Souvenir de ma jeunesse / herinnering aan mijn jeugd

Souvenir de ma jeunesse / herinnering aan mijn jeugd is de titel van de expositie die op 26 september 2009 van start gaat in het
Breda’s Museum. Er wordt een nieuwe souvenir de ma jeunesse gemaakt door allerlei Bredase vrouwen. Doel hierachter is om vrouwen met verschillende culturele achtergronden (autochtoon en allochtoon) samen te brengen.
Het museum neemt de fraaie handwerktechnieken die zijn verwerkt op de pronkrollen souvenir de ma jeunesse uit de periode 1860-1920 als basis.

Iedere vrouw krijgt één rechthoekig lapje van aidastof. Op de voorkant wordt een jeugdherinnering geborduurd en op de achterkant hun eigen naam. Deze lapjes worden na het borduren dubbelgevouwen en als een slinger aan elkaar geregen. Elke cultuur zal zijn eigen borduurwijze en herinneringen hebben.

Hetty Oom-Mutsaers (ouddocente textiele werkvormen Fontys Tehatex) is projectcoördinator van dit borduurproject. Astrid is begeleidster en zal zelf ook een bijdrage leveren aan dit project.

Lees dit artikel voor meer informatie als je mee wilt borduren.Op de foto’s zie je details uit een pronkrol van 1877. De pronkrol komt uit mijn verzameling.

24 gedachten over “Souvenir de ma jeunesse / herinnering aan mijn jeugd

 1. Goeden morgen Berthi,
  Wat zou ik graag vleugeltjes willen hebben om overal even naar toe te fladderen .
  Wat valt er veel te beleven .
  Passende vleugeltjes zullen er voor mij niet te vinden zijn . Soms droom ik over plaatsen waar ik wel graag weer eens wil rondwandelen . . . .
  Het blijven wel dromen . . .
  En Majesteit hier in de buurt kan haar helicopter moeilijk aan mij uitlenen .
  Krijgt ze weer problemen met de regering .
  En moet er natuurlijk ook overleg komen of er een vliegenier beschikbaar is .
  Maar je houdt ons prachtig op de hoogte en dan stil hopen dat wij hier later je verslag mogen lezen , dat is toch ook al fijn om naar uit te kijken .
  En in de tijd waarin de mooie pronkrol is gemaakt zou ik natuurlijk met een koetsje zijn gegaan . Ik blijf zoals zo vaak verder dromen en ben toch best tevreden dat ik zoveel moois op je web-log kan komen bewonderen .
  Zie ik je antieke rol uit een ver verleden stilletjes te pronk liggen in je kast .
  En wat een geluk dat dit kunstwerk bewaard is gebleven .

 2. Mooi initiatief !!
  Zal een ‘kleurrijke’ souvenir worden, ben benieuwd.
  Mooi ook om stukjes van jouw souvenir te bewonderen.

 3. Geweldig dat ze dit doen en wat zal je een verscheidenheid aan handwerken krijgen en jou pronkrol……zucht……..zo mooi.
  Groetjes
  Ines

 4. Voor mij geen museumdag in Breda. Helaas, maar het ziet er zeer mooi uit. Het is ook maar goed dat ik er niet naar toe kan want anders hadden ze de ramen allemaal moeten schoonmaken. Waarom? Van al die neusafdrukken.

 5. Berthi wat een mooie souvenier uit een ver verleden heb jij in de kast liggen.Fijn dat wij er zo een blik op mogen werpen.
  De dames uit Brabant wens ik veel succes met hun hedendaagse souvenier,het word vast een verscheidenheid aan kleur en techniek.Het zal vast eerder klaar zijn als mijn pronkrol,waar ik in m’n eentje met veel plezier aan werk.Gisteren weer een nieuwe opdracht van Elma gekregen,waar weer heel veel handwerkuurtjes in gaat zitten.Had de uurtjes op moeten schrijven
  dan was er een indrukwekkend getal uitgekomen.Maar helaas niet gedaan.

 6. Fijn dat Gerrie weer mee genieten kan van de logjes. Ik heb haar mooie reacties wel gemist.
  Ik had al iets gelezen over deze tentoonstelling,lijkt me erg leuk.
  De samengestelde pronkrol zal wel heel bijzonder worden, een heel leuk idee.
  Wat een prachtige pronkrol heb je in je bezit.

 7. leuk initiatief , ben benieuwd hoe dat eruit gaar zien. Je pronkrol is zo mooi, hoe bewaar ja al die schatten? in doosjes met etiketjes en hoe warm moet dat dan opgeslagen worden , en vocht problemen ?/ ik zie allemaal apen en beren denk ik,

 8. Leuk om technieken uit verschillende culturen te verzamelen in een rol. Er is zo veel verschil. Gisteren hadden wij een chinese in de breiclub, opzetten gaat de verkeerde kant op en ook breien doet ze totaal anders, maar wel met hetzelfde resultaat.

 9. t/m 3 januari. Dat geeft me zeker ruimte om te gaan kijken. Dus het staat genoteerd!!
  En vandaag genieten van deze pronkrol.
  9e (?) jaar, dus dit meisje is zo’n 15 jaar geweest toen ze dit maakte??

 10. Wat een mooi stukje laat je van dit oude Souvenir zien.
  Leuk initiatief om een souvenier te maken, waarin verschillende culturen samenkomen.

 11. Wat weer een fijn begin van de dag, Gerrie is er weer.
  In gedachten zie ik haar al vliegen in de helikopter om overal een kijkje te nemen. Gelukkig kunnen wij erg veel meemaken en zien, als je maar dagelijks bij Berthi op bezoek gaat.
  Een grote pluim voor het idee van het Museum in Breda om deze Souvenir de ma Jeunesse gaan maken met mensen uit allerlei culturen. Wij zijn benieuwd hoeveel mensen hier aan deel willen nemen. Het zal een prachtig gezicht zijn. Jammer dat ik niet in Breda woon.
  Dames van de organisatie, erg veel succes.
  Berthi laat ons ook een kijkje nemen in haar zeer oude Souvenir de ma Jeunesse. Wat is er steeds weer veel moois te zien.
  elma

 12. Mooi project daar in Breda!Misschien vinden jullie het leuk alvast naar de resultaten van een verwant project te kijken? Ga dan naar http://www.wereldwijderok.nl
  Simone Ten Bosch is daar de motor achter. Al jaren bezig met allochtone vrouwen prachtige monumentale rokken te maken. Met geborduurde/geappliqueerde en met andere textiele technieken versierde zakken erop waarin de vrouwen hun levensverhaal kwijt kunnen. Fantastisch en met behulp van Simone eigenlijk overal op te zetten zo’n project. Ze deed het zelf ook in Hongarije met en groep vrouwen daar.Met weer heel andere resultaten. Ik zal proberen daar eens een paar foto’s van aan Berthi te sturen.Met het artikel dat ik er eens voor schreef. Dan kan je zelf kijken, Berthi, of je er iets mee wilt doen.

 13. Wat mooi dat handwerken de vorm is waarin allerlei volkeren elkaar ontmoeten. Het moet bijzonder bemoedigend en bevredigend werk zijn om zoveel vrouwen met zo’n heel verschillende achtergrond samen te zien werken. Berthi wat heb je een prachtige foto’s laten zien van dit mooie bezit, ik zit er echt van te genieten.

 14. Prachtig initiatief daar in Breda en een mooie gedachte erachter.
  Mooi ook de stukjes van jouw pronkrol Berthi!

 15. @Gerrie, poeh, poeh, wat ben jij een vroege vogel. Zo vroeg ben ik absoluut niet paraat!:-) Ik ben eerder een avondmens!
  Jammer dat je de helicopter van onze koningin niet kunt lenen!:-)
  @Hilda, haha, neusafdrukken kunnen een kunstwerk op zich vormen!
  @willy, de nieuwe pronkrol als slinger zal een kleurrijk beeld opleveren. Als ik kans zie wil ik t.z.t. zeker naar de expositie gaan.
  @Basje, ik heb een antieke architectenkast met diverse laden. In deze laden liggen onderin en tegen de zijkanten aan zuurvrij karton. Het textiel wordt in de laden bewaard op zuurvrij karton. Tussen de verschillende handwerken komt weer zuurvrij papier te liggen.
  Vochtproblemen heb ik tot nu toe niet gehad. Wel heb ik een aantal jaren geleden last gehad zilvervisjes. Gelukkig is dat opgelost.
  Bij de tuindeuren heb ik blokjes cederhout liggen waar ik regelmatig enkele druppels cederolie op doe. Hier houden de zilvervisjes niet van. Ze leggen direct het loodje.
  @annita, leuk om te horen. Zo zie je maar weer dat er vele manieren toegepast kunnen worden om uiteindelijk tot hetzelfde resultaat te komen.
  @ine, er staat 2e cours 1877. Hier zal het tweede jaar mee bedoeld worden. Maar dit meisje zal zeker een jaar of 15 geweest zijn, want het zijn bijna allemaal fraaie handwerken die zij gemaakt heeft. Ze was absoluut een zeer goede handwerkster.
  @elma, er is ongelooflijk veel moois te zien en te beleven.
  @frouke, ja, erg leuk als je foto’s wilt sturen met je verhaal. Een poosje geleden is de link van de wereldwijderok al aan bod gekomen. Ik weet niet zo snel bij welk onderwerp het was.
  Maar het is heel interessant om meer vande achtergrond te weten. Ik kijk uit naar je mail.
  @lheurebleue, ik zal het proberen!

 16. Vandaag pas tijd om dit te lezen. Deze tentoonstelling: daar ga ik zeker heen. Ik kijk er nu al naar uit, net als het boek over dit onderwerp van Henny.
  Voor mij zijn die oude pronkrollen hét nalagwerk van de vroegere handwerklessen. Altijd weer een genot om naar te kijken!

 17. @josefien, en het is niet eens zo ver van je huis! Dat is mooi meegenomen.
  @Marijna, op dit moment kom je overal de prachtigste ideeën tegen. Het lijkt wel onuitputtelijk!

 18. Beste Berthi
  Bij deze geef ik mij op om mee te doen aan het project v d textielslinger.Als dat via deze weblog kan? Ik kreeg het adres van Frouke Schouwstra. Ik heb sinds een 2006 het Textielproject de Wereld Vertel Rok, nu Wereld Wijde Rok geheten. Vrouwen vanuit verschillende culturele achtergronden maken zakjes die op inmense Rokken worden gezet In vele zakjes zit een verhaal of gedicht door vrouwen geschreven.
  De Rokken worden ingezet voor allerlei gelegenheden waarin de verhalen doorverteld worden of de Rokken waarin vrouwen als stille & wijze Koninginnen getoond worden.

 19. @Simone Maria Ten Bosch, leuk dat je reageert, maar je kunt je niet via mijn weblog opgeven. Dat moet je echt via de website van het Breda’s Museum doen.
  Prachtig project heb je. Misschien kan jij of Frouke enkele foto’s sturen met toelichting voor een log. Het is boeiend onderwerp.

 20. berthi: bedankt dat je hier aandacht aan hebt besteed! Nog even voor de duidelijkheid: het project is alleen voor bredase vrouwen!

 21. Als reactie op de veronderstelling van Ine dat de vermelding 2e cours het 2e leerjaar
  zou betekenen,meen ik dat even recht te moeten zetten.Het museum voor naaldkunst is
  in het bezit van een rol van 10 meter lang,die begint (met datering 1890-l891) met
  de vermelding 6e cours.Deze rol wordt afgesloten met de vermelding 1e cours,anno
  l895-l896.
  Deze rol is op verzoek te bekijken in de
  periode 26 juli t.m.9 augustus a.s.in ons
  huismuseum.
  Ons boek wordt officieel gepresenteerd op
  de opening van de tentoonstelling in Breda
  op 26 september a.s.
  Alle intekenaars op ons boek,kunnen dus al
  in de maand juni van onze uitgave kennis
  nemen!Verder alleen (tot 26 september a.s.)
  bij ons te koop.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *