TJIELP, TJIELP – de literaire zoo

Tijdens de boekenweek draait alles om dieren. Als je eens stil staat bij dit thema, kun je de conclusie trekken dat het dier vaak in de literatuur voorkomt. En nu zijn er nog eens veel nieuwe titels bijgekomen. Maar… het dier trekt zich niets aan van alle belangstellling. Hij/zij blijft zichzelf. Stefan Verwey laat dat mooi zien in zijn cartoon. De kat geeft met enige trots een gevangen mus aan zijn baas. Met opgeheven hoofd en staart omhoog verlaat het dier de kamer. Helaas kan zijn baasje het cadeautje niet zo waarderen.

Nu we het toch over de kat hebben wil ik twee erg leuke boekjes vermelden.

In 1956 schreef Atie Siegenbeek van Heukelom brieven aan Bernard die toen in het ziekenhuis lag. Iedere dag kreeg hij een kaart met nieuwe tekeningen. In 1964 werden de teksten en tekeningen gebundeld en uitgegeven. In 2001 kwam een herdruk.

Op een geestige manier vertelt ’tante Atie’ over de belevenissen van vijf katten die in haar tuin vertoeven.
De eerste kaart begint Atie als volgt: ‘Lieve Bernard. Ik hoor, dat je ziek bent, wat vreselijk naar voor je! Om je te troosten, zal ik wat van de katten in mijn tuin vertellen. Dat zijn er 5; ze zijn niet van mij, maar ze denken wèl, dat mijn tuin van hun is. Zo erg prettig vind ik dat niet, want ze maken veel kapot.
Morgen komt er weer wat. Veel groetjes van tante Atie.’

Arabella de hemelkat werd in 1965 door ’tante Atie’ in vervolg op Brieven aan Bernard geschreven. Het verhaal speelt zich af tegen de achtergrond van de Jordaan in Amsterdam. Arabella, de overleden lievelingspoes van Atie, keert vanuit de kattenhemel enige tijd terug naar de aarde. Daar gebruikt Arabella een handig ruimtemandje voor. Ook dit boekje is prachtig geïllustreerd en aangevuld met mooie korte teksten. ‘De keuze van de kritiek’ riep Arabella de hemelkat als het beste kinderboek van 1966 uit.

Beide boekjes kocht ik in 2001 voor een verjaardagscadeautje. Nu was ik onlangs in Amsterdam en in de buurt van het Gemeentearchief. Dan neem je een kijkje binnen. In de stadsboekwinkel zag ik de twee boekjes van Atie Siegenbeek van Heukelom liggen, en kocht ze deze keer voor mezelf.

Heb jij ook een favoriet dierenboek? Ik hoor het graag.

23 gedachten over “TJIELP, TJIELP – de literaire zoo

 1. Heb wat vogelengezang gehoord deze week !!;-))Soms een beetje té vroeg.
  Had vroeger een boek van Lassie en de ‘Wilde horde’ over honden.
  Was nogal een honden liefhebber, vroeg er elk jaar 1 voor mijn verjaardag en aan de Sint.
  Op mijn 12e kreeg ik er 1 van mijn tante, zomaar 🙂
  O ja ‘Teun de schildpad’ was een pocket en later als tiener over drie dieren die een hele reis/avontuur beleefden. ‘Bremen’ komt naar boven, maar verder ????
  Welterusten !!!;-)

 2. MINOES van Annie M.G.Schmidt met tekeningen van Carl Hollander staat hier nog steeds in de kast. Wij hebben altijd genoten van de huisdieren om ons heen. De hond Herta en dan Keetje, Mouse en Doosje de poezen. En dan de pony Sultan waar ik mee ging wandelen als zijn stalgenootje Roosje naar een wedstrijd was.
  elma

 3. vele dierenboeken verslonden in mijn jonge jaren, Herinner me de reis van de kat dwars door amerika naar zijn oude huis. De poezenboekjes heb ik genoteerd, heb peozenliefhebers in mijn kleine kringetje, dat maakt vast leuke cadeautjes.

 4. zo zou ik ook wel in het ziekenhuis willen liggen – met zo’n mooie kaarten elke dag zelfs een paar daagjes meer.
  een mooi dierenboek? bijvoorbeeld De Wind in de Wilgen.

 5. Wat een leuk idee om steeds een kort verhaaltje met tekeningen aan een zieke te schrijven over eenzelfde onderwerp, ik kan me voorstellen dat je na twee kaartjes erg gaat uitkijken naar het vervolg, ze zijn enig.
  Heb je in het gemeentearchief Anne ook ontmoet Berthi?

 6. Mijn mooiste dierenboek is “Waterschapsheuvel” van Richard Adams Het boek heeft veel meer diepgang dan de film, als je alleen de film ziet mis je volgens mij de diepere betekenis van het verhaal.Voor een recensie zie: http://www.boekrecensie.com/9044613006 Ook van Richard Adams is het verhaal van twee honden die uit een kliniek waar dierproeven worden gedaan ontsnappen. Een heel ontroerend verhaal!

 7. Erik of het klein insectenboek van Godfried Bomans met de handtekening van Bomans zelf erin is me nog altijd zeer lief.

 8. Ik vond het boek “Vergeet niet de leeuwen te aaien” van Anton Koolhaas ook best leuk. Dierenverhalen mogen volgens mij ook best lichtvoetig zijn. Dieren zelf zijn immers ook minder gecompliceerd dan mensen.
  Simon Carmiggelt schreef ook vaak leuke verhalen over dieren, neem nou bijvoorbeeld “Poespas”, daar heb ik als kind en opgroeiende puber vaak van gesmuld.
  Gek trouwens dat het boekenweekgeschenk helemaal niet over dieren gaat, hihi..

 9. In onze boekenkast staan een aantal sprookjesboekjes van Godfried Bomans, die we als kinderen hebben stuk gelezen, letterlijk en figuurlijk. “De ontevreden vis”, “Jan de Zebra” en “De verliefde zebra” in de onnavolgbare stijl van Bomans en met tekeningen van Jaap Pander nog steeds heel leuk!

 10. Ik ben dol op Midas Dekkers. Het anti-hondenboek van Hans Dorrestein vind ik meesterlijk (ik hou ook van honden hoor!)Kees van Kooten heeft vroeger mooi geschreven over zijn honden.
  In Alleen op de Wereld zitten mooie dierenrollen. Dat boek heb ik maar 1 keer gelezen. Ik wilde niet nog eens zó hard huilen bij een boek!
  Het geschenk dit jaar was goed om gratis mee te reizen. Ik vond het geen goed goed.

 11. Niet alleen boeken met dieren, ook films op de tv, Fury , Lassie en die schele leeuw (was dat niet bij Daktarie) daar keken wij vroeger na.
  Als ik op de zonen van Hilda paste mocht ik kijken naar de film over de hond Beethoven “Het hoofd van de familie heeft een staart”
  Onze kleinzoon heeft de video’s van Lucky Luc. Deze cowboy beleeft met zijn paard Jolly Jumper, het slimste paard van de prairie de spannendste avonturen en dan is het heerlijk als oma naast je zit met een breiwerkje, vooral als het spannend wordt.
  elma

 12. Waterschapsheuvel dat hebben wij ook nog. Als ik het nu zal lezen springen me de tranen weer in mijn ogen. Kan slecht tegen emotionele verhalen waar een dier een rol in speelt. Wanneer er een film op is met dieren en er gebeurd iets met de dieren krijg ik te horen heb je een lekbakkie nodig? Waarschijnlijk heeft dat te maken met mijn jeugd. Ik zat van top tot teen onder de wratten. Je had dan van die “fabels” om in de juiste term te blijven, je moest er ochtend zweet van een paard erop doen of een hond er aan laten likken. Ik had, laten we maar een hond aanschaffen als het niet helpt dan hebben we altijd de hond nog. Na ongeveer 14 dagen waren alle wratten weg. De artsen stonden voor een raadsel. Wratten worden veroorzaakt door een virus. Was het een “fabel”of het geloof erin. Ze hebben daar nooit een antwoord op kunnen geven. Maar ik was eraf en een hond rijker. Dieren hebben bij mij een apart plekje in mijn leven.
  @ Elma volgens mij heb jij weinig gezien van de film Beethoven. Wat wil je ook, een lekkere luie stoel bij de kachel met wat kranten erbij. Dat slaapt zo lekker. En om het eten hoefde jij je niet druk te maken. De snertpan hoefde alleen nog maar warm gemaakt te worden.

 13. Hilda@ wat ken je mij toch goed. Gelukkig heb ik toen Mark er aan toe was de films BEETHOVEN zelf gekocht om de gemiste stukjes alsnog te kunnen bekijken.
  elma

 14. De meeste van de genoemde boeken ken ik en ook ik heb ervan genoten. Toon Tellegen’s dierenverhalen zijn op het ogenblik mijn favorieten, niet alleen omdat ze over dieren gaan, maar ook om de prachtige taal en de ontroerende zeer menselijke gedachten(wereld) die eruit spreekt. Ik ga geen titels noemen, dat is een waslijst, maar googelen op zijn naam voorziet je van alle informatie. Een hartverwarmende aanrader voor groot en klein….

 15. Zaterdag heb ik voor € 2,50 het boekje “Piep” van Midas Dekkers gekocht. Ook erg leuk!

 16. Leuk ,kende ik niet.
  mijn top:
  *kees stip het grote beestenboek
  http://www.selexyz.nl/pages/detail_v2/S1/10030002149317-2-10090000000010.aspx
  fans van limericks (zoals bij frits spits vroeger op de radio..)
  *beastly tales-vikram seth mooie gedichten op rijm over dieren van de schrijver van het geweldige epos “suitable boy”,nu eindelijk ,eindelijk vertaald in t nederlands als “geschikte jongen
  *boven in een groene linde zat een moddervette haan (75 mooiste fabels)
  *het geheim van de keel van de nachtegaal
  (woutertje pieterse prijs gewonnen) compleet mooi,qua taal en uitvoering
  http://www.woutertjepieterseprijs.nl/WPP/2009/Juryrapport_wpp_09.htm

 17. Wat werkt het weer vandaag mee voor dat boekenweek onderwerp…smorgens vroeg hoorde ik getjilp en vanavond toen het al donker werd nog !!
  Op mijn nachtkastje ligt Hans Dorrestijns Vogelgids…je zou het niet zeggen aan de titel maar het leest als een Roman.
  Iedere keer een kort stukje maar soms kan je niet op houden en ga je door…Heerlijk !!

 18. @Corrie, ik was maar heel kort in het gemeentearchief. Eigenlijk hoofdzakelijk in de stadsboekwinkel.

 19. Heerlijk om al jullie reacties te lezen over dierenboeken. Mmmmmmm, mischien een aantal boeken op een lijstje zetten!
  @Saskia, Piep heb ik ook gekocht. Lijkt me een grappig boekje.
  @Hilda, ongelooflijk, maar waar zoals je schrijft! Je zou bijna zeggen dat je een fabel vertelt. Wat moet jij gelukkig geweest zijn, en nog!
  @Lies Huizer, het is dat jij het zegt, maar anders zou ik het niet geloven!:-)

 20. toon tellegen ….de koning……hoe kan ik hem vergeten
  ontroerend ,grappig, vermakelijk etc..etc.
  vooral “bijna iedereen kon omvallen”

 21. Als eerste schiet `Moeder de Gans` me te binnen. Dat zijn natuurlijk geen dierenverhalen maar de sprookjes waren wél heel leuk.
  Waterschapsheuvel heb ik ook gelezen. En veel boeken met de kat als onderwerp.
  Staartjagers Zang b.v.
  Mmmm denk dat ik dát weer eens tevoorschijn haal. was erg mooi.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *