Textiel Plus-dag 2009 I

Op 28 maart 2009 organiseert Textiel Plus haar jaarlijkse evenementendag in het Nieuwegeins Business Center. Een bruisende inspirerende dag met verrassende textielkunst in de meest brede zin van het woord, een grote leveranciersmarkt, workshops, demonstraties, lezingen en evenementen. Meer dan honderd leveranciers bieden hun materialen aan en ontwerpers en vormgevers presenteren hun werk op de arts & crafts markt. Er is een grote expositie met als thema vliegende wezens, maar ook inloop-workshops, lezingen, demonstraties en evenementen zijn in het programma opgenomen. Een dag, uniek in omvang en veelzijdigheid, voor echte textielliefhebbers niet te missen! Vorig jaar bezochten meer dan 1600 belangstellenden de beurs. Ook dit jaar verwacht Textiel Plus een hoge opkomst.

Wat is er te zien en te doen?

Expositie met als thema vliegende wezens. Nel Kamphuis exposeert straaljagers en vogels. De straaljagers zijn vervaardigd van de meest uiteenlopende materialen, van bont tot en met rubber, en hebben een bijna menselijke uitstraling. De vogels zijn opgebouwd uit verfhuiden en vormen tezamen een vrolijke zwerm.

Textielgroep Steek Plus is een experimentele groep kunstenaars die zich uiten via allerlei textiele technieken. Ze zijn sterk gericht op vernieuwing, maar schuwen ook oude technieken niet die ze weer op een geheel nieuwe wijze in hun werk weten te incorporeren.

Evenementen

Stichting Atelier Delftse Vrouwen: De Wereldboom. Deze stichting bevordert de integratie en participatie van vrouwen in Delft door middel van het samen werken aan textielkunstwerken. Meer dan 90 vrouwen met verschillende achtergronden (afkomst, cultuur, leeftijd, geloof, opleiding, gezondheid) hebben gezamenlijk gewerkt aan bladeren, bloemen of vogels en daarin tot uitdrukking gebracht wie ze zijn. Zo ontstond een driedimensionale, monumentale boom met meer dan 400 handwerken in verschillende, soms traditionele, technieken.

Marie-José van der Sandt: ingewikkelde konten. Op zoek naar de essentie van textiel als materiaal om beeldend vorm te geven vond Marie-José inwikkelen als meest zorgzame toepassing. Haar konten zijn een eerbetoon aan alle moeders, een oerbeeld van vruchtbaarheid.

Irene van der Wolf is een veelzijdig en inspirerend kunstenaar. Naast haar eigen werk is ook het werk van haar cursisten te zien. Gedurende de dag tonen zij hun zeer persoonlijke kleding en accessoires in defilés en tableaux vivants.

Poppentheater. De handpoppen van Irene van der Wolf zijn karaktervolle wezentjes met elk een eigen verhaal. Alda Loeffen gaat met hen en het publiek in gesprek.

Lezingen

Eierschalen, grassen, parelmoer, vruchten, schelpen… Natuurlijke materialen die door vakmensen uit Azië en Zuid-Amerika worden bewerkt tot prachtige ontwerpen en structuren. Gerard Witteveen concentreert zich in zijn lezing op Tibet, op de bewerking van de plantaardige grondstoffen daar en met name op Tibetaanse hoogland wol. Jarenlange investeringen in mensen en talenten leiden tot handwerk op hoog niveau.

Laura Braspenning is sieraad- en productvormgever. Zij kiest bewust voor opdrachten en projecten met maatschappelijke relevantie. Zij laat zien hoe de visie en het talent van kunstenaars kunnen worden ingezet bij projecten voor ouderen, bijvoorbeeld bij de realisatie van de wensen van Chinese ouderen in het woonproject Foe Ooi Leeuw.

Inloop-workshops ‘techniekproeverij’

– Tyvek: het maken van proefjes met stof- en/of papiertyvek was op de laatste Textiel Plus-dag een groot succes. Dus wordt deze workshop geprolongeerd en kun je onder deskundige begeleiding zelf stukjes tyvek bewerken.
– Werken met rubber: hoe doe je dat? Hoe knip, snij, plak of naai je rubber? Het is een spannend materiaal dat voor veel meer te gebruiken is dan in eerste instantie wordt gedacht.
– Spinnen, zonder wiel, met een moderne spintol. Demonstratie en zelf proberen.
– Haarspeldhaken of guimpen: een techniek van vroeger met materialen van nu. Het effect is vaak verrassend.
De bedoeling van de workshops is dat de deelnemer ‘even’ ruikt aan het materiaal of de techniek en zelf iets kleins maakt om er zo kennis mee te maken. Alle workshops worden door deskundige docenten begeleid.

Arts & Crafts markt: ongeveer 50 ontwerpers/vormgevers die hun eigen werk laten zien en verkopen. Het aanbod is zeer divers, mode, accessoires, sieraden etc.

Leveranciersmarkt: meer dan honderd ‘winkels’ die een zeer uitgebreid assortiment aanbieden. Echt alles wat textielmensen maar nodig zouden kunnen hebben, is er. Van schapenvellen tot papier, van plantaardige verf tot knopen, van wol tot vissenleer. Maar ook ‘antiquairs’ die prachtige oude materialen aanbieden of verzamelobjecten zoals antieke borduurschaartjes.

De openingsuren van de Textiel Plus-dag zijn van 10.00 tot 17.00 uur. De toegangsprijs is € 12.

18 gedachten over “Textiel Plus-dag 2009 I

 1. Vorig jaar kon ik er niet naar toe en dit jaar al weer niet…..en ondanks het feit dat ik iets heel erg leuks op m’n programma heb staan vind ik het jammer dat ik niet kan gaan. Houdt me maar op de hoogte Berthi en bedankt voor de info, groet Elly

 2. wat een lange dag moet dat worden!, Keuzes maken is wel nodig denk ik. Veel plezier en je houdt ons wel heerlijk geinformeerd, voor e na de dag,veel plzier samen met Saskia.

 3. Textiel-plus dag belooft weer een fantastisch festijn te worden, wat haast niet in 1 dag te bekijken is. Allen die daar heen gaan hebben hopelijk heel wat te vertellen, wij lezen het graag.
  Aan Textiel van de st. Goedhandwerk heb ik erg goede herinneringen. In het jaar 1991 volgde ik een cursus “Landschap in kant” door Carla Aarts en Dis Groenhoff bij Hotel Schepers in Oosterhesselen. Erg veel geleerd over het verven van draden. Maak van div. soorten garen een strengetje en verf dat met elkaar in 1 kleur. Het is zeer verrassend als alles droog is, heel verschillend van kleur, toch prima bij elkaar passend. Met deze draden hebben wij een oefenstuk gemaakt van naaldkant. Het gebruik van kleur en de invloed van kleur werd uitvoerig behandeld. In het derde weekend zijn er vliezen gemaakt van vezels zijde, jute, vlas en katoen. Al deze oefeningen werden gebruikt in een ontwerp van een landschap.
  Het vrije ontwerp lag mij niet, maar van het aanleren van technieken heb ik nog altijd plezier.
  elma

 4. @Elly Huskens, wat ontzettend jammer dat jij de 28e niet kunt gaan. Dit is echt een dag voor jou.
  @Basje, vorig jaar was ik om 10.00 uur binnen en om 17.00 uur stond ik buiten. Ik had veel gezien, gehoord en allemaal leuke inspirerende mensen gesproken. Maar toch moet je keuzes maken, het aanbod is groot.
  Ik wil nog vermelden dat de organisatie perfect in elkaar zit. Complimenten aan alle vrijwilligers die veel tijd en energie er voor over hebben om zo’n prachtig evenement van de grond te krijgen.
  @elma, ik sta versteld hoeveel cursussen jij in het verleden hebt gevolgd. En heel divers.

 5. wat een gevarieerd aanbod zeg!!!
  als nederland toch ook geen enthousiaste vrijwilligers zou hebben ,zou het er een stuk kleurlozer uitzien..
  applaus voor alle vrijwillgers, creatievelingen en vooral in de zorg!!!!!!!!!!

 6. Na een druk weekend veel bij te lezen :-))
  Hier zou ik ook wel naar toe willen, maar toch voor een ander jaar. Ben zondag nog op stap geweest! Mét boekenweekgeschenk, naar het noorden. Opnieuw naar `Kunst met een Q`
  Het was weer genieten.
  Maar jouw verslag Berthi zal door de thuisblijvers weer met plezier gelezen worden.

 7. Berthi en de anderen die gaan: heel veel plezier en een leerzame dag! Ik kan niet: heb een workshop van Margreet Beemsterboer.

 8. En nu kabbel ik lekker op de golven van het dagelijkse leven verder, genietend van alle mensen die hier komen om te handwerken. Ik ben zo Apentrots (dierenboekenweek) op alles wat hier gemaakt wordt. Jannie heeft haar eindlapje ook gemaakt voor haar 8.50 m lange pronkrol. Gisteren heeft zij besloten om haar rol te verlengen, er zijn nog zo veel technieken die ze er nog graag in wil hebben.
  elma

 9. Heel veel plezier voor iedereen die hier naar toe gaat, ik volg het wel op je web-log.
  Groeten ELza.

 10. stappen op de 28ste net ongeveer in de auto naar hongarije, dus dat gaat niet lukken…jammer, maar ik blijf alles wel lekker volgen hoor dankzij het wereldwijdeweb, fijn!

 11. Je hebt helemaal gelijk Mieke, die workshop bij Naald en Draad heb ik ook in mijn agenda staan.
  Dus ik ga naar het zuiden!

 12. Met alles wat hier te bekijken is en te doen valt zou je minstens een heel weekend kunnen vullen. Net als vorig jaar is dit onze trouwdag en zijn we elders maar er staat genoeg in dit logje om straks even heerlijk te gaan surfen Berthi.

 13. staat al een tijdje in mijn agenda, maar de komende weekenden zijn al zo druk en wil ook nog zoveel doen in die vrije weekenden en dan is keuzes maken weer zo moeilijk ! maar het lijkt mij weer hel leuk om wel weer te gaan …

 14. @ine, mooi initiatief van je om voor de tweede keer naar deze schitterende expositie te gaan.
  @mieke s, dat is ook zeker de moeite waard, maar… heb jij nog een workshop nodig?
  Wel gezellig, je komt Ine tegen!
  @elma, 8,5 m, dat is al een eind. Op naar de 10 meter, Jannie!
  @frouke, zo snel al!
  @M♥ry, ik kom je vast tegen…

 15. De textieldag staat ook bij mij hoog op de agenda.
  Heerlijk om tussen verschillende materialen te snuffelen, inspiratie op te doen en “vreemde” werkstukken te bekijken en bedenken wat de maaker ermee bedoeld. Het geeft altijd weer heel veel energie, zo’n dag!
  Misschien treffen we elkaar. Zou leuk zijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *