Crisisverlof


Wat is de betekenis van deze illustratie van Ruben Oppenheimer die ik in de krant zag? Ik vroeg het aan mijn gezinsleden. Uitslag: er zijn twee kampen. De ene helft denkt dat het wolkje met de tekst bij de man hoort. Dat zou betekenen dat mevrouw het helemaal niet ziet zitten dat meneer de hele dag thuis is. Hoe kan zij dan nog ongestoord blijven breien? De anderen denken dat het wolkje bij mevrouw hoort. Dan zou het duiden op de vele vrije tijd die mevrouw krijgt om het leven van meneer zuur te maken. Wie heeft het bij het rechte eind?

De illustratie staat bij het artikel: Werkgever kan werknemer niet op vakantie sturen.
Mag de baas zijn personeel verplichten een bepaalde periode vrij te nemen omdat er tijdelijk minder werk is?

20 gedachten over “Crisisverlof

 1. Ik vind de illustratie niet zo vriendelijk naar breisters toe. Hiermee wordt wel weer een soort toon neergezet. Of ben ik te gevoeleig als het breien betreft.

 2. doet mij denken aan de tante van een vriendin van mij. zij heeft een groot deel van haar werkcarriere doorgebracht breiend in een bijna verlaten fabriek. zij was zowat de enige werknemer die overbleef en moest alleen wat kleine kantoorklusjes doen. zij had dus alle tijd om voor de hele familie truien, mutsen, sjaals enz. te breien ….

 3. Het lijkt me dat de man dat zegt. Hij komt duidelijk net binnen. De vrouw (die op Dame Edna lijkt) wordt met haar krulspelden en breiwerk als “huismus” neergezet.
  Of een baas zijn personeel mag verplichten om vrij te nemen? De baas heeft met elk personeelslid een contract gesloten. Bovendien heeft hij zich te houden aan de CAO die is afgesloten. Ik kan me indenken dat het voortbestaan van een bedrijf afhangt van de maximale inzet. Maar dan nog moet dit in overleg met het personeel en niet verplicht. Hoewel je als personeelslid dan met de rug tegen de muur staat met de keuze tussen nu verlof opnemen of straks op straat staan.

 4. Ik ben geneigd om te denken dat het wolkje bij de man hoort. Ik vind mevrouw wel erg zuur afgebeeld! Eerst dacht ik dat mevrouw een meneer moest voorstellen en misschien wel een gecamoufleerde BN-er moest voorstellen. Je kunt er ook teveel achter zoeken 😉
  Fijne dag Berthi!

 5. ik denk dat t bij de man hoort en dat de vrouw zich de rambam schrikt…
  wij maken momenteel ook te weinig uren en het verzoek is dit met vakantie op te lossen : no way!!
  ook willen ze dat we geen “vakantie”overhevelen naar het nieuwe jaar ,dit kost de werkgever nl veel te veel.
  maar daarover beslissen we zelf en t mag wel ,2 weken “meenemen”..
  crisis: de bonden varen er wel bij ….eerst was ik anti bont en antibond…nu nog alleen het eerste…..

 6. personeel en bedrijven staan onder druk ,dat is wel duidelijk ,we proberen er met elkaar van alles aan te doen ,maar er zijn grenzen en momenteel kost het veel energie die te bewaken…..vandaar mijn chagrijniige reactie,…
  toch een fijne dag ,want die heb ik ook dwz met een muziekje door de strijkberg ,als ik mijn logjeswandeling af heb…groetjes

 7. Het voordeel van een tekening: Ieder kan zijn eigen verhaal ervan maken.
  Het valt mij wel op dat vrouw en breiwerk vaak worden afgebeeld.
  elma

 8. Ik denk ook dat het wolkje bij de man hoort. De onderkant van het ballontje laat dat echter niet al te duidelijk zien.
  Het lijkt erop dat de vrouw, die het gezicht heeft van een man, ook nog eens tv zit te kijken.

 9. Ik denk ook dat het bij de man hoort en je zou haast medelijden met hem krijgen, want je zal toch maar thuiskomen bij zo’n zuurpruim.
  Ik weet niet of een bedrijf te redden is met een verplichte personeelsvakantie, als dat zo zou zijn ben ik er voor, want een faillisement gaat je niet in de koude kleren zitten.
  Groetjes
  Ines

 10. In ieder geval niet een leuke vrouw, maar ik denk dat het wolkje bij de man hoort.
  Je zal zo maar thuis moeten zitten.
  Zou ik als man snel een volkstuintje huren en lekker buiten op de tuin aan het werk gaan.

 11. @Tijm, als handwerken in een negatief daglicht komt te staan, dan is dat bijna altijd met breien. Erg jammer!

 12. Ik denk dat het wolkje bij de man hoort. Hij komt met een ‘vrolijk’ gezicht thuis en vertelt aan zijn vrouw het nieuws. Zij schrikt zich te pletter en trekt direct een zuur gezicht. Ze ziet het helemaal niet zitten om haar man de hele dag om zich heen te hebben. Zij kan niet meer ongestoord haar gang gaan. Het breien kan ze vergeten.

 13. @elma, als een vrouw handwerkend wordt afgebeeld dan is dat bijna altijd met een breiwerk. Dit zal zeker te maken hebben met het verleden toen de vrouw altijd nuttig bezig moesten zijn. Even stilzitten en niets doen, was niet geoorloofd. Sokken moesten er altijd gebreid worden. Nu breien wij voor ons plezier.

 14. Mevrouw is een erg aardige dame die heel graag breit maar dat alleen overdag kan doen. Want ’s avonds zit haar man in de woonkamer te zeuren over het getik van de pennen. Dat maakt toch zó VERSCHRIKKELIJK veel lawaai tijdens het voetbal kijken. Dan komt dus dat mispunt thuis om te vertellen dat hij met vakantie is gestuurd. Mevrouw schrikt zich te pletter en logisch dat haar gezicht verschiet!
  Uit de lucht gegrepen? Nee hoor: ik zit op kantklosles in Genk en er zijn verschillende klasgenoten die niet mogen klossen van hun man vanwege het getik van de klosjes!! (Nou zijn dat wel Belgen ….)

 15. @mieke s, wat vertel je me nou? De dames mogen ’s avonds van hun man niet klossen vanwege het getik van de klosjes? De mannen mogen wel naar het voetbal kijken waarbij de dames telkens het irriterende geschreeuw van de toeschouwers moeten aanhoren? Althans, dat irriteert mij altijd. Toch blijft het voetballen op de desbetreffende zender staan.
  Tja, wat moet ik hier verder nog over zeggen?
  Ik heb er geen woorden voor!!!

 16. Tjee, wat is iedereen negatief over die arme man! Terwijl hij een vrouw, die er zó uitziet nog ‘schatje’ noemt………
  Dat kan toch nooit zo’n zeurpiet zijn, die over tikkende naalden of klosjes valt??
  En mij vielen direct die krulspelden op.
  Híj is met permanent verlof gestuurd maar misschien kan-ie dat “permanentje” doorsturen naar zijn vrouw………??

 17. Gaat het misschien om haar permanent dat ze “mee naar huis kon nemen” omdat de kapper het vanwege de bezuinigingen niet af kon maken, zodat ze nooit meer geld voor de kapper hoeft uit te geven en pa blij is met het besparen van kappersgeld?
  Dan heeft de vrouw het gezegd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *