Dagboeken in beeld

Wegens het succes vorig jaar in Groningen wordt de tentoonstelling Dagboeken in beeld herhaald in het westen van het land. Van zaterdag 14 maart tot en met zondag 12 april 2009 is een selectie van dagboekquiltjes van de groep AFIER te bewonderen in Het Wevershuisje in Leiden. Daarnaast worden ongeveer twintig grotere werken getoond. Meestal zijn dagboekquiltjes moderne quiltjes op A4 formaat.

Een dagboekquiltje kan gemaakt worden naar aanleiding van een gebeurtenis in het leven van de maakster.
Er zijn echter ook quiltjes die ontworpen zijn om een bepaald thema uit te werken, of juist een nieuwe techniek te proberen. De groep bestaat uit ongeveer twintig quilters uit diverse provincies, die elkaar via internet hebben gevonden. Er wordt lang niet altijd met stof gewerkt; de quiltjes zijn meer en meer mixed-media werkjes: papier, tyvek, kralen, roestige spijkers en andere wegwerpartikelen vertellen in combinatie met stoffen een (levens)verhaal .

In de weekenden worden tijdens openingsuren demonstraties gegeven: onder andere stofdrukken en punchmachine.
Openingstijden: dinsdag tot en met zondag van 13.00 tot 16.00 uur.

Het quiltje met de tulp is gemaakt door Tony Nichol, het quiltje daaronder is van de hand van Marijke de Boer.

Onderstaand quiltje is gemaakt door Carla Pilon, en de quilt Valentijnshartjes is van Mary.Na 12 april staat een nieuwe mooie expositie gepland in Het Wevershuisje in Leiden en wel van de textielgroep Steek Plus met als thema verpakking.

10 gedachten over “Dagboeken in beeld

 1. Wat een leuk idee van de groep AFIER om op deze wijze een herinnering of gevoel vast te leggen in een klein quiltje. Er zijn erg mooie ontwerpen te zien als je de link bekijkt.
  Het Leids Wevershuis is een erg mooi museum met erg goede ideeën.
  Elma

 2. Ja mooi hé, hoe zo het ‘leven’ vastgelegt kan worden.
  Ben verbaasd over de vele technieken én materialen,…..spijkers !!!;-)
  Heb deze quiltjes bij Mary leren kennen en las bij haar ook over deze tentoonstelling.

 3. @elma, het Wevershuisje in Leiden is erg leuk. Ze hebben mooie exposities. Eind februari was ik in Leiden, helaas te vroeg voor deze tentoonstelling. Ik had die graag gezien.
  @marian’ne m, ik zag gisteravond op de blog van Mary (uiteraard zou ik zeggen) ook de aankondiging staan van deze tentoonstelling. Maar ja, dat kan ook niet anders. Mary is zelf lid van Afier.
  Hoe komen ze aan de naam, vraag ik me af. Misschien staat het op hun website. Eens zoeken.
  @lheurebleue, jij zit niet zo ver van Leiden als ik het goed heb. Jij bent er zo!:-)
  @Saskia, er zijn oneindig veel ideeën waar ik telkens door verrast wordt.

 4. Leuk dat je er een blog aan wijdt, dankjewel ! Afier is afgeleid van A4, het formaat van de quiltjes. Ik ga volgende week zelf kijken en een demo geven. En het Wevershuis zelf is natuurlijk al een bezoek waard !

 5. Deze dagboekquiltjes doen me denken aan de amicori die ik bij Joke heb gezien. Ik weet niet hoe groot die laatsten zijn, maar het principe is wel een beetje hetzelfde, dit was nieuw voor mij.
  De expositie met het thema verpakking lijkt me ook heel bijzonder! Volgens mij vind je daar verrassende en verrassend bekende dingen terug.

 6. Hallo Berthi
  Dank je wel voor het plaatsen van de gegevens van onze tentoonstelling waar we inderdaad Fier op zijn. Ik zal het even uitleggen: Dagboekquiltjes worden gemaakt op A-4 formaat, vandaar de naam A-Fier. AA’s ofwel Album Amicorums worden gemaakt op A-5 formaat dus de helft van een A-4. Allebei heel leuke formaten om een nieuwe techniek of materiaal uit te proberen en er daarna misschien een groter werk van te maken.
  Ik heb al verschillende mensen ontmoet op de tentoonstelling in Leiden die eeder bij jou waren geweest. Ik wilde zelf graag naar jouw kantfabriek maar het zat er qua tijd helaas niet in.De tentoonstelling in Leiden loopt nog tot en met 12 april en we krijgen heel veel enthousiaste reacties. We hebben in de krant gestaan en ik heb een half uur voor de radio mogen praten over quilten en de tentoonstelling. Dat was heel erg leuk.
  Ik zou zeggen: Komt dat zien!
  Tonny Nichol

 7. @Tonny Nichol, dank je voor je uitgebreide uitleg. Heel fijn dat jullie enthousiaste reacties krijgen, en terecht.
  En bovendien ook nog eens uitgebreid aandacht op de radio en in de krant! Super!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *