin weur ich ‘ne BMW

 10. @anje, ook erg leuk!
  @marcella, mooi systeem!
  @Annelies, ik heb de meklappen bewonderd, wat een pracht cadeau!
  @Balsemien, mmmm, zegt me niets van Bambix. Dat heb ik vast nooit gegeten!:-)
  @Elza, met het belletje ben je door anderen gemakkelijk te vinden, als ze je kwijt zijn!:-)
  @basje, mooi verhaal!
  @willy, Thijmen heeft eens op een schaaktoernooi een sleutelhanger met een schaakstuk gekregen. Die is in zijn kast met allerlei andere schaakcuriosa beland.
  @elma, leuke verrassing om dit te lezen!
  @mieke s, haha, zo’n tekst vergeet je niet! Prachtig!

 11. hee ik herken ‘iets’ !!;-))
  OO ja de flipje sleutelhangers.
  Heb nog een hele serie uit die tijd hier liggen op zolder.
  Veel reklame hangers, leuk tijdsbeeld.
  Nu heb ik een gehaakt bloemetje aan mijn fietssleutel.
  En een holland lintjes hanger aan de huisdeur sleutel.
  En ja natuurlijk zelf gemaakt !!;-)

 12. Wat leuk, ik heb ook zo’n sokje gebreid door marianne’m aan mijn sleutelbos. Ik heb vroeger verwoed sleutelhangers gespaard, en inderdaad, Flipje was wel erg mooi. Ik kan me trouwens ook nog een hele verzameling speldjes herinneren.

 13. Wij verzamelden speldjes. Ons mam maakte een lapje waar ze allemaal opkwamen, en later waren ze daardoor ook “van allemaal samen” we wisten niet meer welke van wie was.
  Sleutelhangers, die kwamen aan een koord wat we punnikten, en daarna door het gewicht flink doorzakte.
  De Marian’ne sokjes hebben een ereplaatsje gekregen aan mijn handwerktas en mijn stap-tas 🙂

 14. Leuk die verzamel woede. Ik spaarde jaren suikerzakjes. Wat een verscheidenheid hadden we toen. Nu zijn het vaak standaard zakjes. Niet meer met de afbeelding van een bedrijf er op. Ik weet nog da de NS vanalle stations een eigen zakje had en ook nog eens in verschillende kleuren. En wat ik ook gespaard heb zijn “baby plaatjes” Samen met mijn vriendinnetje knipten we de tijdschriften aan flarden. En dan de filmsterren kaarten. Van Conny Froeboss en rex Gildo of Romy Schneider met Carl Heinz Bhom. Wat een nostalgie zeg! Maar we waren van de straat! Wie kent er nog de flesjes Lodaline, waar plastic insteek kralen in de fles zaten?

 15. Mijn kinderen vinden het een beetje ouderwets in deze tijd van spelcomputers enzo maar wij geven graag een leuke sleuterhanger van eigen ontwerp bij kinderfeestjes en verjaardagen van neefjes en nichtjes enzo. We maken dan een tekening of maken plaatjes op de computer en laten die dan in een unieke sleutelhanger maken met Vistaprint.nl op http://www.vistaprint.nl/sleutelhangers.aspx . Bijvoorbeeld een voor de fiets met een getekende fiets erop, zodat de kinderen er ook nog wat van leren. Kost een stuk minder dan een Wii spelletje bijvoorbeeld en is toch veel unieker. Een vormalig buurjongen die nu 26 is heeft nog steeds een die we hem in ’88 gaven.
  Marijna, die zakjes van de NS ken ik ook nog wel ja, enig.

 16. @Denise, leuk idee hoor! Juist dit soort creatieve cadeautjes zijn erg leuk en blijven vaak in herinnering of zelfs bewaard zoals bij je voormalige buurjongen.

 17. Zag de aanbieding van de serie Flipje sleutelhangers.
  Is deze te koop Graag reaktie
  m.vr.gr.
  M. Adriaanse

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *